Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Robinson Crusoe Dinleme İzleme Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Robinson Crusoe Dinleme İzleme metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 168-69-170-171 (Zaman ve Mekan)

Robinson Crusoe Dinleme İzleme Metni Cevapları

HAZIRLIK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 168 Cevabı

1. Gemi yolculuğunda karşılaşılabilecek tehlikeler sizce nelerdir?

  • Cevap: Gemi kazaları, dalgalardan dolayı geminin batması, geminin rotasının bozulması sonucu uzun süren yolculuklarda yolcuların aç kalma, hastalanma, kusma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmaları gibi tehlikeler olabilir.

2. Sizce ıssız bir adaya düşen bir kişi hayatta kalabilmek için neler yapmalıdır?

  • Cevap: Öncelikle bulunduğu ortama uyum sağlamalıdır. Çünkü unutmayalım ki zeka insanın uyum sağlayabilme yeteneğidir. Yani insan hayatta kalabilmek için bulunduğu ortama göre zekasını kullanmalıdır. Mesela önce adada yemek ve barınmak için bir keşif yapmalıdır. Ondan sonra ise kendisini sıcak tutmak için ateş yakmayı becerebilmelidir.

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 169 Cevabı

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

  • Cevap:

sancak:

tahminim: bayrak

sözlük anlamı: genellikle askeri birliklere verilen, üzeri yazı işlemeli, kenarları saçaklı, gönderli bayrak.

tayfa 

tahminim: gemilerde çalışan işçiler

sözlük anlamı: gemide, kaptan ve yardımcıları dışındaki denizcilerin tümü.

kamara

tahminim: gemilerde uyumak için kullanılan odalar

sözlük anlamı:gemilerde yolcu ve gemicilerin kaldıkları oda

2. ETKİNLİK 

Robinson Crusoe” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Robinson Crusoe ne zaman, nereye gitmek için yola çıkmıştır?

  • Cevap: 1 Eylül 1659’da Afrika’ya doğru çıkmıştır.

2. Robinson Crusoe’nin yolculuk sırasında keyfini kaçıran durum nedir? Bu durumdan sonra yolculukla ilgili düşüncesi ne olmuştur?

  • Cevap: Ekvatorun kuzeyine varınca rüzgar artmaya deniz köpürmeye başladı. Dalgalar devleşip rüzgar fırtınaya dönüştüğü için keyfi kaçmıştır. Bu yolculuğun burada son bulacağını sanmış, keşke çiftlikte olsaydım keyif sürüyor olurdum. Afrika’ya varamayacağını düşünür.

3. Robinson Crusoe batmak üzere olan gemiden nasıl kurtulmuştur? Kurtulduktan sonra yaptığı ilk şey nedir?

  • Cevap: Gemideki sandalı yavaş yavaş güç bela denize indirip küreklere asılarak sakin sakin karaya doğru yaklaşmaya başlarken tekne alabora olmuş o da yüzmüştür. Hangi yönde ilerlediğini bilmeden yüzmüştür. Sonunda kendisini dalgalara bırakmış sonunda dalgalar onu kıyıya bırakmıştır. Derin bir nefes almıştır kurtulduktan sonra.

4. Robinson Crusoe, batmak üzere olan gemiden hangi malzemeleri almıştır ve bunları adaya nasıl taşımıştır?

  • Cevap: Kurutulmuş yiyeceklerden yemiş, adaya silah, giysi, araç-gereç, yiyecek çıkarmak için geminin güvertesinde bir sal yapmış sonra da bu sala yiyecek, 5 tüfek, bol barut, balta taşıyarak bunları karaya çıkarmıştır.

5. Robinson Crusoe, sizce hangi kişilik özellikleri sayesinde adada yaşamını sürdürebilmiştir?

  • Cevap: Aklını kullanması, sakin kalması, mantıklı düşünebilme yeteneği olması, iyi bir yüzücü olması, geleceği görebilmesi gibi özellikleriyle adada yaşamını sürdürebilmiştir.

3. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 170 Cevabı

“Robinson Crusoe” metnini özetleyiniz.

  • Cevap: Orta halli bir İngiliz ailenin çocuğu olan Robinson denizlere açılıp dünyayı dolaşmak, serüvenler yaşamak istemektedir. Gemisiyle denizlere açılır. Gemi şiddetli bir fırtınaya yakalanır. Robinson yola çıktığına pişman olur. Gemi karaya ulaşmadan Güney Amerika sahillerinin biraz uzağındaki bir adaya yaklaşırken kayalıklara çarpıp batar. Sadece Robinson adaya sağ olarak çıkabilir. Adada ne yerli ne beyaz kimse yaşamamaktadır. İhtiyaçlarını batan geminin enkazından getirdiği yiyecek ve araç gereçle giderir.

4. ETKİNLİK 

Yapayalnız kalan Robinson Crusoe’nin adada yaşamının nasıl olacağı ile ilgili tahminlerinizi yazınız.

  • Cevap: Çok sıkılacaktır. Çünkü kendisinden başka kimse olmayınca konuşmayacak, derdini kimseler paylaşmayacak açıkçası hayatta kalmaktan başka hayatının bir amacı kalmayacaktır.

5. ETKİNLİK 

Metni tekrar dinleyerek “Robinson Crusoe” metninde düşünceyi geliştirme yollarından hangilerine yer verildiğini belirtiniz.

  • Cevap: Betimleme yapılmıştır. Özellikle adanın özelliklerinin anlatıldığı yerde görebiliriz bunu. Yine en çok kullanan öyküleme tekniği metnin geneline hakimdir. 5 tüfek derken de sayısal verilerden yararlanıldığını görürüz.

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 171 Cevabı

Zaman Bankası
Her sabah, hesabımıza 86.400 saniye yatırılıyor ve her gece hesabımız kapatılıyor. Hayırlı bir amaç için kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın her gün bu devran böyle dönüyor. Bir günden diğer güne bir saniye bile eklenemiyor.
Her sabah yeni bir hesap.
Her gece sıfırlanan ve kapatılan hesap.
O günkü hesabınızı layıkınca kullanamadıysanız bu sizin zararınıza. Geriye dönüş yok, yarından borçlanma imkânı da yok!
Gelin şimdi zamanın önemine dair yeni bir pencere açalım:
• Bir yılın değerini anlamak için sınavını veremeyen bir öğrenciye sorun.
• Bir ayın değerini anlamak için erken doğum yapmış bir anneye sorun.
• Bir haftanın değerini anlamak için haftalık bir derginin yayıncısına sorun.
• Bir günün değerini anlamak için altı çocuğunu doyurmak zorunda olan bir ameleye sorun.
• Bir saatin değerini anlamak için sevgilisiyle buluşmayı bekleyen âşığa sorun.
• Bir dakikanın değerini anlamak için trenini kaçırmış bir yolcuya sorun.
• Bir saniyenin değerini anlamak için kazadan kıl payı kurtulmuş bir kişiye sorun.
• Bir salisenin değerini anlamak içinse olimpiyatlarda gümüş madalya almış bir atlete sorun.

b) Yazarın “zamanın önemi” ile ilgili verdiği örnekleri inceleyiniz. Yukarıdaki metinden yararlanarak zamanın verimli kullanımı ile ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

  • Cevap: ZAMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE

Zaman bu hayatta bizi yöneten en büyük güçtür. Zamanın geri dönüşü de telafisi de yoktur. Doğduğumuz anda başlar zaman yolculuğumuz. Biliriz ki bu yolculuk sona erdiğinde biz de artık bu dünyada yok olacağız. Ama bu gerçeği unutarak zaman sanki sonsuz bir şekilde elimizdeymişiz gibi hep rahat hep umursamaz davranıyoruz. Oysa bazen zamanın her bir salisesi bile insan ömrü için değerli olabilmektedir. Bize düşen bu zaman dilimlerini boşa harcamak değil dolu dolu hale getirmek olmalıdır.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerin özne ve yüklemini varsa nesnesini bulunuz. Cümleleri nesne-yüklem (ge- çişli-geçişsiz) ilişkisi bakımından inceleyiniz. Cümlelerin özelliklerini karşısındaki bölüme yazınız.

Sen Augustin (Sen Agıstin) Burnu’ndan geçerek okyanusa açıldık. (geçişsiz)
Üç tayfayı hırçın dalgalara kaptırdık. (geçişli)
Çiftliğimde olsaydım keyifle kahvemi yudumluyordum. (geçişli)
Kamaramdan korkuyla dışarı fırladım. (geçişsiz)
Korkunç bir gürültüyle sarsıldık. (geçişsiz)
Kaptan, kurtuluş planlarımızı dinliyordu. (geçişli)

Gelecek Derse Hazırlık

İlk Türk destanlarını araştırınız. Beğendiğiniz destan metnini sınıfa getiriniz.

  • Cevap: Büyük Türk tarihinde, Türkler’in müslüman olmadan önceki dönemlerine ait destanlar, sözlü edebiyatımızın ilk ürünlerini oluşturmaktadır. Altaylılar, Sakalar, Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar dönemlerinde ortaya çıkan Türk destanları, Türk edebiyatının ilk örneklerini oluşturmaları açısından büyük önem taşımaktadır. İlk Türk destanlarımız aşağıda ortaya çıktıkları dönemlere göre verilmiştir.

1. Altay – Yakut Dönemi Yaratılış Destanı Siyenpi Destanı
2. Sakalar Dönemi Alp Er Tunga Destanı Şu Destanı
3. Hun Dönemi Oğuz Kağan Destanı Attila Destanı
4. Göktürk Dönemi Bozkurt / Göktürk Destanı Ergenekon Destanı
5. Uygur Dönemi Türeyiş Destanı Göç Destanı

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 168, 169, 170, 171 Robinson Crusoe Dinleme İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
532
211
67
136
320
37
75

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!