Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 169 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 169 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 169 Cevabı

Sultan Sencer Türbesi (1157): Büyük Selçuklulara aittir. Mimarı Muhammed Bin Atsız olan türbe Horasan’ın Merv şehrindedir. Türbe, özellikleri ile Büyük Selçuklu türbe mimarisinin ulaştığı en son aşamayı gösterir (Fotoğraf 6.26). Kare planlı, süslemeli, dıştan galerili ve çift kubbeli bir yapıdır (Plan 6.17). Dış kubbe bir kasnakla iç kubbenin üzerine oturtulmuştur. Kubbeye tromplarla geçilir. Dıştaki kubbe, firuze sırlı tuğla ile kaplanmıştır. Konya II. Kılıçaslan Kümbeti (1190): Anadolu Selçuklularına aittir. Konya Alâeddin Camisi’nin avlusunda bulunmaktadır. Ongen yapının doğu cephesinde bir pencere vardır. Asıl kapı kapatıldığı için bu pencere kapı gibi kullanılmaktadır. Kümbet iki katlıdır. Yapının kuzeydoğu yönündeki kemerin üstünde yapının mimarının Cuhalı (Irak’ta bir köy) Abdulgaffar oğlu Yusuf olduğu yazılıdır. Dairesel planlı kümbet uzun yıllar bakımsız kalmış, sandukalar üzerindeki çiniler bile dökülmüştür. Külahı firuze rengindedir. İçinde sekiz Selçuklu sultanının yattığı kümbet, Türkiye’deki kümbetlerin en büyüğüdür (Fotoğraf 6.27).

Tokat-Niksar Kırkkızlar Kümbeti (1220): Danişmentlilere aittir. Kümbet tuğla malzemeden, içeriden ve dışarıdan sekizgen planlı olarak yapılmıştır. Üzeri içeriden tromplu bir kubbe, dışarıdan da piramidal bir külah ile örtülüdür. İki katlı yapının alt katında mumyalık bölümü vardır.
Tuğla yapının pencere ve kapı üstlerinde turkuaz renkli çini mozaikler bulunmaktadır. Yapının girişi kuzeydoğu cephesindedir (Fotoğraf 6.28). Kayseri Döner Kümbet (1276): Anadolu Selçuklularına aittir. Onikigen planlı kümbet içten kubbe dıştan konik çatı ile örtülüdür.
Tamamen kesme taştan yapılan anıtın bodrumunda mezar yeri, üstünde de mescit yer almıştır. Kitabesinde Şah Cihan Hatun için yapıldığı yazılı olan kümbet, figürlü plastik süslemelerinin çokluğu ile dikkati çeker. Portal cephesi üstünde, insan başlı, kanatlı iki pars figürü arasında, çift başlı kartal görülmektedir (Fotoğraf 6.29).

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!