Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

1. İslam ahlakı deyince ne anlıyorsunuz? Fikirlerinizi defterinize yazınız.

  • Cevap: Ahlak, “huylar, seciyeler, mizaçlar, anlamında bir kavramdır. Hulk, hulûk kelimelerinin çoğul şeklidir. Hulk veya hulûk insanın beden ve ruh bütünlüğü ile alâkalıdır. Ahlâk bu çerçeve içinde, “insanın bir amaca yönelik olarak kendi arzusu ile iyi davranışlarda bulunup kötülüklerden uzak olmasıdır” şeklinde tanımlanabilir. İslam ahlakı, Allah’ın (c.c.) birliğini esas alarak Kur’an ve sünnetin ortaya koyduğu prensiplere göre yaşamak demektir. Bu yönüyle İslam ahlakı, takvayı temel alarak ferdî ve sosyal alanlarda İslam’ın öğretilerini, Peygamberimizin tebliğ ettiği ve yaşadığı şekilde uygulamaya çalışmanın adıdır. Buna göre insanlara karşı alçak gönüllü, iyi, dürüst, adaletli ve güvenilir olmak; anne ve babaya iyi davranmak, komşu, dost ve akrabalarla iyi geçinmek İslam ahlakını benimsemenin bir gereğidir. Kısaca İslam ahlakı insanın Rabbiyle, diğer insanlarla ve bütün varlıklarla kurduğu ilişkilerde tutum ve davranışlarını düzenler.

2. İslam ekonomisi deyince ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: İslam ekonomisi ya da İslami ekonomi, Müslüman bilim insanları tarafından “İslam din ve gelenekleri ile uyumlu bir ekonomik düzeni teşvik olarak” tanımlanır. İslam ekonomisi denince aklıma İslam emir ve yasaklarına bağlı kalınarak oluşturulan kazanç düzeni akla gelmektedir. Mesela, bu ekonomide İslam’ın haram kıldığı faizin olmadığını düşünüyorum.

3. Kul hakkı yemenin ne demek olduğunu yakın çevrenizden 5 kişiye sorunuz. Aldığınız cevapları not ediniz.

  • Cevap: Kul hakkı yemek ile ilgili aldığım 5 cevap şu şekilde;

1. Kişi: Allah kul hakkını bağışlamayı hakkı yenen kişilerin kendi iradesine bırakmıştır. Kul hakkını yiyen kişi helallik almadığı sürece bu günahtan kurtulamayacaktır. Ahrette hesaplaşırken hakkı yenen kişi hakkını yiyen kişinin sevaplarını isteyecekmiş ancak sevabı yok ise hakkını yediği kişinin günahları sırtına bindirilecekmiş. Bu nedenle ölmeden önce hakkına girdiğimiz kullar ile hesaplaşmak gerekmektedir.

2. Kişi: Allah’ın karşısına kul hakkı ile gitmemek gerekmektedir. eğer hakkını yediğimiz kişi bize hakkını helal etmez ise cennete giremeyecekmişiz. Bu sebepten dolayı kul hakkı yememeye çok dikkat ediyorum. Ancak yinede bilmeden kul hakkına giriyor olabiliriz. Çünkü dinimizde bakışın bile bir hakkı bulunmaktadır.

3. Kişi: Dinimizde kul hakkı oldukça önemlidir. Her kim diyorsa ben hiç kul hakkı yemedim der ise yalan söylüyor olabilir. İnsanların ardından onları eleştirmek bile kul hakkına girmektedir. Bu kadar ince nüanslara sahip olan kul hakkı konusunda ahrette çok çetin sınavlar bizi bekliyor olacaktır.

4. Kişi: Kul hakkı yemek büyük günahtır. Eğer hakkına girdiğimiz kul bizden sonra ölür ise Allah bize cenneti bahşetmiş bile olsa hakkını yediğimiz kişi ile helalleşmeden cennet kapısından giremeyecekmişiz.

5. Kişi: yüce Allah her günah için bağışlayıcı olacağını kullarına bildirmiştir. Ancak kulların birbirleri arasında olan hakları konusunu kullarının kendine bırakmıştır. Yani kul hakkı konusunda helalleşme iki kulun arasında olacakmış. Ahrette hesaplar çok çetin olacağından dolayı her kul birbiri üzerindeki hakkını tek tek isteyecekmiş.

4. İnsanlar birbirine borç alıp verirken nelere dikkat etmelidir? Fikirlerinizi defterinize yazınız.

  • Cevap: İnsanlar birbirine borç alıp verirken mutlaka yazmaları gerekir. Borcu yazmak Kur’an’da belirtilmiştir. Alıp verilen her şeyin yazılması gerekir. Karşılıklı olarak saklanması gerekir. Verilen sözlerin tutulması gerekir. Aksi durumlarda tarafların haberdar edilmesi gerekir. Borç alıp vermek toplumda güven ortamının oluşması anlamına gelmektedir. Güven ortamının bozulmaması için yukarıdaki hususların korunmasına ve yaşatılmasına özellikle dikkat edilmesi de gerekir.

5. Helal, haram, infak, karz-ı hasen, îsâr, kavramlarını araştırarak anlamlarını defterinize yazınız.

  • Cevap:

Helal: Dinin kurallarına aykırı olmayan, dince yasaklanmamış olan şeylerdir.
HaramDinin kurallarına aykırı olan, dince yapılması yasak olan şeylerdir.
İnfakAllah’ın hoşnutluğunu kazanma amacıyla kişinin kendi servetinden harcamada bulunması, ihtiyaç sahiplerine aynî ve nakdî yardım etmesi demektir.
Karz-ı Hasen: Güzel ödünç demektir. Dinin emirlerine uygun ödünç vermeye karz-ı hasen denir.
İsarBir kimsenin, kendisinin muhtaç olduğu bir şeyi başka bir muhtaca vermesi, onu kendine tercih etmesi, başkasını kendinden daha çok düşünmesi demektir.

6. Bakara suresi, 261-262 ve 280. ayetleri ile Âl-i İmrân suresi, 92. ayetini Kur’an-ı Kerim mealinden bularak defterinize yazınız.

  • Cevap: Ayetlerin mealleri şu şekildedir;

“Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohum gibidir. Allah, dilediğine kat kat verir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.” (Bakara Suresi 261. ayet)

Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının peşinden (bunları) başa kakmayan ve gönül incitmeyenlerin, Rab’leri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de. (Bakara Suresi 262. ayet)

“Eğer borçlu darlık içindeyse, ona eli genişleyinceye kadar mühlet verin. Eğer bilirseniz, (borcu) sadaka olarak bağışlamanız, sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara Suresi 280. ayet)

“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.” (Al-i İmran Suresi, 92.  ayet)

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
love
6
angry
3
clap
3
sad
2
unlike
1
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!