Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yemek Tarifleri

Tarhana Trakya Tarhanası Tarifi

Tarhana Trakya Tarhanası Tarifi

Tarhana Trakya Tarhanası İçin Malzemeler

  • 6 kg salçalık kırmızı biber
  • 3 kg domates
  • 2-3 baş iri soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 1 kg koyu ev yoğurdu veya mandıra yoğurdu
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • 1 çorba kaşığı karabiber
  • Bir avuç dövülmüş kaya tuzu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kg)

Tarhana Trakya Tarhanası Nasıl Yapılır?

Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzün, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. Biberi tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin.

Yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyin. Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzün, ince ince kıyın. Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edin. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.

Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün. 5 gün boyunca her gün bir sabah, bir de akşam olmak üzere hamuru günde iki kez yoğurun. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.

Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kurumasını bekleyin. Üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar koparıp çarşafa yan yana dizin.

Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin. Kurumuş tarhanaları elinizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalayın. İri parçaları tekrar ovalayarak küçültün. Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serin. Bir iki gün güneşte kurumaya bırakın. Hava yeteri kadar sıcak değilse düşük ısılı fırında yarım saat kadar fırınlayabilirsiniz. Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.

Tarhana hamuruna dereotu, haşlanmış nohut, hamur mayası gibi farklı malzemeler de koyulabilmektedir. Tarhana yapmak için en iyi vakit havanın en sıcak, en güneşli olduğu zamanlardır. Özellikle kırmızı biber ve domatesin kızarıp olgunlaştığı ağustos ayında çok güzel olur. Mutlaka bez torbada saklanmalıdır. Naylon torbada veya cam kavanozda saklanırsa küflenir.

Tarhana Çöreği: Batı Trakya Türkleri, tarhana hazırlığı sırasında yoğrulan hamurun bir kısmı ile tarhana çöreği yapar. Tarhana hamuru, yoğrulmasının ikinci gününden itibaren iyice mayalanmış olur. Bu hamurdan arzu edilen miktarda alınır. Yumurta boyunda parçalara bölünür. Avuç içi büyüklüğünde yassı şekil verilip yağda kızartılır. Yanında peynir ile kahvaltıda veya herhangi bir öğünde yemesi çok güzel olur. Pembe renkli, bol domatesli biberli, evi mis gibi kokutan bir çörektir.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!