Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı

Anadolu Selçuklu camileri daha çok bazilikal planlı yapılardır. Çok sayıda destek kullanılan bu yapılar, enlemesine ya da derinlemesine yöneliş gösterir. Mihrap önündeki bölüm bu tip yapılarda farklılaştırılmıştır. Bu bölüm çoğu kez kubbe ile örtülmüştür. Anadolu Selçuklu camilerinde kullanılan ana malzeme taştır. Bu camiler boyutları açısından Büyük Selçuklu camilerinden daha küçüktür. Anadolu’nun Orta Çağ yapıları olan bu yapıların görünümleri Orta Çağ Avrupa yapılarından özellikle de Roma yapı sanatından izler taşır. Anadolu Selçukluları yıkılışlarına kadar özellikle Orta Anadolu ve çevresinde önemli yapısal etkinliklerde bulunmuşlardır. Başkent olan Konya aynı zamanda yapısal faaliyetin en etkin olduğu kenttir.

Konya Alaeddin Camisi (1155-1219): Yapımına Sultan Mesut ve I. Kılıç Arslan Dönemi’nde başlanan cami, Alaeddin Keykubat Dönemi’nde tamamlanmıştır (Fotoğraf 6.12). Anadolu Selçuklularının klasik yapılarındandır. Mihrabı, çini süslemeleri ve portal düzenlemeleri ile özgün bir örnektir. Mermer malzeme ile yapılan portali Anadolu Selçuklu yapılarının taş süslü portallerinden ayrılır. Benzer bir portal Konya’daki Karatay Medresesi’nde de kullanılmıştır. Şam Emeviye Camisi’ndeki portal düzenlemesini tekrarlayan bu portaller yapıda Suriyeli mimarların çalışmış olduğu bilgisini verir. Doğudaki kûfe planlı bölümde, güney duvarına paralel yedi sahın bulunmaktadır. Bu bölümdeki altmış iki sütun, düz bir çatıyı taşımaktadır. Cami, batıda dört sahınlı bir bölümle genişletilmiştir (transept planlı bölüm). Bu bölümde güney duvarına paralel uzanan üç sahın, üzeri kubbe ile örtülü geniş bir sahınla kesilmiştir (Plan 6.7).

Yapı avluludur. Kesme taştan yapılan caminin avlusunda birisi tamamlanmış (II. Kılıç Arslan’a ait) diğeri yarım kalmış iki kümbet vardır. Abanoz ağacından yapılmış 1155 tarihli en eski Anadolu Selçuklu minberi ve çini mozaiklerle süslü mihrabı ile önemli yapıtlar arasında yer almaktadır. Ankara Aslanhane Camisi (1290): Kitabesine göre iki Ahi kardeşin yaptırdığı cami, ağaç direkler üzerine antik başlıkların kullanıldığı düz çatılı bir yapıdır (Fotoğraf 6.13). Bazilikal planlı yapı, güney duvarına dikey beş sahından oluşmuştur. Orta sahın daha geniş ve yüksektir. Firuze ve mor renkli çini mozaik ile alçı süslemelerin uyumlu bir biçimde kullanıldığı mihrap, Anadolu Selçuklu sanatının önemli bir örneğidir.

Beylikler Dönemi
Beylikler Dönemi yapıları Anadolu Selçuklu yapılarından malzeme ve teknik, plan ve süslemeleri ile farklılaşmıştır. Mimarlıkta yeniliklerin ve değişikliklerin izlendiği bir dönemdir. Anadolu’da yaşamış çok sayıdaki beylik, merkezlerinde dönemin özelliklerine sahip camiler inşa etmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 161 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!