Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı

Anadolu’da Beylikler Dönemi ve erken dönem Osmanlı minyatürlerinin günümüze ulaşan örnekleri yoktur. Ancak 16. yüzyılla birlikte Osmanlı minyatür sanatı büyük bir gelişme göstererek doruğa ulaşmıştır. Kısacası Türk minyatür sanatı Orta Asya’dan Anadolu’ya çeşitli uygarlıkların etkisinde kalarak gelmiştir. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki Türk minyatürlerinde sultan ve vezirlerin yaşamlarından alınan olayların, edebiyat eserlerindeki öykülerin, manzaraların ve portrelerin konu olarak seçildiği görülür. Bunlardan başka, kitapları süsleyen tıp, hayvan bilimi, bitki bilimi, astroloji konulu minyatürler de bulunmaktadır.

Tarihsel Gelişim İçinde Türk Minyatür Sanatı

a. Selçuklu Minyatürleri
Erken Türk beylikleri ve Anadolu Selçukluları Dönemi’nden çok az sayıda minyatürlü yazma kalmıştır. Kalan bu minyatürlerin kaynağı Uygur minyatürlerine bağlanır. 1205 tarihli Kitâb fî Mârifet El-Hiyâl, El-Hendesiye

adlı eser El Cezerî tarafından yazılmıştır. Bu kitap kısaca Otomata olarak adlandırılmaktadır. Kitapta suyun ve dişlilerin hareketiyle çalışan otomatik ve mekanik aletler anlatılır (Resim 7.2). Artuklu Sultanı Nasreddin Mahmut’un emri ile Diyarbakır’da yazılan bu kitap bugün Topkapı Sarayı Müzesindedir. Bu dönemden kalma diğer bir eser de Kelile ve Dimne’dir (XIII. yüzyıl başları). Kitapta Kelile ve Dimne adını taşıyan iki çakalın başından geçenler anlatılır. Anadolu Selçuklu minyatür sanatını en iyi temsil eden örnek Topkapı Sarayı Müzesi kitaplığında bulunan Varka ve Gülşah adlı el yazması kitaptır. Kitap Ayyukî tarafından Gazneli Sultan Mahmut adına Farsça yazılmıştır. Kitabın konusu, Varka ve Gülşah adlı iki gencin arasında geçen acıklı bir aşkın öyküsüdür. Kitapta, olayları açıklayan çok sayıda minyatür bulunmaktadır.

Anadolu Selçuklularından kalan diğer önemli bir minyatürlü eser de el-Sufî’nin yazdığı Suvar el- Kevakîb el Sâbita adlı astronomi kitabıdır. Kitaptaki minyatürlerde insan, hayvan ve cansız nesnelerle simgeleştirilen yıldızların ve burçların betimlemeleri vardır. Anadolu Selçuklularının siyasal egemenliğinin sona ermesinden sonra, Beylikler Dönemi’nde minyatür sanatının nasıl geliştiği hakkında fazla bir bilgi yoktur.

b. Osmanlı Minyatürleri
Osmanlılar Dönemi’nde saraya bağımlı olarak gelişen minyatür sanatının en önemli merkezi İstanbul’dur. Bu dönemde kültürlü ve sanatsever bir kişi olan Fatih Sultan Mehmet, Avrupa’dan birçok ressamı İstanbul’a getirterek onlara resimlerini yaptırmıştır (Resim 7.3).

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!