Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81

Ahmet Cevdet Paşa (Ö.1895), Osmanlı’nın son dönemlerinde tarih, hukuk, siyaset ve edebiyat alanlarına katkılarda bulunmuş önemli bir devlet adamıdır. Ahmet Cevdet Paşa, İslam hukukunun derlenmesi ve kanunlaştırılması çalışmalarına “Mecelle” adlı eserle öncülük yapmıştır.

Siz de Ahmet Cevdet Paşa hakkında bir araştırma yaparak, hukuk alanındaki çalışmalarıyla ilgili bilgiler toplayınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde kadı hukuku denilen bir hukuk uygulanıyordu. Kadılar dönemin hakimleriydiler ve İslam Hukukuna göre karar veriyorlardı. Ancak o dönemde yazılı bir şekilde derli toplu kanunlar yoktu. Osmanlı Devleti de tıpkı Avrupalı devletler gibi kanunlar ile derli toplu bir hukuk yaratmak istedi. Bunu da Avrupalılardan hukuk iktibas ederek yaptılar. Yani Avrupalıların kanunlarını Türkçeye çevirerek kullanma başladılar. Örneğin Fransa’dan ticaret kanunu alındı. Medeni hukuk alanında da böyle bir düzenleme yapılmak isteniyordu. Ancak medeni kanun aile ve toplum içerisindeki ilişkileri düzenlediği için bu alanda hukuk iktibas etmek çok tehlikeliydi. Bu sebeple Avrupa’dan hukuk mu iktibas edelim yoksa kendimiz bir medeni kanun mu oluşturalım diye büyük tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaların neticesinde kendimize ait bir medeni kanunumuzun olmasında karar kılındı ve Ahmet Cevdet Paşa önderliğinde bir ekip oluşturuldu. Bu ekipten bir medeni kanun yazılması istendi. Ahmet Cevdet Paşa o dönemde siyasi anlamda da görevler yaptığı için Mecellenin yazılması uzun sürdü. Ancak Ahmet Cevdet Paşa ve ekibi ortaya çok başarılı bir iş çıkardı. Böylece Osmanlı Devleti İslam hukukuna ve toplumun yapısına uygun bir medeni kanun kazandı. Bu kanun İslam Hukuku açısından çok önemlidir ve biz Türkiye’de kullanmasak da hala İslam coğrafyasında kullanılmaya devam edilmektedir.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!