Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 13

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 13

Sosyolojide İndirgemecilik ve Bütüncülük

Sosyolojide toplumsal olgu ve olayların açıklanmasında “indirgemeci” ve “bütüncü” olmak üzere iki yaklaşım hâkimdir. İndirgemeci yaklaşımda toplumsal olgu ve olaylar ekonomik, siyasi, ahlaki, dinî, hukuki faktörlerden yalnızca birine bağlı olarak açıklanır. Bütüncül yaklaşıma göre ise toplum birçok parçanın karşılıklı etkileşim içinde olduğu bir sistemdir. Bu nedenle toplumsal olgu ve olaylar, toplumun bütününden bağımsız ya da yalnızca tek bir etkene bağlı olarak açıklanamaz.

Sosyolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi

Toplumsal olay ve olgular birden fazla etkenin etkileşimi ile ortaya çıkar. Bu da sosyolojinin, toplumsal yapının değişik yönlerini ele alan diğer bilimlerle ilişkisini zorunlu kılmaktadır. Örneğin göç olgusunu araştıran bir sosyolog, göçlerin sosyolojik açıdan çözümlemesini yapabilmek için ekonomi, eğitim, iklim özellikleri gibi etkenleri dikkate alarak bu konularla ilgili bilimlerin sonuçlarından yararlanır.

Sosyoloji kendine özgü çalışma alanı ve toplumsal hayata yaklaşım biçimi nedeniyle diğer sosyal bilimlerin de sonuçlarından yararlanarak toplumun kendini tanımasına, yönlendirmesine ve gerekirse yeniden yapılandırmasına katkıda bulunur. Toplumun bilimi olarak sosyoloji toplumsal hayattaki problemlerin nedenlerini yine toplumsal hayatın içinde arayarak çözüm için gerekli olan bilimsel verileri hazırlar.

ETKİNLİK

İkişerli üçerli gruplara ayrılınız. Bir grup sözcüsü seçiniz.

• Sosyoloji toplumu etkileyen alanlarda çalışma yapan diğer sosyal bilim dalları ile zorunlu olarak ilişki içerisindedir. Anahtar Bilgi’de verilen bilim dallarından birini seçerek bu bilim dalının sosyoloji ile ne tür bir ilişkisi olabileceğini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları boş bırakılan alana özetleyerek yazınız.

  • Cevap:

• SOSYOLOJİ … İLİŞKİSİ : …

Grup çalışmasının ardından sosyolojinin ilişkili olduğu bilimlerle ilgili görüşlerinizi grup sözcüsü aracılığıyla sınıfta sununuz.

  • Cevap:

Sosyoloji ve Psikoloji İlişkisi: Sosyoloji, toplumu tek bir birey olarak görür ve bunun arkasındaki farklılıkları, bireylerin düştüğü iki zıt kutup olarak düşünür. Psikoloji ise, toplumun farklı bireylerden oluştuğunun ve herkesin kendine has olduğunun farkındadır. Bireyin toplumu nasıl etkilediğinden çok, toplumun bireyi nasıl etkilediğine odaklanır. Sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılmaz iki daldır. Toplumu inceleyen sosyoloji ve toplumu oluşturan bireyleri inceleyen psikoloji birçok noktada ortak çalışırlar. Toplumsal olay ve olguların arkasındaki neden bireyler olduğu için, birlikte çalışmaları şarttır.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!