Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

ANAHTAR BİLGİ

Örfler, âdetler, görenekler ve gelenekler insanların duygularına, inanışlarına ve davranışlarına doğrudan doğruya tesir eden görece standartlaşmış davranış biçimi ve toplumsal alışkanlıklardır. Bunlara kökleşmiş kültür öğeleri denir.

Kökleşmiş Kültür Öğeleri

Örfler ve Âdetler: Bir toplumun kültür yapısında kanun yerine geçebilecek kadar güçlü fakat kanun olmayan ve yaptırım gücü yasalara dayanmayan normlar, davranış kalıpları ve alışkanlıklara örf denir. Normlar arasında yaptırımı en fazla olan örfler, bir kültürün değerler sisteminin temelinde yer alır. Örfler bütün toplumsal normlar üzerinde etkilidir ve zamanla resmî yasalar hâline gelebilir.

Âdetler bir topluluğun uzunca bir zaman dilimi içinde dışarıdan herhangi bir yaptırım uygulanmaksızın kendiliğinden uymaya, yapmaya alışageldiği ve o topluluk tarafından yapılmasının gerekli olduğuna inanılan davranış kalıbıdır. Âdetler toplumsal hayatın devam etmesinde rol alır ve yaptırımı arttıkça örf hâline dönüşür. Nişan, düğün, evlenme törenleri, gelin ile damat aileleri arasındaki ilişkiler, yemek yeme, misafirlik şekilleri, büyük ve küçüklerin birbirleri arasındaki ilişkiler âdetlere örnektir.

Gelenek ve Görenekler: Gelenekler, bir toplumda geçmişten devralınarak yaşatılan maddi ve manevi değerler birikimini ifade eder. Bu birikimin yazılı olmasa da bireyler üzerinde bir yaptırım gücü vardır. Gelenekler mensup oldukları kültürün bireyleri arasında ortak bir ruh ve dolayısıyla sağlam bir yapı oluşturarak kültürlerin devam etmesinde rol oynar. Görüp tekrarlanan alışılmış normlara görenekler denir. Göreneklerin yaptırımı zayıftır ve kolayca terk edilebilir.

Kültür ve Medeniyet: Kültür, bir toplumun hayatını kolaylaştıracak olan bilgi birikimi, yaşama biçimi, davranış özeliklerini; medeniyet ise biraz daha cisimleşmiş, somutlaşmış kültür ürünlerini temsil eder. Diğer bir yaklaşımla medeniyet, bir anlamda maddi kültürdür. Ayrıca toplumların, hedeflerine ulaşmak için birer araç olarak kullandıkları görece evrensel, toplumsal, hukuki ve ticari kurallar da medeniyetin bir parçası sayılabilir.

Kültür ile medeniyet arasında temel bir fark söz konusudur. Kültür, toplumları farklılaştıran bir özellik taşıması bakımından millî bir içeriğe sahiptir. Buna karşılık medeniyet, bütün toplumların katkıda bulunduğu ve sahiplendiği, uluslararası bir değer kazanmış evrensel kültür içeriklerinin bütünüdür.

Kültürün millî, medeniyetin ise evrensel olan içeriği aynı zamanda kültürle medeniyetin birbirini etkileme noktasıdır. Medeniyetler birden fazla kültürün ortak mirasıyla oluşur. Bir kültürün millî içeriğindeki bazı ögeler medeniyetin ortak mirasına katılarak evrenselleşir. Bu ögeler aynı medeniyet dairesindeki diğer kültürler tarafından da zamanla benimsenerek o kültürlerin millî içeriğine katılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!