Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun sözcükleri yazınız.

  • Cevap: 1. Aile 2. sosyalleşme 3. rol çatışması 4. toplumsal değer 5. sapma

1. Sosyalleşme araçları arasında bireyin sosyalleşmesini sağlayan ilk ve en önemli kurumlardan biri olarak aile sayılır.
2. Bireyin yaşı ne olursa olsun toplumsal hayatta yeni bir statü kazanması, yeni bir rol öğrenmesi vb. sosyalleşme sayılır.
3. Bireyin yerine getirdiği rolleri arasındaki uyumsuzluğa rol çatışması denir.
4. Toplumun sahip olduğu ve sürdürdüğü ortak tutum ve bakış açılarına toplumsal değer denir.
5. Toplumsal değer ve normlardan çeşitli nedenlerle uzaklaşmaya sapma denir.

B) Aşağıdaki cümlelerin başında boş bırakılan parantezlere cümlelerde verilen bilgiler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız.

6. (D) Sağlıklı sosyalleşme bireye olumlu davranışlar kazandırır.

7. (Y) Sosyalleşmenin ömür boyu devam etmesi beklenemez.

8. (D) Toplumsal değerler sosyalleşme yoluyla aktarılır.

9. (D) Bireyin toplumda sahip olduğu konuma statü denir.

10. (Y) Statülerin saygınlığı zamana göre değişmez.

C) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

11. Bireylerin toplumsal statülerinin aynı olmasına rağmen toplumsal saygınlıklarının farklı olmasının nedenleri sizce neler olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Statüler, bireylerin görevleri ve beklentileri ile belirlenirken, saygınlık; bireylerin bu görevleri ne ölçüde yerine getirdiği ve beklentileri ne kadar karşıladığıyla ilgili olduğu için farklıdır.

12. Toplumsal değer kavramını örnekleyerek açıklayınız.

  • Cevap: Toplumsal değerler, toplum üyeleri tarafından paylaşılan iyi, doğru, güzel ölçülerdir. “Yardımseverlik, işbirliği yapma duygusu, ahlâklı olma, büyüklere saygı, edepli ve iffetli olmak” vb. değerler, toplumsal değerlerden bazılarıdır.

13. Toplumsal sapma olarak değerlendirilen davranışların kentlerde daha fazla olmasının sebepleri sizce neler olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Nüfus fazlalığı, kentlerdeki toplumsal sapmaların en büyük etmenlerinden biridir.

14. Toplumsal kontrol ve toplumsal norm arasındaki ilişkileri açıklayınız.

  • Cevap: Toplumsal normların ne ölçüde yararlı ve etkili olduğunu sağlamak toplumsal kontrolün elindedir.

Toplumsal Kontrol: Bir toplumda düzenin bozulmaması ve toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanması için insanlar üzerinde etkili denetim görevi yapmaya denir.
Toplumsal Norm: Norm grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmalarını gerektiğini belirleyen kurallar veya ilkeler bütünüdür.

15. Toplumsal grup ve kurumların hak ve sorumluluk dengesi bozulursa ortaya nasıl bir tablo çıkar? Açıklayınız.

  • Cevap: Toplumsal düzen bozulur. Net olmayan hak ve sorumluluklar, grup ve kurumların kafasının karışmasına ve olumsuzluğa yönelmesine neden olabilir. Elinden hakları alınan grup ve kurumlar protestoya başlayabilir.

16. Bayram ziyaretine katılmayan bir birey ile bankaya borcunu ödemeyen bir birey hangi normlara aykırı davranmış olur? Bu bireyler ne tür toplumsal kontrol mekanizmaları ile karşılaşır? Gerekçelendirerek yorumlayınız.

  • Cevap: Toplumsal değerler ve yazılı normlar birbirinden farklıdır. Toplumsal değerlere uymayarak bayram ziyareti gerçekleştirmeyen bir birey, o değerlere önem veren kişiler tarafından kınanarak karşılanırken; bankaya olan borcunu ödemeyen bireyler daha yasal cezalarla karşılaşabilirler.

D) Aşağıdaki tabloda numaralandırılmış kutular içerisinde çeşitli kavramlara yer verilmiştir. Soruları tabloya göre cevaplayınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı diğer sayfadadır. (Sayfa 49 bkz.)

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!