Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Tatlı Tarifleri

Teleme Tarifi

Teleme Tarifi

5 kişilik | Hazırlama süresi: 30 dakika + 3 saat dinlendirme

Teleme İçin Malzemeler

  • 250 gr kum incir
  • 5 su bardağı (1 litre) taze süt
  • 1 incir yaprağı (ağaçtan yeni koparılmış)

Teleme Nasıl Yapılır?

Kuru inciri üstünü kapatacak kadar suda 10 dakika bekletip yıkayın. Suyunu süzün, sert sap kısımlarını küçücük keserek atın. İncirleri minik minik doğrayın. Tahta kaşığın tersiyle ezin. Sütü bir tencerede kaynatıp ılmmcaya kadar bekletin. 1 su bardağını incirin üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla ezerek karıştırın.

Bu İncirli sütü tencereye boşaltın, tekrar karıştırın. Hep birlikte toprak bir çömleğe (veya cam bir kaba) koyun. İncir yaprağını ağaçtan kopardığınızda içinden beyaz sütü çıkar. Bu sütü çömlekteki İncirli sütün üzerine gezdirin. Bir kez daha karıştırın. Üzerini önce bir tabakla sonra battaniyeyle örtün. Bu şekilde ılık bir yerde 2-3 saat bekletin. Karışım yoğurt gibi tutmuşsa hazır demektir. Tutmadıysa ılıkta biraz daha bekletin. Hemen veya buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.

Teleme, Adana, Osmaniye, Maraş ve İskenderun’un köylerinde yapılır. İç Anadolu, Ege ve Karadeniz’in birçok şehrinde de bilinen bu tatlıya “incir uyuşturması” veya “yemişli” de denir.

İncirin sütü mayalama özelliği vardır, süt aynı yoğurt gibi mayalanır. İncir tatlı olduğundan, bu mayalanmış yiyecek tatlı niyetine yenir. Midevidir. Taze incir yaprağı bulamasanız da tatlıyı hazırlayabilirsiniz.

İncir Kozalağı ile Teleme: İncir kozalağı (yeşil ham incir) ile de teleme yapılır. Bunun için taze sağılmış keçi sütü ılıkken üzerine yeşil ham incirin sütü (incirin sap kısmından akan beyaz yapışkan sıvı) sıkılır. İncir taneleri de sütün içine atılır. Süt, yoğurt kıvamına gelinceye kadar karıştırılır (yaklaşık 5 dakika). 10-15 dakika kadar uyumaya (mayalanmaya) bırakılır. İstenirse hemen, istenirse biraz soğutulduktan sonra yenir. Üzerine pekmez gezdirilebilir.

Yörede incir kozalağına “incir gozzağı” veya “tıpı” da denir. Telemenin en güzel zamanı sütlerin iyice koyulaştığı ve ham incirlerin bulunabildiği sonbahar başıdır. İncir kozalağı bulunamazsa incir yaprağının sapından da süt çıkarılabilir. Karıştırma işlemi incir sapıyla yapılır. Muhallebi kıvamında olur. Özellikle çobanlar, yanlarında bazlama veya yufka varsa hemen teleme yapıp ekmeklerinin üzerine sürerek yerler. “Tekeden teleme çalmak” deyimindeki teleme budur.

Malatya’da teleme yapmak için “teleme otu” denen ottan çıkan sıvı kullanılır. İncirle yapılırsa ismi incir telemesi olur.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!