Neden kopyalamak istiyorsunuz? Eğer sitenize ekleyecekseniz kaynak belirtmek zorundasınız! Bu yayın size lazımsa yoruma mail adresinizi yazın, size gönderelim.
Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Rüzgar Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Evvel YouTube

Rüzgar metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 226-227-228-229-230-231-232-233 (Doğa ve Evren)

Rüzgar Metni Cevapları

HAZIRLIK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 226 Cevabı

Doğa olaylarından (yağmur, kar, rüzgâr…) en çok hangisini seversiniz? Nedenleriyle anlatınız.

  • Cevap: Bence kar yağışı da rüzgarın sesi de çok güzel. Ama en çok yağmuru severim. Yağmurun sesi bana huzur veriyor. Yağmurdan sonraki toprak kokusundan da mutluluk duyuyorum. Yağmurun sesini dinleyerek kitap okumaktan daha keyifli bir şey olduğunu sanmıyorum.

Şimdi bir rüzgâr geçti buradan Koştum ama yetişemedim.
Nerelerde gezmiş tozmuş Öğrenemedim.
Besbelli denizden çıkıp Kıyılar boyunca gitmiştir.
Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu Yüreğini allak bullak etmiştir.
Sonra başlamış tırmanmaya dağlara doğru Bulutları koyun gibi gütmüştür,
Okşayıp otları yaylalarda Büyütmüştür.
Köylere de uğradıysa eğer Islak, karanlık odalarda beşik sallamıştır. Güneş altında çalışanlara İmdat eylemiştir.

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 228 Cevabı

Şiirde geçen bilmediğiniz sözcükleri belirleyerek anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

Sözcük: katran 
Tahminim: Zifte benzeyen bir madde.
Sözlük Anlamı: Organik maddelerden kuru damıtma yoluyla elde edilen, sıvı yağ kıvamında, kara renkte, ağır, is kokulu, suda erimeyen bir madde

Sözcük: haşhaş
Tahminim: İlaç yapımında kullanılan ve çay gibi de içilebilen bir tür bitki.
Sözlük Anlamı:  Gelincikgillerden, kapsüllerinden afyon elde edilen, tohumlarından yağ çıkarılan bir yıllık ve otsu bir kültür bitkisi

Sözcük: kıyı
Tahminim: denizin karaya olan sınır kısmı
Sözlük Anlamı: suyun karayla birleştiği yer.

Sözcük: pudra
Tahminim: Bazen hastalıkları iyileştirmek bazen de makyaj malzemesi olarak kullanılan bir madde.
Sözlük Anlamı: cildi dış etkilerden korumak, düzgün ve güzel göstermek ya da kırışıklıkları, pürüzleri örtmek ereğiyle yüze ve tene sürülen, kimi mineral ürünlerin karışımından oluşan, hoş kokulu ve ince toz.

2. ETKİNLİK 

Rüzgâr” şiirinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız. 

1. Şaire göre rüzgâr nerelere uğramıştır?

  • Cevap: Denizlere, kıyılara, dağlara, köylere, ovalara, haşhaş tarlalarına, kentlere uğramıştır.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 229 Cevabı

2. Şiire göre köylere uğrayan rüzgâr neler yapmıştır?

  • Cevap:Islak, karanlık odalarda beşik sallamıştır. Güneş altında çalışanlara imdat eylemiştir

3, “Sonra başlamış tırmanmaya dağlara doğru / Bulutları koyun gibi gütmüştür.” dizelerinden anladıklarınızı ifade ediniz.

  • Cevap: Rüzgarın dağlara doğru eserek bulutları bir yerden başka bir yere götürmesini anlıyorum.

4. Şairin yaşadığı yerle ilgili ayrıntılar hangi dörtlükte nasıl anlatılmıştır?

  • Cevap: Altıncı dörtlükte “Kentlere de uğramış ki yanımdan geçti,” dizelerinde anlatılmıştır.

5. “Şimdi bir rüzgâr geçti buradan / Koştum ama yetişemedim.” dizelerinin tekrar edilmesi şairin hangi duygusunu dile getirmiş olabilir?

  • Cevap:Özlem duygusunu dile getirmiş olabilir.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Konu: Rüzgar

Ana Duygu: Memleket hasreti

4. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 230 Cevabı

Şiirde kullanılan söz sanatlarını örnekteki gibi gösteriniz.

  • Cevap:
KişileştirmeKöylere de uğradıysa eğer
Islak, karanlık odalarda beşik sallamıştır.
KişileştirmeTuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu
Yüreğini allak bullak etmiştir.
BenzetmeBulutları koyun gibi gütmüştür,
BenzetmeHaşhaş çiçeğine benzer kızlar görmüştür.
KişileştirmeBir gülüş, bir tel saç, allık pudra
Alıp gitmiştir.

5. ETKİNLİK 

Doğanın korunması ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki görselden de yararlanarak anlatınız.

  • Cevap:Doğa olmasa insanoğlu hayatta kalamayacaktır. Oysa insanoğlunun doğaya yaptığı tek şey onu kirletmek ve sürekli yok etmeye çalışmaktır. “Doğanın insanlara değil, insanların doğaya ihtiyacı vardır” sözünü aklımızdan çıkarmamalıyız. Çöplerimizi geri dönüşüm için ayırmalıyız. enerji için doğaya zarar veren petrol, kömür gibi yakıtlar yerine güneş ve rüzgar enerjisi gibi temiz kaynaklar kullanmalıyız. Fabrika bacalarına filtre takmalıyız.

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 231 Cevabı

a) Uzun zamandır çok istediğiniz pateni ailenizin size aldığını, güzel bir havada, kaykay parkuruna gittiğinizi düşünün. Yeni alınan pateninizi kullanmadan önce aşağıdaki kullanma kılavuzunu inceleyiniz. Kılavuza göre b bölümünde verilen cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanlanların başına “Y” yazınız.

( D ) Ayakta dururken patenler “V” harfi şeklinde olmalıdır.
( Y ) Patenler giyildikten sonra ayağa kalkarken bir destekten yardım almaya gerek yoktur.
( D ) Paten kayma esnasında vücut, dengeyi sağlamak için bir miktar öne doğru eğilmelidir.

7. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 232 Cevabı

Aşağıdaki temalardan istediğinizi seçerek bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık bulunuz.

  • Cevap YAĞMUR

Bulutlandı gökyüzü
Karardı hava birden,
Sicim gibi bir yağmur
Boşanıverdi gökten.

İçti yağan yağmuru
Suya susamış toprak,
Keyiflenip canlandı
Yağmur ile tabiat.

Güldürdü tüm yüzleri
Gökten boşalan sular,
Bu yağmura bağlıydı
Yeşerecek umutlar.

Atila Çakıroğlu

8. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 233 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerin özelliklerini (yükleminin türüne, yükleminin yerine, anlamına ve yapısına göre) tespit ederek cümlelerin altına örnekteki gibi yazınız.

Şimdi bir rüzgâr geçti buradan.
fiil cümlesi – devrik cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

2. Nerelerde gezmiş, tozmuş?

  • Cevap: fiil cümlesi – kurallı cümle – soru cümlesi – çok yüklemli cümle

3. Sonra başlamış tırmanmaya dağlara doğru.

  • Cevap: fiil cümlesi – devrik cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

4. Gördükleri çiçeğe benzer kızlardı.

  • Cevap: isim cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

5. Soraydım söylerdi herhalde ama soramadım.

  • Cevap: fiil cümlesi – kurallı cümle – olumsuz cümle – bağlı cümle

6. Islak, karanlık odalarda beşik sallamaktadır.

  • Cevap: fiil cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

7. Koştum ama yetişemedim.

  • Cevap: fiil cümlesi – kurallı cümle – olumsuz cümle – bağlı cümle

8. Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu yüreğini allak bullak etmiştir.

  • Cevap: fiil cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

9. Büyüktü otları yaylaların.

  • Cevap: isim cümlesi – devrik cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

10. Toz toprak gözlerine gitmiştir.

  • Cevap: fiil cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

Gelecek Derse Hazırlık

Küresel ısınmanın nedenlerini ve sonuçlarını araştırınız.

  • Cevap: Doğa olayları sonucu ve insanlar tarafından salınan gazların, dünya yüzeyinden güneş ışınlarını tutması sonucunda ortalama sıcaklıkların artışına, küresel ısınma denir.

NEDENİ

Dünya, üzerine düşen güneş ışınları ile değil, bu ışınların dünya üzerine düşüp yansımasından dolayı ısınır. Yansıyan ışınlar atmosferdeki karbondioksit, metan ve su buharı gazları tarafından tutulur. Sera etkisi adı verilen bu olay sonucunda dünya ısınır.

SONUÇLARI

Küresel ısınma sonucunda dünyamızdaki buzullar erir. Buzulların erimesi, denizlerin kabarmasına, su baskınlarına neden olur. Yağmur yağışında artış meydana gelir. Bu da su baskınlarına neden olur. Fırtına ve sel gibi doğa olaylarının verdiği hasarlar çoğalır. Buzulların erimesinin yanı sıra, buharlaşma miktarı da artar. Bu da kuraklık ve çölleşmeye neden olur. Aşırı ısınma zirai faaliyetleri de etkiler. Isınma nedeniyle ziraat ürünlerinin yetiştirilmesi zorlaşır, bu ürünlerde azalış meydana gelir, yiyecek sıkıntısı baş gösterir. Küresel ısınma sağlığımızı da etkiler. Bitkilerin polen dönemi küresel ısınma nedeniyle uzamaktadır. Bu da polen alerjisi olan insanları etkilemektedir.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Doğa ve Evren Sayfa 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233 Rüzgar Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

6 Yorum

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close