Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170

ETKİNLİK

Aşağıda Atatürk’ün laiklik hakkındaki bazı görüşlerine yer verilmektedir. Atatürk’ün sözlerinden ve “Türkiye’de Laiklik” etkinliğinden edindiğiniz bilgilerden hareketle Atatürk’ün laiklik anlayışını özetleyerek metnin altındaki alana yazınız.

Atatürk diyor ki:

“Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz.”
“Milletimiz din ve dil gibi kuvvetli iki fazilete sahiptir. Bu faziletleri hiçbir kuvvet, milletimizin kalp ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz.”
“Camiler, birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler itaat ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılmasının gerekli olduğunu düşünmek yani konuşup tartışmak, danışmak için yapılmıştır.”
“Bunun gibi bağlı bulunmakla mutlu olduğumuz İslam dinini yüzyıllardan beri alışılmış olduğu üzere bir politika aracı durumundan kurtarmak ve yükseltmek gerektiği gerçeğini görüyoruz. Kutsal ve tanrısal olan inanç ve vicdanlarımıza karışık ve türlü renkte bulunan ve her türlü çıkarlarla tutkuların alanı olan siyasetten ve siyasetin bütün ögelerinden bir an önce ve kesin olarak kurtarmak, milletin dünya ve ahiret mutluluğunun emrettiği bir zorunluluktur. Ancak böylece İslam dinin yüceliği gerçekleşir.”
“Allah’ın emri çok çalışmaktır. Çalışmak demek boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre ilim ve fen her türlü medeni buluşlardan azami derecede yararlanmak zorunludur.”
“Din ve mezhep herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiçbir kimse hiçbir kimseyi ne bir din ne de bir mezhebi kabul etmeye zorlayabilir. Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz.” “Laiklik yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir.”
“Vatandaşları içinde çeşitli dinlere mensup unsurlar bulunan ve her din mensubu hakkında adil ve tarafsız tutum ve davranışta bulunmaya ve mahkemelerinde vatandaşları ve yabancılar hakkında eşit adalet uygulamakla vazifeli olan bir hükümet, fikir ve vicdan hürriyetlerine uymaya mecburdur.”

Atatürk ve Laiklik

  • Cevap:

OKUL DIŞI ETKİNLİK

Çevrenizdeki işletme sahipleriyle görüşerek aşağıdaki soruların cevaplarını bulunuz ve “Ekonomi ve Toplumsal Hayat” adıyla bir rapor hazırlayınız.

1. Piyasadaki mal ve hizmetlerin fiyat artışlarının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Piyasadaki mal ve hizmetlerin fiyat artışları enflasyondur.

2. Alışveriş yapma oranları hangi nedenlerden dolayı azalmakta ya da artmaktadır?

  • Cevap: Alışveriş yapma oranları alım gücünün azalması, enflasyon, paranın değer kaybetmesi gibi nedenlerden dolayı azalabilir.

3. Ekonomik durgunluk dönemlerinde ne gibi toplumsal sonuçlar ortaya çıkmaktadır?

  • Cevap: Ekonomik durgunluk dönemlerinde toplumsal huzursuzluk, gerginlik ve mutsuzluk olabilir.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 170 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!