Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Gizem Yayıncılık

Suyumuz Tükenirse Dinleme Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Suyumuz Tükenirse Dinleme metni cevapları ve soruları, Gizem Yayıncılık 3. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 83-84-85-86 (Vatandaşlık)

Suyumuz Tükenirse Dinleme Metni Cevapları

1. ETKİNLİK

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 83 Cevabı

Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Evinizdeki eşyalardan hangileri elektrikle çalışıyor?

  • Cevap: Evimizde buzdolabı, çamaşır makinası, televizyon, ütü, tost makinası gibi eşyalar elektrikle çalışmaktadır.

• Elektriklerin kesildiği zamanlarda ne tür sorunlar yaşıyorsunuz?

  • Cevap: Çoğu zaman ödevlerimi yapamıyorum. Karanlık oluyor. Annemler dizi izleyemiyor. Mutfakta yemekte zorlanıyoruz.

• Evinizde elektrik gibi başka hangi kaynakları kullanıyorsunuz?

  • Cevap: Su kaynaklarını kullanıyoruz. Bazen de ö-mesela kışın doğalgazı kullandığımız oluyor. Mutfakta da ocağı yakmak için gaz yani tüp kullanıyoruz.

b. Günlük yaşantımızda suyu nerelerde kullandığımızı yazalım.

  • Cevap: Su yaşamımızın olmazsa olmazıdır. Temizlik için, bulaşık için banyo yaparken, yüzümüzü yıkarken hayatta kalmak için su içtiğimizde özetle yaşamımızın her yerinde suyu kullanmaktayız.

2. ETKİNLİK 

Suyumuz Tükenirse” metnini dikkatle dinleyelim. Dinleme sonrasında aşağıdaki ifadelerden metinde geçenleri işaretleyelim.

  • Cevap:

Günlerdir suyumuz akmıyor. (x)
Mahalle çeşmesinden getirdiğimiz suları kullanıyoruz. ()
Aylardır şehrimize yağmur yağmıyor. ()
Bir gün suyumuzun tükenebileceği hiç aklıma gelmezdi. (x)
Balıklarımın bile suyu kirlendi, değiştiremiyorum. (x)
Lütfen, barajlarımız yeniden suyla dolsun. ()

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 84 Cevabı

a. “Baraj”, “aziz” ve “bidon” kelimelerinin geçtiği cümleleri bulalım. Bu kelimelerin metindekiyle aynı anlamda kullanıldığı cümleleri metinde işaretleyelim.

  • Cevap:

b. Verilen kelimenin son harfiyle başlayan kelimeler yazarak kelime zinciri oluşturalım.

  • Cevap:                                   

4. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 85 Cevabı

a. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

1) Yazarın günlerdir yaşadığı sorun neymiş?

  • Cevap: Su sıkıntısı çekiyormuş.

2) Yazar, dişini fırçalarken suyu nasıl kullanıyormuş?

  • Cevap: Çeşmeyi açık bırakıyormuş bu da su israfına yol açıyormuş.

3) Yazar, neden pişmanlık duyuyormuş?

  • Cevap: Suyu çok bilinçsiz ve boş yere tükettiği için.

4) Yazarın dedesi “Su gibi aziz ol!” derken ne anlatmak istiyor?

  • Cevap: Suyun nasıl kıymetli bir şey olduğunu çocuğun da bu su gibi kıymetli değerli ve iyi olması dileğini söylemek için kullanmış bu sözü.

b. Suyumuzun tükenmemesi için nasıl davranmalıyız? İki tane örnek yazalım.

  • Cevap: Suların kıymetini anlatacak şiirler yazmalıyız. Çevremizdeki herkesi suyu dikkatli ve tasarruflu kullanma konusunda uyarmalıyız.

5. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen cümlelerdeki altı çizili kelimelerin yerine aynı anlama gelen kelimeler yazalım.

  • Cevap:

Görev: Vazife
Misafir: Konuk
Armağan: Hediye

6. ETKİNLİK 

Yazarın davranışlarıyla kendi davranışlarımızı karşılaştıralım. Tutumlu bir insan olup olmadığımızı değerlendirelim.

Konuşma yaparken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:

• Kelimeleri yerinde ve anlamına uygun kullanalım.
• Konuşmalarımızda yabancı kelimeler yerine Türkçe kelimeler kullanmayı tercih edelim.

  • Cevap: Ben eskiden tutumlu değildim Ama bir gün tutumlu olmanın değerini anlatan bir film izlemiştim. Eğer tutumlu olmazsak dünyamız yok olacaktı. Bu film beni çok etkiledi. Ben de artık hikayedeki çocuk gibi suyu kullanırken dikkat etmeye gereksiz ise lambaları söndürmeye başladım. Şimdi kendimi tutumlu ve bilinçli biri olarak görüyorum.

7. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 86 Cevabı

Aşağıdaki resimleri inceleyelim. Suyun gökyüzü ve yeryüzü arasında yaptığı yolculuğu yazalım.

Yazarken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:

• Olayların oluş sırasına dikkat edelim.
• Kelimeleri yerinde ve anlamına uygun kullanalım.
• Yabancı kelimelerin yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösterelim.

  • Cevap: Deniz suyu güneşin etkisiyle buharlaşır ve gökyüzüne yükselir. Ardından soğuk hava ile karşılaşınca bu buhar buluta dönüşür. Bu bulut ise taşıdığı suyu sıcak bir hava bulduğunda yeniden yeryüzüne yağmur olarak geri bırakır. Böylece doğada bir döngü sağlanmış olur.

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki sorunun cevabını söyleyelim.

• Elektriği, suyu ve diğer kaynakları tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Cevap: Bu tür kaynaklar eğer bilinçsiz tüketilirse hem maddi hem manevi zarara neden olurlar. Elektriği boş yere harcarsak ülkemiz maddi kayıp yaşar. Su ise zaten yaşamımızın kaynağıdır. Bu kaynak yok olursa biz de yok oluruz. Diğer kaynaklar yani mesela besin elde ettiğimiz toprağı yüzdüğümüz denizi yok edersek biz de zamanla yok olacağız. Bu yüzden bu kaynakları dikkatli kullanmalıyız.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık {Vatandaşlık} Sayfa 83-84-85-86 Suyumuz Tükenirse Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!