Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Rüzgâr Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Rüzgâr metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 134-135-136-137-138-139-140 (Doğa ve Evren)

Rüzgâr Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 134 Cevabı

Hazırlık Çalışması

Rüzgârın oluşumu, çok görüldüğü bölgeler ve yol açtığı olaylar hakkındaki araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Havanın yüksek basıncının alçak basınç olan bölgelere hareket etmesi üzerinden rüzgar oluşmaktadır. Daha doğrusu yüksek basıncın alçak basınç olan noktalara hareket etmesi üzerinden rüzgarın oluştuğunu söylemek mümkün. Daha sonra bu şekilde havanın yer değiştirmesine rüzgar denmektedir. Rüzgardan sebep ;fırtına, hortum ve kasırga olur.

Dünyada Rüzgarın Çok Olduğu  7 Yer
Everest Tepesi
Washington Dağı
Gruissan, Fransa.
Pistol Nehri
Patagonya
Antarktika, buzlu ve rüzgarlı
Hortum Geçidi, Kansas.


Yazarın Biyografisi
1917 yılında Tokat’ta doğan Külebi; öğretmen, şair ve yazardır. Eserlerinden bazıları: Adamın Biri, Rüzgâr, Güz Türküleri, Şiir Her Zaman…

RÜZGÂR

Şimdi bir rüzgâr geçti buradan,
Koştum ama yetişemedim.
Nerelerde gezmiş tozmuş
Öğrenemedim.

Besbelli denizden çıkıp
Kıyılar boyunca gitmiştir.
Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu
Yüreğini allak bullak etmiştir.

Sonra başlamış tırmanmaya dağlara doğru
Bulutları koyun gibi gütmüştür.
Okşayıp otları yaylalarda
Büyütmüştür.

Köylere de uğradıysa eğer
Islak, karanlık odalarda beşik sallamıştır,
Güneş altında çalışanlara

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 135 Cevabı

İmdat eylemiştir.
Sonra başlayıp alçalmaya ovalara doğru,
Haşhaş tarlalarında eflatun, pembe, beyaz,
Kıraçlarda mavi dikenler…

Toz toprak gözlerine gitmiştir.
Kentlere de uğramış ki yanımdan geçti.
Haşhaş çiçeğine benzer kızlar görmüştür.
Bir gülüş, bir tel saç, allık pudra

Alıp gitmiştir.
Şimdi bir rüzgâr geçti buradan,
Koştum ama yetişemedim.
Sorsaydım söylerdi herhâlde,
Soramadım.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 136 Cevabı

a) Şiirde yer alan anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını tablonun soluna yazınız. Ardından kitabınızı sıra arkadaşınızla değiştiriniz. Arkadaşınızın belirlediği kelime ve kelime gruplarının anlamını şiirden yararlanarak tahmin ediniz.

  • Cevap:

• Etkinliği tamamladıktan sonra anlamını tahmin ettiğiniz kelimeleri “TDK Güncel Türkçe Sözlük”ten bulup anlamlarını tahminlerinizle karşılaştırınız.

  • Cevap: Bu karşılaştırmayı arkadaşınız ile yapmalısınız.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

imdat: İmdat istemeye bile gücü kalmamıştı.

haşhaş: Haşhaş sütü içirilen hasta uyudu.

pudra: Pudra sürülmüş yüzü bembeyazdı.

allık: Allık sürmüş çok yakışmıştı.

kıraç: Çok kıraç bir araziydi.

2. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki cümlelerde isimleri sayı yönünden belirten kelimelerin altını çiziniz.

  • Cevap:

İki çocuk okula doğru yürüyor.
Bütün ağaçlar yanmış, sadece bir ağaç bu yangından kurtulabilmiş.
Dördüncü öğrenci soruyu yanıtlasın.
Herkese çeyrek ekmek düşüyor.
İnsanlar yılda en az yirmişer kitap okumalı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 137 Cevabı

b) Aşağıdaki cümleleri uygun sayı sıfatları ile tamamlayınız.

  • Cevap:

3. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki cümlelerde isimleri işaret yoluyla belirten kelimelerin altını çiziniz.

  • Cevap:

Bu kitap diğerlerinden daha uzundur.
Okuma yarışmasında şu çocuk birinci oldu.
O oyun çok eğlenceliydi.
Çocuklar diğer öğretmen ile konuşmaya devam ettiler.

b) Aşağıdaki cümlelerde bulunan işaret sıfatlarını yuvarlak içine alınız.

  • Cevap:

Öyle hatalar yaptı ki arkadaşları bile artık onun eskisi kadar form tutabileceğine inanmıyordu.
Çocuklar, elinizdeki bu resim 15. yüzyıldan kalma bir tarihî eserdir.
Diğer dergi bu hikâyeye yer vermemiş.
Bu fare oyun oynamak için tasarlanmış.
Âdem, şu bilgisayar tam senin istediğin özelliklerde.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 138 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Şair, ikinci dörtlükte rüzgârın nereyi gezdiğini söylüyor?

  • Cevap: Şair, ikinci dörtlükte rüzgârın, denizden çıkıp kayaları, gezdiğini söylüyor.

2. Şair, üçüncü dörtlükte rüzgârı neye benzetiyor?

  • Cevap: Şair, üçüncü dörtlükte rüzgârı çobana benzetiyor.

3. Şaire göre rüzgâr köylerde neler yapıyor?

  • Cevap: Şaire göre rüzgâr köylerde ıslak, karanlık odalarda beşik sallamış, güneş altında çalışanlara imdat eylemiştir.

4. Şair, “Sorsaydım söylerdi herhâlde,/ Soramadım.” dizeleriyle ne anlatmak istiyor?

  • Cevap: Şair, “Sorsaydım söylerdi herhâlde,/ Soramadım.” dizeleriyle bu tahminlerini sormak istediğini ancak yapamadığını söylüyor.

5. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki dizelerin sonundaki ses benzerliklerini belirleyiniz ve kutucukların içine yazınız.

  • Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 139 Cevabı

b) Aşağıdaki şiirde yer alan redifleri ve kafiyeleri belirleyerek şiirin yanındaki boşluğa yazınız.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki fotoğraflarla ilgili soruları cevaplayınız.

1. Birinci fotoğrafta hangi doğa olayı yaşanmaktadır?

  • Cevap: Birinci fotoğrafta kasırga doğa olayı yaşanmaktadır.

2. Birinci fotoğraf çekildikten on dakika sonra hangi olaylar yaşanabilir?

  • Cevap: Birinci fotoğraf çekildikten on dakika sonra kasırga veya hortum çıkabilir, ağaçlar devrilebilir ve bazı şeyler uçabilir.

3. İkinci fotoğrafta aracın üzerine düşen nedir?

  • Cevap: İkinci fotoğrafta aracın üzerine düşen ağaçtır.

4. İkinci fotoğrafta aracın üzerine neden bir şeyler düşmüş olabilir?

  • Cevap: İkinci fotoğrafta aracın üzerine çıkan kasırgadan dolayı bir şeyler düşmüş olabilir.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 140 Cevabı

Öğretmeninizin temayla ilgili hazırlayacağı kelime ve kavram havuzundan bir kâğıt çekiniz ve onun hakkında üç dakikalık konuşma yapınız. Konuşmanızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevap: REKLAM’IN HAYATIMIZDAKİ YERİ

Reklamlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Televizyonda internette ya da telefonumuzda. Çünkü günümüzde ne kadar çok insana ürün tanıtılırsa o kadar satış yapılmakta. Bu da reklam sektörünün çok büyük paraların döndüğü bir alan olmasını sağlar. Reklamlarda geçen cümleler özel olarak hazırlanır. İnsanları etkilemek için ünlü kişiler kullanılır. Ne kadar çok reklam o kadar çok ürün satımı demektir.

8. ETKİNLİK 

Belirlediğiniz reklam metninde kullanılan dili ve görselleri eleştirel bakış açısıyla inceleyiniz. Ardından yağmurda bozulmayan ve kırılmayan bir şemsiyeyi tanıtan reklam metninizi aşağıya yazınız.

• Reklam metninizi kendi çizdiğiniz görsellerle tamamlayabilirsiniz.
• Etkinlik tamamlandıktan sonra isterseniz metninizi sınıf panosunda sergileyebilirsiniz.

  • Cevap:

Gelecek Derse Hazırlık

Sizce insanlar hayvanların doğal yaşam alanlarını kısıtlıyor mu? Cevabınızı internet sitelerindeki haberlerle destekleyerek defterinize yazınız. Araştırmanızın güvenliği için “edu.tr” ve “gov.tr” uzantılı internet sitelerini tercih ediniz.

  • Cevap:

Türkiye’nin her yerinde TOKİ lerde SİTE-REZİDANSLAR da sürekli olarak KEDİLER torbalanıp atılıyor, KÖPEKLER zehirlenip öldürülüyor. Bu şehir eşkıyaları hayvanlara karşı ADALETSİZ bir savaş açmış durumdalar. KENTSEL DÖNÜŞÜM, TOKİ ve SİTE-REZİDANS adı altında “hayvanların yaşayacakları sokak aralarından ormanlara, yaban hayatı alanlarına” kadar her yer BETONLAŞTIRILIYOR ve insanlar için işgal ediliyor.

Hayvanların Köleleştirilmesi: Sirkler

On yıllardır doğal yaşam alanlarından koparılan hayvanlar sirk alanlarında insanların seyir keyifleri uğruna ne yazık ki modern bir zulme uğramaktadır. Tamamen ticari amaçlarla birçok hayvan özellikle sahne öncesi hazırlıkta acı veren eğitimlerden geçirilerek insanların beğenisine sunulmaktadır. Sirklerin yarattığı bu hayvan zulmünün tek sonucu hızla yayılan bir istismar değil aynı zamanda insanların hayvanlara karşı saygısının da sosyolojik olarak kademe kademe bitmesidir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Doğa ve Evren Sayfa 134-135-136-137-138-139-140 Rüzgâr Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
579
love
139
clap
80
angry
33
unlike
31
happy
28
confused
26
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!