
Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 61
Kohlberg de Piaget gibi ahlaki gelişim dönemlerini belirlemek için insanlara soru sormuştur. Onun verdiği örnek durum ise şudur: “Hans’ın karısı ölümcül bir hastalığa yakalanmıştır. Doktor ancak tek bir eczacının yaptığı ilacın faydalı olacağını söyler. Hans, o eczacıya gider ama eczacı ilaç için çok fazla para ister. Hans, paranın ancak yarısını tamamlayabilir ama eczacı, ilacı o paraya vermez. Hans, paranın yarısını daha sonra vermeyi teklif eder ama eczacı yine kabul etmez. Hans gece gizlice ilacı çalar. Sizce Hans suçlu mudur, suçsuz mudur? Suçlu ise neden suçlu, suçsuz ise neden suçsuzdur?” Kohlberg bireylerin soruya verdiği cevabı değil yaptıkları açıklamaları dikkate almıştır. Örnek olarak; gelenek öncesi düzeyin ceza ve itaat eğilimi evresinde bulunan bireyin vereceği cevap; Hans suçlu, polisler onu yakalayıp götürmeli, olur. Gelenek öncesi düzeyin saf çıkarcı eğilim evresinde bulunan bireyin vereceği cevap; Hans suçsuzdur, bunu karısı için yapmıştır. Karısı da aynısını onun için yapardı, olur. Geleneksel düzeyin kişiler arası uyum (iyi çocuk olma) evresinde bulunan bireyin vereceği cevap; Hans suçludur, toplum onu ayıplamalı, olur. Geleneksel düzeyin kanun ve düzen eğilimi evresinde bulunan bireyin vereceği cevap; Hans suçludur, kanunlara aykırı davranmıştır, olur. Gelenek sonrası düzeyin sosyal sözleşme eğilimi evresinde bulunan bireyin vereceği cevap; Hans suçludur, çünkü toplum tarafından konulan anlaşmaya karşı gelmiştir, olur. Gelenek sonrası düzeyin evrensel ahlak ilkeleri eğilimi evresinde bulunan bireyin vereceği cevap; Hans suçsuzdur, insan hayatı her şeyden önemlidir olur.
Kohlberg’in Ahlak Gelişimi Dönemleri
A. Gelenek Öncesi Dönem
1. Düzey: Ceza ve İtaat Eğilimi
2. Düzey: Saf Çıkarcı Eğilimi
B. Geleneksel Dönem
1. Düzey: Kişiler Arası Uyum (İyi Çocuk Olma)
2. Düzey: Kanun ve Düzen Eğilimi
C. Geleneksel Sonrası Dönem
1. Düzey: Sosyal Sözleşme Eğilimi
2. Düzey: Evrensel Ahlak İlkeleri Eğilimi
Bağlantı Kuralım
Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramını Piaget’nin düşünceleri ve araştırmalarından esinlenerek oluşturduğunu düşünürsek iki kuram arasında benzerlikler ya da farklılıklar var mıdır?
- Cevap:
Çevrenizdeki çocukları incelediğinizde her iki kurama dair izler bulabiliyor musunuz?
- Cevap:
Birinci ünitede yaptığınız bardak deneyini hatırladınız mı? Piaget’nin bilişsel kuramını daha ayrıntılı öğrendikten sonra bu deneyi tekrar değerlendiriniz.
- Cevap:
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 61 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum