Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

Örneğin Hindu dini inanışına göre ait olduğu kastın kurallarına uymayanlar bir sonraki hayatında bir alt kastın üyesi olarak yeniden doğacaklardır. Bulunduğu kastın kurallarına harfiyen uyan bir kişi de bir sonraki hayatında bir üst kasta geçerek ödüllendirilecektir. Kast sisteminde kast üyelerinin statüsü süreklilik arz eder. Bu nedenle sistem toplumsal hareketliliğe kapalıdır.

SORULAR

1. Kast sisteminin temel özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Herkes kendi kastı içinde evlenmek ve kendi kastından bireylerle yemek yemek zorunda. Her kastın kendi gelenek ve görenekleri vardır, bu kurallara uymayan veya karşı çıkan cezalandırılır.

2. Kast sistemi, bugün dünyanın herhangi bir yerinde hukuken yürürlükte değildir. Niçin? Yorumlayınız.

  • Cevap: Toplumsal eşitliği sağlamak için yürürlükte değildir. İnsan hakları beyannamesine uymayan birçok kuralı bulunmaktadır.

Zümre Sistemi

Tabakalaşmanın bir türü olan zümre sisteminin en belirgin örnekleri Orta Çağ Avrupası’nda ve Osmanlı İmparatorluğu’nda görülebilir. Orta Çağ’da Avrupa, Roma İmparatorluğu’nun dağılışı ile birlikte kuzeyden gelen saldırılara karşı küçük birimler hâlinde savunmaya çekilerek kendini koruma çabasına girmiştir. Böylesi bir çaba sonucunda siyasi ve askerî kökenli bir savunma örgütlenmesi ortaya çıkmıştır. Bu örgütlenmeye feodalizm (feodalite) denir. Buna göre Avrupa’nın askerî savunmasını soylu asilzadeler, birliğini de kilise üstlenmiştir. Köylü halk, güvenlik nedeniyle malikâne sahibi soylu asilzadelere sığınmıştır. Bu durum üretim ilişkilerinde de köylüleri, asilzadelere (senyör) bağımlı kılmış ve asilzadelerin toprağına bağlı serf durumuna düşürmüştür.

Bütün bu gelişmeler sonucunda farklı zümreler arasında karşılıklı hak ve sorumluluklara dayanan bir hiyerarşik yapı ortaya çıkmıştır. Bu haklar ve sorumluluklar krallık tarafından saptanan yazılı kurallarla yasallaştırılmıştır. Bu dönemde kral, kilise, soylular, askerler, tüccarlar, zanaatkârlar ve köylülerden oluşan bir toplumsal hiyerarşiden bahsetmek mümkündür. Burada önemli olan şey, yukarıda belirtildiği gibi farklı zümreler arasındaki ilişkilerin kurallar ve sözleşmelerle belli bir çerçeve içerisinde yürütülmesidir. Bu sistemin kast ve kölelik sistemine benzer özelliği, kişinin statüsünün mensup olduğu aile tarafından belirlenmiş olması; farklı özelliği ise kralın soyluluk unvanı vermesi ya da toprak bağışlaması gibi sınırlı da olsa tabakalar arası geçişin mümkün olmasıdır.

SORULAR

1. Feodal Avrupa’da tabakalar neye göre belirlenmekteydi?

  • Cevap: Ekonomik durum, iş ve krala yakınlık derecesine göre belirlenmekteydi.

2. Zümre sistemi ile kast sistemini ayıran temel nitelik nedir?

  • Cevap: Zümre sisteminde kanunlaşmış bir ayrımın olması, iki sistemi ayıran en temel niteliktir.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!