Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78

Daha teknik olarak söyleyecek olursak gelişme ve ilerleme, iki toplumsal sürecin gerçekleşmesine bağlı olarak kullanılıyordu. Bilginin çoğalması ve dolayısıyla insanın doğa üzerindeki denetiminin artması; bu aynı zamanda insanın üretim gücünün artması anlamına gelir. Bu terimler sanayileşme ve modernleşmeyi belirtmek, Batılı sanayi toplumlarını diğer toplumlardan ayırt etmek için kullanılıyordu.

Bugün sosyolojik anlamda ilerleme kelimesi tamamen terk edildiği gibi gelişme kelimesi de daha çok hayat standardındaki iyileşme durumlarını ifade eder. Gelişmemiş, gelişmekte olan ve gelişmiş olan toplumlar şeklinde daha çok iktisadi duruma göre bir ayrım yapılsa da hayat standardından kastettiğimiz anlamda insani gelişmişlik ölçütleri farklıdır. Bu ölçütlerde ekonomik gelişmenin yanında eğitim ve sağlık imkânlarındaki iyileşme, ortalama insan ömrü, insan hakları, çalışma hayatı koşulları gibi konular dikkate alınır.

Bu kavramların yerini “değişme” kavramına bırakmasının altında birkaç sebep aranabilir. Özellikle Weber’le birlikte değerlerden arınmış bir bilim arayışı bu değer yüklü kavramların üzerinde tartışmalara neden oldu. Zira bilimsel ve teknik anlamda gelişmenin “iyi” olarak görülmesi, Batı dışındaki toplumların “geri” kabul edilmesi hep normatif yaklaşımlardır. Ayrıca mevcut durumun eskiye göre daha iyi olduğunu söylememiz de doğru olmaz zira her zaman yeni eskisinden iyi olmayabilir. Mevcut durum toplumsal açıdan görece daha kötü duruma da düşebilir. Gelişme ve ilerleme kavramları her zaman daha iyi duruma gitmeyi ifade ettikleri için her toplumsal değişiklik durumunda kullanılamaz. Buna bağlı olarak söyleyebileceğimiz ikinci sebep, Batı’daki toplumsal gelişmelerin istenilen toplumsal tatmini sağlayamaması ve ilerlemeye karşı duyulan şüphedir.

SORULAR

1. Metinden hareketle değişimin ilerleme ve gelişme kavramlarından hangi bakımlardan farklı olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap: Metne göre, bilimsel ilerleme her zaman eskisinden iyi olmamaktadır ve bu da toplumun “Bilimsel olan her zaman iyidir” düşüncesinden çıkmasına zorluk çıkarmaktadır. Gelişme ise, iyi olanı daha da iyiye taşımak anlamına geldiği için.

2. Metinde Weber’in “değerlerden arındırılmış bilim anlayışı” ifadesi sizce ne anlama gelmektedir? Metne göre “ilerleme” kavramı hangi değerlerle yüklü olduğu için artık kullanılmamaktadır? Fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Toplum ve toplum düşüncesinden arındırılmış saf bilim anlamına geldiğini düşünüyorum. Batı’yı diğer toplumlardan üstün gördüğü ve milletler arası ayrım yaptığı için ilerleme kavramı kullanılmamaya başlamıştır.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!