Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101

A) Aşağıda verilen cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.

  • Cevap: 1. toplumsal değişme 2. toplumsal gelişme 3. toplumsal bütünleşme 4. toplumsal çözülme

1. Bilim ve teknolojideki gelişmeler, kitle iletişim araçları, önemli göçler ve savaşlar gibi etkenlerle toplumsal değişme hızlanır.
2. Toplumsal yapıyı oluşturan birçok ögenin ileriye doğru değişip bir araya gelmesiyle toplumsal gelişme meydana gelir.
3. Toplumu oluşturan bireylerin, grupların ve sınıfların birbirlerine bağlılığı ile toplumsal bütünleşme gerçekleşir.
4. Orta tabakanın genel nüfusa oranla azalmasıyla toplumsal çözülme meydana gelir.

B) Aşağıdaki cümlelerin başında boş bırakılan parantezlere cümlelerde verilen bilgiler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız.

5. (Y) Toplumsal değişme yalnızca gelişmiş toplumlarda görülür.

6. (D) Aynı etken farklı toplumlarda farklı toplumsal değişmelere sebep olur.

7. (D) Modernleşmenin yoğun yaşandığı ülkelerde toplumsal hareketlilik daha fazla görülür.

8. (Y) Küreselleşme kültürel alışverişi yavaşlatır.

9. (D) Toplumsal gelişme pek çok alanda ileriye doğru bir değişimdir.

C) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

10. Toplumsal değişme hangi toplumlarda daha hızlıdır? Neden?

  • Cevap: Değişmenin hızı, toplumdan topluma değişiklik göstermekle birlikte; geleneksel toplumlarda değişme daha yavaş olurken, endüstriyel toplumlarda daha hızlı bir biçimde gerçekleşmektedir.

11. Kent ile metropol arasındaki farklar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Metropol kentten çok daha büyük ve kapsamlı yerleşim merkezlerine verilen genel addır.

Şehirler bulunduğu coğrafyada yerleşimlerin oluşmasıyla ve mevcut nüfusun artmasıyla kendiliğinden oluşan yerleşimlerdir.

Kentler ise sonradan bilinçli ve planlı bir şekilde inşa edilir ve kentlerin inşa sürecinde politik ve ideolojik etmenler yatmaktadır.

Metropol ise kente nazaran daha kapsamlı bir kavramdır ve kentleri de içine katmaktadır. Kentlerin belli merkezi mekanları varken metropollerde birden fazla merkez bulunabilir. Bir kent sanayi, ticaret, turizm ya da kültür kenti olabilirken, bir metropol bu özelliklerin hepsini kapsayabilir.

12. Toplumsal bütünleşmede hangi unsurlar daha çok etkilidir? Neden?

  • Cevap:

Dil birliği.
Kültür birliği.
Tarih birliği.
Vatan birliği.
Ahlâk birliği.
Örf ve adet birliği.
Din birliği.

13. Modernleşme olgusunun etkili olduğu alanlarda ortaya çıkan olumlu ve olumsuz sonuçları örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Eğitimde modernleşme, daha bilimsel ve yeni olana yönelmektir.  Geleneksel aile yapısı olan geniş ailelerin arka plana atıldığı ve çekirdek ailelerin daha ön plana çıktığı bir dönemdir ve nüfusun kontrol altına alınması için gereklidir.

14. Küreselleşme kavramının yaşadığınız topluma etkisi ne düzeydedir? Mevcut etkinin olmadığını düşünseniz toplumsal hayatınızda neler değişirdi?

  • Cevap: Gelenekselleşme ve farklı kültür anlayışı kalkmış ve tek bir kültür olarak Batı kültürü yaygınlaşmaya başlamıştır. Gelenekçi yapılar kalkmış ve daha esnek bir toplum haline gelinmiştir.

15. Teknolojik gelişmeler toplumsal yaşantımıza her zaman katkı sağlar mı? Açıklayınız.

  • Cevap: Teknolojik gelişmeler, toplumsal hayatımıza bugün katkı sağlamıyor gibi görünse bile, gelecekteki toplumsal hayatımız için atılmış adımlardır.

16. İçinde yaşadığınız toplumda, toplumsal değişmeyi etkileyen faktörlerden hangileri daha etkilidir? Bu faktörlerin toplumsal değişime etkisi 20-30 yıl önce de aynı şekilde miydi? Aile büyüklerinizle yapacağınız değerlendirmeleri sınıf ortamında paylaşınız.

  • Cevap: Devletin, halka sunduğu adalet ve eşitli geçmişe göre şu an daha farklıdır. Suçların çeşitliliği artmış ve dine bağlılık eskisi kadar önemli bir şey olmaktan çıkmıştır.

17. Toplumsal gelişme ve bütünleşmenin üst düzeyde olduğu, sizin de en üst düzeyde yöneticisi olduğunuz bir şehir hayal edin. Hayal ettiğiniz bu şehirde, toplumsal bütünleşmede hangi ögelere daha fazla önem verirdiniz? Kurguladığınız şehirde toplumsal çözülmenin yaşanmaması için alacağınız önlemler neler olurdu?

  • Cevap: Pozitif ayrımcılıkları sıkı sıkıya gözetir ve azınlıklarla birlikte asıl halkın da isteklerine kulak kabartırdım. Kesin kanunlar çerçevesinde bir yönetim için uğraşır ve ayrımcılığa net bir çizgi çekerdim.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!