Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Saka Eri Hüseyin Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Saka Eri Hüseyin metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 243-244-245-246-247-248-249-250-251-252 (Milli Mücadele ve Atatürk)

Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 243 Cevabı

HAZIRLIK

1. Çanakkale Savaşı hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap: Çanakkale Savaşı, 1. Dünya Savaşı’nın sonlarına yaklaşırken 1915- 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadasında Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. Çanakkale savaşı, Birinci Dünya Savaşı içindeki, tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. Türk’ün sayısız zafer, şan ve şerefle dolu tarihinin en parlak sayfasıdır

2. Çanakkale ile ilgili şiirleri sınıfta okuyunuz.

  • Cevap:

ÇANAKKALE DİYARINDA

Denize takılan kilit
Dünyayı kaldıran yiğit
Alaylar var toptan şehit
Çanakkale diyarında
Kahraman şehit cavuşlar
Şehitliğe uçan kuşlar
Savaşta yeni buluşlar
Çanakkale diyarında

Büyük Anafarta köyü meydanında bulunan çeşmeye giderken uzaktan top atışları duyuluyordu.
Hüseyin bir an evvel suyunu doldurup çarpışan askerlere dağıtmak niyetindeydi. Ağustos ayının yakıcı güneşi çarpışan askerleri susatıyordu. Mataradaki su hemen bitiyor, dili damağı kuruyan asker ise sakaların yolunu gözlüyordu.
Hüseyin çeşmeye doğru yol aldı. Giderken kendi kendine söyleniyordu:
“Geç kaldık Karakaçan. Vakit ikindiyi çoktan geçti. Çeşmede sıra olursa epey bekleriz. Daha geri dönüp su dağıtacağız.”

1. ETKİNLİK

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 249 Cevabı

Metnin görsellerini inceleyelim. Sizce metnin konusu nedir?

  • Cevap: Bence metnin konusu Çanakkale Savaşı’nda mücadele genç bir çocuğun ve o büyü kahramanların başlarından geçen olaylardır.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kelimelerle görselleri eşleştirelim. Bu kelimelerle birer cümle kuralım.

  • Cevap:

3. ETKİNLİK 

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 250 Cevabı

Aşağıdaki soruları metnin görsellerine bakarak cevaplayalım.

1. İlk görseldeki askerin adı ne olabilir?

  • Cevap: Hüseyin

2. Bu asker nereye gidiyor olabilir?

  • Cevap: Karargaha su götürüyor

3. İkinci görselde neler görüyorsunuz?

  • Cevap: Er Hüseyin’in etrafını çevirmiş olan iki düşman askerini görürüz.

4. Üçüncü görselde askerimiz neden su içiyor olabilir?

  • Cevap: Çünkü düşman bu suların zehirli olduğunu düşünmektedir. Bundan dolayı da onlara bu suların zehirsiz olduğunu göstermek için içmiştir.

5. Dördüncü görselde komutan, askerlerine ne tür bir emir vermiş olabilir?

  • Cevap:  Komutan sulara karşılık askerlerine Hüseyin’e yemek vermelerini söylemiştir.

6. Beşinci görselde eşeğe neler yüklenmiştir?

  • Cevap: Yiyecek bir çok şey yüklenmiştir.

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayalım.

1. Saka Hüseyin’in görevi nedir?

  • Cevap: Cesur ve akıllı vatanını milletini seven bir askerdir.

2. Hüseyin, nasıl bir askerdir?

  • Cevap: Cesur ve akıllı vatanını milletini seven bir askerdir.

3. Hüseyin, düşman askerlerine nasıl yakalanmıştır?

  • Cevap: Çeşmeden su doldurup karargaha dönerken düşman askerlerine yakalanmıştır.

4. Hüseyin’in suyu önce kendisinin içmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Çünkü düşman bu suların zehirli olduğunu düşünmektedir. Bundan dolayı da onlara bu suların zehirsiz olduğunu göstermek için içmiştir.

5. ETKİNLİK 

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 251 Cevabı

Metnin hikâye haritasını tamamlayalım.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Hüseyin’in davranışını doğru buluyor musun? Sen olsaydın düşman askerlerinin elinden kurtulmak için ne yapardın?

  • Cevap: Doğru buluyorum. Çünkü savaş sırasında akıllı olmak ve zekayı kullanmak gerekmektedir.

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 252 Cevabı

Arkadaşlar, öğretmeniniz size “Çanakkale Geçilmez” adlı güzel bir çizgi film izletecek. Filmi dikkatlice izleyin. İzledikten sonra duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşın.

  • Cevap: Filmi izledikten sonra sizlerde oluşan duyguları yazmalısınız.

Haydi, şimdi de Çanakkale Türküsü’nü hep birlikte söyleyelim.

7. ETKİNLİK 

Çanakkale ile ilgili bir şiir yazalım. Sonra şiirimizle ilgili güzel bir resim yapalım.

  • Cevap:

ÇANAKKALE DİYARINDA

Denize takılan kilit
Dünyayı kaldıran yiğit
Alaylar var toptan şehit
Çanakkale diyarında

Kahraman şehit çavuşlar
Şehitliğe uçan kuşlar
Savaşta yeni buluşlar
Çanakkale diyarında

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatını araştırınız.

  • Cevap: Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın güftekarı, şair ve yazar. Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873’te İstanbul’da doğdu. O sırada Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin desteği ile İstiklal Marşı için açılan yarışmaya giren Mehmet Akif Ersoy, 724 şiir arasından yarışmayı kazandı. Hastalığının ilerlemesi üzerine ülkesine döndü ve 27 Aralık 1936’da İstanbul’da vefat etti. Mezarı Edirnekapı Şehitliği’nde bulunmaktadır.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 7. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252 Saka Eri Hüseyin Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
60
love
26
clap
14
angry
13
unlike
7
sad
6
confused
1
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!