Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı

Yapı, kesme kûfekî taşından yapılmıştır. Caminin kuzey cephesinde köşelerde birer minare bulunmaktadır. Biçimlendirilmiş küçük ahşap parçalarının çivisiz, yapıştırıcısız, birbirine geçirilerek (kündekârî tekniği) bir araya getirildiği minberi bitkisel süslemelidir. Köşeleri sütunceli, mukarnaslı dikdörtgen mihrabı sonradan yapılan boyamalarla özgünlüğünü yitirmiştir. Yapıda taş işçiliği, içte kalem işi süslemeler ve hat sanatı örnekleri vardır. Son cemaat yeri ve avlusu olmayan cami, Selçuklu ulu cami (kûfe planlı) tipinin gelişmiş bir örneğidir. Merkezî kubbeli camiler, ibadet mekânını örten merkezî kubbenin etrafında, tonoz veya kubbe ile örtülü mekânlardan oluşur. En gelişmiş örneği Edirne’deki Üç Şerefeli Cami’dir. Edirne Üç Şerefeli Cami (1437-1447): Padişah II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisi anıtsal camilerinin ilk örneği ve hareket noktası olan bu yapı, yüzyıl sonra Mimar Sinan’ın eserlerinin ana çizgisini oluşturmuştur.

Caminin mimarı, caminin üzerini örtmek konusunda bütün teknik sorunları çözmüştür. Caminin duvarları, Bursa ve İznik yapılarına göre oldukça incedir. Mimar, kubbenin ağırlığını yere nasıl indireceğini iyi hesaplamıştır. Bunu, asıl caminin ön ve arka duvarlarına yapışık olarak koyduğu karşılıklı dört ayak ile yan sahınların ortalarına koyduğu birer ayağa dağıtarak sağlamıştır. Böylece altıgen oluşturan altı ayak üzerine merkezî kubbe oturtulmuştur. Yapı, yanlara doğru ikişer kubbe ile genişletilmiştir (Plan 6.12). Caminin, ortasında şadırvan bulunan revaklı bir avlusu vardır. Avlunun köşelerinde burmalı, yivli, baklavalı ve üç şerefeli dört minare bulunmaktadır (Fotoğraf 6.18). Bütünüyle kesme taştan yapılan caminin renkli taş süslemeleri vardır. Avlu revaklarının kubbelerinde bulunan kalem işleri, günümüzde özgün biçimlerini korumaktadır. Avluya girişi sağlayan portaller üzerinde geometrik, bitkisel ve yazı süslemeler bulunur. Yapının üç dilimli, kemerli mihrabı mermerden yapılmış olup yeşil renkli porfir sütuncelerle desteklenmiştir. Pencere alınlıklarındaki mavi beyaz çini süslemeleri dikkat çekicidir.
Bu cami, bütün araştırmaları ve yenilikleriyle büyük Osmanlı camilerinin plan ve mimarlık özellikleri açısından hazırlayıcısı olmuştur.

Klasik Dönem, Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u almasıyla başlayan bu dönem 1700 yılına kadar sürer. Bu dönemde Osmanlı Devleti, zamanın en büyük devletlerinden biri olmuştur. Siyasal açıdan hızlı büyüme başta mimarlık olmak üzere sanatın her dalında yeni atılımlara imza atılmasını sağlamıştır. Padişahlar devletin büyüklüğüne uygun yapıtların yapımına öncülük etmiş, başta cami olmak üzere değişik işlevli yapıların ve diğer sanatların doruk noktasına ulaşmasına olanak sağlamışlardır. Klasik Dönem Osmanlı sanatına Mimar Sinan ve yapıtları damga vurmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!