Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

Atatürk ve Siyaset

Atatürk diyor ki:
“Yeni Türkiye devleti, bir halk devletidir.” 1923
“Türkiye Cumhuriyeti halkı ayrı ayrı sınıflardan oluşmuş değildir ve onu kişisel ve toplumsal hayat için iş bölümü itibarıyla çeşitli mesleklere ayrılmış bir toplum olarak görmek esas prensiplerimizdendir.”
“Elimizdeki programın ruhu, bizi yalnız bir kısım vatandaşla ilgilenmekten alıkoyar. Biz, bütün Türk ulusuna hizmet ediyoruz.”
“Toplumdaki en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin sağlanması, istikrarı ve korunması, ancak ve ancak tam ve kesin anlamı ile ulusal egemenliği sağlamış bulunması ile devamlılık kazanır. Bundan dolayı özgürlüğün de eşitliğin de adaletin de dayanak noktası ulusal egemenliktir.”
“Kişinin birinci hakkı doğal yeteneklerini serbestçe geliştirebilmesidir. Bu gelişimi sağlamak için ise en iyi vasıta kişiye, bir başkasının benzer hakkına zarar vermeksizin, tehlike ve zarar kendine ait olmak üzere ona kendi kendini istediği gibi sevk ve idare etmesi için izin vermektir. İşte bu serbest gelişmeyi sağlamak, kişisel hakların oluşturduğu çeşitli özgürlüklerin ana gayesidir. Bu haklara saygı göstermeyen siyasi toplum, asıl vazifesinde kusur etmiş olur ve devlet, varoluşun nedenini ve anlamını kaybeder.”
“Çağdaş demokraside kişisel özgürlükler özel bir değer ve önem kazanmıştir. Artık kişisel özgürlüklere devletin ve hiç kimsenin müdahalesi söz konusu değildir… Söz konusu olan özgürlük, toplumsal ve medeni (uygar) insanın özgürlüğüdür. Bu sebeple kişisel özgürlüğü düşünürken her kişinin ve nihayet bütün ulusun ortak çıkarını ve devlet varlığını göz önünde bulundurmak gerekir.”
“Benim mirasım bilim ve akıldır… Zaman süratle ilerliyor… Böyle bir dünyada asla değişmeyecek hükümler getirildiğini iddia etmek aklın ve bilimin gelişimini inkâr etmek olur…”

Atatürkçü Düşünce Sisteminin Diğer İdeolojilerden Farkı

Milli Mücadele’ye önderlik yapan ve arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk, Türk milletini çağdaş ülkeler seviyesine yükseltmek için bir dizi devrim gerçekleştirmiştir. Atatürk’ün bu devrimci uygulamaları ve bu uygulamalar çerçevesinde ortaya koyduğu düşünceler daha sonra Atatürkçü düşünce sistemi olarak adlandırılmıştır.
Atatürkçü düşünce sisteminin akılcı olması ve bilimi referans almasının yanı sıra iki temel özelliğinden de söz etmek gerekir. Bunlar, bütüncü olması ve diğer ideolojilerden farklılıklar göstermesidir.
Atatürkçü düşünce sisteminde, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, laiklik, devletçilik ve inkılapçılık ilkeleri birbirini tamamlayarak bir bütünlük oluşturur. Örneğin cumhuriyetçiliği benimseyip laikliği benimsemeyen bir anlayış Atatürkçülükle bağdaşmaz.
Atatürkçü düşünce sisteminin diğer ideolojilerden farkına gelince şu noktaları saptamak mümkündür:
Atatürkçü düşünce sistemi Türk milletine özgüdür.
Halkçılık ilkesi gereği Atatürkçü düşüncede bir kişinin ya da sınıfın çıkarını gözeten bir anlayışa yer yoktur.
Laiklik ilkesi gereği Atatürkçü düşüncede siyasal sistem bir dine dayandırılamaz.
Devlet, devletçilik ilkesi gereği kamusal çıkar adına ekonomik yatırımlar uygulayabilir.
Cumhuriyetçilik ilkesi gereği Atatürkçü düşüncede hâkimiyet millete aittir.
Atatürkçü düşünce hak, özgürlük ve adaleti yücelttiği için baskıcı dikta yönetimlerine karşıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 193 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!