Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Atasözleri

Soğanın Acısını Yiyen Bilmez, Doğrayan Bilir Atasözünün Hikayesi ve Anlamı

Soğanın Acısını Yiyen Bilmez, Doğrayan Bilir Atasözünün Anlamı ve Hikayesi 

Anlamı:

Bir iş yapılırken yaşanan güçlükleri işten yararlanan kişi değil, işi yapan kişi bilir.

Hikayesi:

Eski paşalardan biri soğan yahnisini çok severmiş. Daha öğrenciyken bile askeri okulda ne zaman soğan yahnisi çıksa, masadakiler daha elini uzatamadan güp diye hepsini midesine indirirmiş. Okulda adı “yahni kapan”a çıkmış. Yahni kapan, gün gelmiş paşa olmuş, evine de bir aşçı tutmuş. Artık gün geçmiyormuş ki, evde soğan yahni­si yaptırmasın. Kahvaltıya yahni, akşam yeme­ğine yahni.

Evinde de davet hiç eksik olmazmış. Tabii soğan yahnisi daima sofranın baş köşesinde. Bir akşam yemekte aşçıyı çağırtıp “Eline sağ­lık, yahni pek leziz olmuş” diyerek ona iltifat etmiş. “Soğanlar da pek tatlıymış maşallah” demeyi ihmal etmemiş. Aylardır, paşanın her aklına düştüğünde göz­leri yana yana soğan soyup yahni pişirmekten bıkan aşçı bir iç geçirmiş, “Efendim, soğanın tadım yiyen bilmez, doğrayan bilir” demiş. İşte böyle, hazır işle hava atmak, çalım sat­mak, böbür böbür böbürlenmek kolaydır.

Bir iş yapılırken insanın ne kadar yorulduğu­nu, çabaladığını, zorlandığını o işten faydalanan değil, o işi yapan, emeğini harcayan bilir.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!