Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yemek Tarifleri

Tavuklu Köy Pilavı Nasıl Yapılır

Tavuklu Köy Pilavı Nasıl Yapılır

Porsiyon: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dk
Pişme süresi: 45 dk

Tavuklu Köy Pilavı İçin Malzemeler

• 1 adet küçük tavuk
• 1 kahve fincanı zeytinyağı
• 3 su bardağı pilavlık bulgur
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı tane karabiber
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1kaşık domates salçası (silme)
• Tuz
• 6 su bardağı sıcak tavuk suyu

Tavuklu Köy Pilavı Tarifi

İri parçalara ayırdığınız tavuğu yapışmaz yüzeyli tencereye zeytinya- ğıyla birlikte alın. Tavuk etlerinin her iki tarafını kızartın. Üzerine kaynar suyu, tuzu ve tane karabiberleri ekleyin. Tavuk etlerini yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Etler pişince kevgirle süzdürüp bir tabağa aktarın.

Kaynayan sudan 6 su bardağı kadarını ölçerek ayrı bir tencereye alın. Kaynayınca bulguru ekleyin, tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Pilav pişerken tavuk etlerini iri parçalar halinde didikleyin. Domates salçasını ve baharatı bir kâseye alıp karıştırın. 2-3 yemek kaşığı tavuk suyu ekleyip yumuşatın. Didiklediğiniz tavuk etlerinin üzerine gezdirip harmanlayın. 1 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Soslu tavuk etlerini tavaya alıp kızartın. Kalan tereyağını küçük bir tavaya alıp köpürene kadar ısıtın. Pilavın üzerine gezdirip bir iki defa karıştırın. Kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın.

Sarmısakları soyup ezin. Tavuğun suyundan 1 kâse kadar alın. Sarmısakları ekleyin, karıştırın.   Pilavı büyük bir servis tabağına alın. Üzerine kızarmış tavuk etlerini yayın. Yanına küçük kâselerde sarımsaklı tavuk suyundan servis yapın. Kaşıkla önce sostan alın, bu sosla pilavın üzerini tatlandırıp yiyebilirsiniz.

Bu yemeği servis yaparken yanına bir de ıslanmış köy yufkası olursa çok yakışır. Tavuğu haşlamak için su miktarı vermiyorum. Tencerenizin i büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz. Kalan tavuk suyunu her türlü pilav ve çorba yapımında lezzetle kullanabilirsiniz.

Köy odasına her gün sinilerle yemek yapılan bir evdi dedemin evi. Babamın babası Haşan dedem, maddi gücü yerinde ve hem törelerine hem de hayır hasenat yapmaya çok önem veren bir adamdı. Açları doyurur, birçok ailenin yıllık ihtiyacını karşılar ve maddi imkânlarını lüks bir hayat için değil insanların sıkıntılarını hafifletmek için kullanırdı. Beraber sofraya oturduğumuzu pek hatırlamam. Dedem genelde misafirle beraber yemek yerdi. Vefat edene kadar sofrası hiç kapanmadı…

Damak tadı çok gelişmiş bir insandı ve bir gün öncenin tereyağını yemezdi. Çeşmeden gelen su beklemişse kokusundan anlar, içmezdi. O zamanın şartları içinde bu dikkat ve titizlik çok farklı bir özellikti. Misafire yapılan ikram, ev için bir kalite göstergesidir bizim memlekette. Elinde ve evinde ne varsa, kurduğun sofra karşı- dakine verdiğin önemi yansıtır. Ev sahibinin maddi gücü nisbetinde kuzu veya kaz, hindi, tavuk gibi hayvanlar kesilip etiyle misafirlere ziyafet çekilir. Ev halkı da kalabalıktır tabii. Doyurucu olması için suyuna bir de bulgur pilavı yapılır.

Tavuklu köy pilavının baharatla kızarmış etleri, yanında kâğıt kadar incecik bir yufka ekmek, tencerede kalan suyla hazırlanan sarımsaklı sosu ve tavuk suyuna tereyağlı pilavı lezzeti alıp başka başka yerlere götürür.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!