Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı

İznik Yeşil Camisi (1378): Çandarlı Halil Paşa tarafından Mimar Hacı Musa’ya yaptırılmıştır. Erken Osmanlı camilerindendir. Görünüşü ile Anadolu Selçuklu camilerinden oldukça farklıdır. Tek kubbeli plan tipinde yapılmıştır (Plan 6.9). Bu plan tipi Anadolu Selçuklularında daha çok mescitlerde uygulanmıştır. Girişindeki son cemaat yerinin taşıdığı özelliklerin ibadet mekânında da uygulanışı mekânı hareketlendirmiş yapıya farklılık kazandırmıştır. Aynalı tonoz ve aynalı kemer hem yapı hem de dönem için bir yeniliktir. Bu mimarlık ögesi Erken Dönem Osmanlı yapılarında özellikle de Bursa’daki yapılarda kullanılmıştır.

Tuğladan yapılan caminin içi ve dışı tamamen mermerle kaplanmıştır. Mermer malzeme erken dönem yapılarında cepheyi hareketlendirmek (renkli mermerlerle) için sıklıkla kullanılmıştır. Geometrik geçmeler, rumi ve palmet kabartmalarla süslü mermer mihrap, döneminin en önemli örneğidir. Camiye adını veren tuğla minare; firuze, sarı, mor ve yeşil çinilerle süslenmiştir (Fotoğraf 6.16). Ters T planlı camilere, çeşitli işlevleri karşılayacak mekânları içermelerinden dolayı çok işlevli camiler de denilmektedir. Planda, mihrap ekseninde arka arkaya iki büyük kubbe, harimin üzerini örter. Bu kubbelerin sağ ve sol yanında üzerleri daha küçük kubbelerle örtülü yan mekânlar yer alır. Bu plan tipindeki camiler Osmanlıların yerleştiği Bursa, Edirne ve İstanbul’da görülür. Bursa Yıldırım Bayezit Camisi (1390-1395): Yıldırım Bayezit tarafından sekiz ayrı yapıdan oluşan büyük bir külli- yenin ortasında yaptırılmıştır. Malzemesi kesme taş olan ters T planlı yapının beş bölümlü son cemaat yeri vardır (Plan 6.10).

Çok kubbeli camiler, paye ve sütunlarla eşit bölümlere ayrılmış, her bölümün üzeri birer kubbe ile örtülmüştür. Bursa Ulu Camisi (1396-1400): Padişah Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılmıştır. Cami, kemerlerle birbirine bağlanan on iki paye ile yirmi eşit bölüme ayrılmıştır (Fotoğraf 6.17). Her bölümün üstü eş değer bir kubbe ile örtülmüştür (Plan 6.11). Mihrap önündeki orta sahının ikinci kubbesinin (aydınlık kubbesi) üstü açık bırakılmış ve bunun altına büyük bir havuz yerleştirilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!