Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Lise Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139
“Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Lise Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Lise Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 139
İslam’da ekonomik hayatın sınırları Kur’an ve sünnetin koyduğu kurallarla belirlenir. Bu ekonomik düzenin temelinde kul hakkı ve toplumsal adaletin gözetilmesi vardır. Bu doğrultuda ticari ilişkilerde, kişinin ve toplumun menfaatlerine zarar verip sosyal hayatta olumsuzluklara yol açacak davranış ve uygulamalar yasaklanmıştır. Ekonomik hayatı olumsuz etkileyip haksız kazanca yol açan bu uygulamaların başında faiz, rüşvet, karaborsacılık, hileli satış ve fiyatlara yapılan yapay müdahaleler vardır.
Faiz (Riba)
Kur’an-ı Kerim ayetlerinde faiz, riba kelimesiyle ifade edilir. Artma, çoğalma, nema, fazlalık anlamlarına gelen riba; belli malların değişiminde elde edilen fazlalığı veya borç verilen para ya da mala karşılık alacaktaki artış miktarını ifade etmektedir.49 Türkçede riba yerine yaygın olarak faiz kelimesi kullanılır. Uygulama veya içeriğinde faiz koşulu bulunan alışveriş işlemlerine faizli işlem denir.50 Faizli işlemler, hizmet ve emek olmaksızın paradan para ve kazanç sağlamayı esas alır (Görsel 4.13). Bu, İslam ekonomisinde meşru bir kazanç değildir.
İslam’da faiz kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Yüce Allah “Ey iman edenler! Kat kat faiz yemeyin. Allah’tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.”51 ayetiyle faizi haram kılmıştır. Sonrasında nazil olan “Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi (kabirlerinden) kalkarlar. Bu, onların, ‘Alışveriş de faiz gibidir.’ demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Ftabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah’a kalmıştır. Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalacaklardır. Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez. Şüphesiz iman
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Lise Ders Kitabı Sayfa 139 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.