Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 11

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 11

1. Aile kurumunun toplumun ve neslin korunması açısından önemi nedir? Araştırınız.

  • Cevap: Aile bir toplumun en küçük birimidir. Her çocuk için ilk eğitim ailede başlar. Sonrasında da bu eğitim okul ve sosyal çevreyle birlikte daha da şekillenir. Eğer ailede temel bilgileri alamamışsak veya yanlış şekilde aldıysak bu bizim ileride sosyal yaşamımızda arkadaşlarımızla zorluk çekmemize sebep olur. İleri de tatbiki de kendimizi daha da çok geliştirme imkanımız var ancak eğer temelimiz sağlamsa bu bizim olaylara bakışımızı değiştirir ve kolay adapte olmamızı sağlar. Daha saygılı bilinçli bireyler oluruz. Geleneklerimizi göreneklerimizi ailemiz sayesinde öğrenir ve yaşatırız. Toplum içindeki hareketlerimiz bile ailemiz tarafından şekillenir. Bu sebeple iyi bir aile eğitimi almış bireyler toplumda olması gerektiği gibi herkese sevgi saygı ve hoşgörüyle yaklaşır. Böylece daha huzurlu bir toplum oluruz.

2. Sosyal hayatı etkileyen ahlaki olumsuzluklar neler olabilir? Maddeler halinde defterinize yazınız.

  • Cevap: Ahlak kelime anlamı olarak; insanın dünyaya geldiği ilk günden itibaren kazanmış olduğu ya da sonradan kazandığı bir çeşit tutum ve davranışların bütünüdür.

Sosyal hayatı etkileyen ahlaki olumsuzluklar nelerdir sorusunun cevabı aşağıdaki gibi olacaktır;

1. Zina yapmak,
2. Hırsızlık yapmak,
3. İftira atmak,
4. Gıybet ve dedikodu yapmak,
5. Öfkeli olmak,
6. Kıskançlık yapmak,
7. Kibirli olmak,
8. Adaletsiz olmak,
9. Vicdani duygulardan uzak olmak,
10. Saygı ve sevgiden uzak olmak,

gibi çeşitli davranışlar, sosyal hayatı etkileyen ahlaki olumsuzluklar arasında yer almaktadır. Değerlerin en üst seviyesinde yer alan ahlakın kaynağını; akıl, vicdan, örf, adet, dindir. Tarih boyunca her toplumun kendisine göre bazı inançları olmuştur. Tarihe bakıldığında dini yaşantısı olan toplumlarda mutlaka ahlak olduğu ve ahlaka önem verdikleri görülür.

3. Dinî ve ahlaki değerlerin sosyal hayattaki önemi nedir? Araştırarak defterinize yazınız.

  • Cevap: Ahlak kavramının anlamı; bir kişinin iyi ve ya kotu özelliklere sahip olmasına neden olan manevi değerlerin ve davranışların bütününe ahlak denir. Örneğin yalan söylememek ahlaklı bir davranıştır. Emanete ihanet etmek ise ahlaksız bir davranıştır. Ahlak, değerlerin en üst seviyesinde bulunur. Ahlakı oluşturan temel öğeler, akıl, vicdan, örf, adet ve dindir. Geçmişten bu yana her toplumun kendisine göre bazı inanç sistemleri olmuştur. Tarihe bakıldığında dini yaşantısı olan toplumlarda kesin olarak ahlak olduğu ve ahlaka önem verdikleri görülmektedir. Sonuç olarak, din ahlaki değerlerin gelişmesini ve sosyal yaşamın düzenli olmasını sağlar. Özellikle İslam dini, ahlaki değerlere önem veren en önemli dindir. İslam topluluklarında ahlak kavramı çok değerlidir.

4. Sosyal hayatın temeli olan aileyi korumak için anayasamızda bulunan maddeleri araştırarak defterinize yazınız.

  • Cevap:

 Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun  önünde eşittir.

 Madde 20 – Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz.

 Madde 21 –  Kimsenin konutuna dokunulamaz. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.

Madde 41 – Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar

Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir.

Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.

5. Rûm suresi, 21. ve Nahl suresi, 90. ayetlerin mealini Kur’an-ı Kerim’den bularak defterinize yazınız.

  • Cevap:

Rabbimiz Rum Suresi 21. ayetinde şöyle buyurmaktadır;

“Onlara ısınıp kaynaşasınız diye size kendi türünüzden eşler yaratıp aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O’nun kanıtlarındandır. Doğrusu bunda iyi düşünen kimseler için dersler vardır.”

Rabbimiz Nahl Suresi 90. ayetinde şöyle buyurmaktadır;

“Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor.”

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 11 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
4
love
3
clap
2
unlike
1
happy
1
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!