Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 182

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 182

ETKİNLİK

Aşağıda siyasetin merkezî kavramlarından birisi olan devlet kavramının tarihsel süreçte farklılaşan anlamları üzerinde duran bir metin yer almaktadır. Metni okuyarak metnin sonundaki soruları cevaplayınız.

Devlet Nedir?

Pek çok toplumsal ve siyasal konuda olduğu gibi devlet konusunda da herkesin üzerinde ittifak ettiği kesin ve tek bir tanım bulmak mümkün değildir. Bunda muhtemelen devlet kurumunun zaman ve mekân değişkenleri açısından gösterdiği farklılıklar etkili olmaktadır. Bugünkü anlamda devlet genel olarak 17. yüzyıldan bu yana yaşanan değişimler nedeniyle eski dönemlerdeki devletten oldukça farklı özellikler taşımaktadır. Devletin yapısındaki farklılaşmalar onun tanımı ve analizi ile ilgili çalışmalarda da kendini göstermiştir. Mesela, İslam dünyasında devletin siyasal bir kavram olarak kullanılmaya başlanmasından itibaren birbirini izleyen üç ayrı dönemde üç ayrı anlamda kullanıldığı gözlenmektedir. Buna göre ilk dönemde zafer, güç veya egemenliğin dönüşümlü olarak el değiştirmesi anlamında kullanılmıştır. Ardından gelen ikinci dönemde bir hanedanın egemenliği veya onun siyasal iktidarını ifade etmiştir. Devleti Âl-i Osman dendiğinde Osmanlı hanedanın egemenliği ve siyasal iktidarı anlatılmıştır. Üçüncü dönemde ise ulus temelinde en yüksek seviyede örgütlenmiş ve uluslararası sistem tarafından tanınmış siyasal yapı anlamında kullanılmıştır.

Batı’da da benzer bir durum gözlemlenmektedir. Eski Yunan’da devlet (polis), ortak “iyi hayatı” gerçekleştirmek amacıyla bir şehir düzeyinde örgütlenmiş organik bütünlüğü ifade ederken Roma İmparatorluğu’nda hukuki olarak birbirinden ayrılan bölgeleri kapsayan geniş bir coğrafi alanda siyasi düzeni sağlamaya yönelik bir örgütlenmeyi anlatıyordu. Böylece hukuk ve düzen fikri devletin temelini oluşturmaya başlamış, bu süreçte hukuk ve bürokrasiye dair düzenlemeler çeşitli kurumların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Daha sonra imparatorlukların parçalanmasıyla birlikte ulus temelinde örgütlenmiş yeni bir devlet formu ortaya çıkmıştır. Siyasal iktidarın ulus temelinde örgütlenmesiyle ortaya çıkan modern ulus devlet formu 1648 Vestfalya Antlaşması ve 1789 Fransız Devrimi ile Avrupa’daki uluslararası sistemin temel birimi hâline gelmiş bulunmaktadır. Bu aşamadan itibaren devlet kavramı ulus kavramıyla birlikte siyasal iktidarın en yüksek düzeydeki örgütlenmesi anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

SORULAR

1. Devlet kavramı tarihsel süreçte hangi anlamlarda kullanılmıştır?

  • Cevap: Toprak bütünlüğü.

2. Devlet kavramının siyasal tarihte farklı anlamlarda kullanılmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Bir disiplin belirtmesi olabilir.

3. Günümüzde ulus devlet anlayışında farklılaşmalar yaşandığını düşünüyor musunuz?

  • Cevap: Evet. Geçmişte daha manevi bir yaklaşım varken, şu an kâr amaçlı iletişimler söz konusudur.

4. Görüşlerinizi küreselleşme ve modernleşme olgularıyla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Küreselleşmeyle birlikte, neredeyse tüm dünyanın siyasi tutumundan ve devlet çalışmalarından haberdarız. Bu da toplumları faydacılığa itip, işin maneviyatını yok etmektedir.

5. Devlet toplumsal hayatın sürekliliği bakımından hangi işlevleri yerine getirmektedir?

  • Cevap: Toplumun huzurunu ve güvenliğini sağlamak, bireylerin finansal anlamda iyiye giden bir hayat yaşamalarına yardımcı olmak, devletin başlıca işlevleridir.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!