Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 83
“Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 83” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz. Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 83 ÜNİTE ÇALIŞMALARI 1. Bize nezaket örnekleri sunan Bakara suresi 83. ayet ve Âl-i
“Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 83” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Yayınları Sayfa 83
ÜNİTE ÇALIŞMALARI
1. Bize nezaket örnekleri sunan Bakara suresi 83. ayet ve Âl-i İmrân suresi 159. ayet meallerini Diyanet İşleri Başkanlığı genel ağ sitesinden bularak defterinize yazınız.
- Cevap:
Bakara suresi 83. ayet: Bir zamanlar biz İsrâiloğulları’ndan, “Yalnız Allah’a kulluk edeceksiniz; ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin” diyerek söz almıştık. Sonra, içinizden küçük bir kesim dışında, sözünüzden döndünüz; hâlâ da sırt çevirmektesiniz.
Âl-i İmrân suresi 159. ayet: Allah'ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah'tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah'a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.
2. Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetinden nezaketle ilgili örnek davranışlarını öğreniniz.
- Cevap:
Abdullah b. Abbâs (r.a.), Hind b. Ebî Hâle’ye, “Resûlullah’ı bize tasvir et, zira muhtemelen aramızda onu en iyi bilen sensin.” deyince Hind, Hz. Peygamberin nezaketli davranışlarını şöyle anlatmıştır: “Resûlullah, genelde sessizdi; daima düşünceli ve hüzünlüydü. Az ve öz konuşurdu.
Sözü uzatmazdı, kısa da kesmezdi. Gerektiğinde konuştuklarını tekrarlardı. Öğüt verdiğinde ciddi dururdu, kederlenirdi. Kendisine karşı çıkıldığında yüz çevirir giderdi, ashâbıyla konuşarak rahatlardı. Nimet az bile olsa ona saygı gösterirdi.
3. Geleneğimizde yer alan üç nezaket örneğini büyüklerinizden öğreniniz.
- Cevap:
➜ Yüksek sesle konuşmamak, konuşurken doğal olmak. ➜ İki kişi konuşurken araya girmemek. ➜ Muhatap olduğumuz kimseye “o, bu, şu” gibi ifadelerle seslenmemek. ➜ Toplum içinde kulaktan kulağa konuşmamak. ➜ Borçlarımızı zamanında ödemek. ➜ Bir topluluğa selam vererek girmek. ➜ Tanıdığımıza ve tanımadığımıza selam vermek. ➜ İyimser olmak. ➜ Şahit olduğumuz güzellikleri takdir etmek. ➜ İsteklerimizi rica ederek belirtmek. ➜ Kırıcı konuşmamak. ➜ Gerektiğinde özür dilemek.
4. Esmâ-i Hüsnâ'dan el-Halîm, el-Latîf, er-Refîk isimlerininin anlamlarını araştırınız.
- Cevap:
Esmâ-i Hüsnâ'dan el-Halîm: Acele ve kızgınlıkla iş görmeyen, yarattıklarına son derece iyi muamele eden demektir.
el-Latîf: Her işin inceliğini bilip, hiç umulmadık yoldan kullarına iyilik ulaştıran Latif'tir.
er-Refîk: Allah'ın (c.c.) “işlerde acele etmemesi, yavaş yavaş davranması, her işinde yumuşak olması, sert kaba ve merhametsiz olmaması” demektir.
Temel Dini Bilgiler E Yayınları İslam 1 Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok