Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85

1. İsrâ suresi 23-39. ayetleri Kur’an-ı Kerim mealinden bularak defterinize yazınız.

  • Cevap: İsra suresinde geçen 23 – 39 ayetleri şu şekildedir.

23- Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara “öf” bile deme ve onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle.
24- İkisine de acıyarak tevazu kanatlarını indir. Ve şöyle de: “Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et.”
25- Rabbiniz içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer iyi kimseler olursanız elbette Allah çok tevbe edenleri bağışlayıcıdır.
26- Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa hakkını ver. Bununla beraber malını saçıp savurma.
27- Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.
28- Eğer Rabbinden beklediğin bir rahmet (rızık) için, onlardan yüz çevirmek mecburiyetinde kalırsan, o vakit de onlara yumuşak ve tatlı bir söz söyle.
29- Elini boynuna asıp bağlama (cimri olma), hem de onu büsbütün açıp saçma (israf etme); aksi halde kınanmış olursun ve eli boş açıkta kalırsın.
30-Gerçekten senin Rabbin, kullarından dilediğinin rızkını genişletir ve dilediğini kısar. Şüphesiz ki Allah, kullarının durumlarından haberdardır, her şeyi görendir.
31-Bir de geçim korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin, onlara da, size de rızkı biz veririz. Şüphesiz ki onları öldürmek, çok büyük bir suçtur.
32-Zinaya da yaklaşmayın, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.
33-Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı canı öldürmeyin. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine bir yetki verdik. O da öldürmede aşırı gitmesin. Çünkü ona (dinin kendisine verdiği yetki ile) yardım olunmuştur.
34-Yetimin malına da yaklaşmayın. Ancak rüşdüne erinceye kadar en güzel bir şekilde yaklaşabilirsiniz. Ahdi de yerine getirin. Çünkü verilen sözde elbette sorumluluk bulunuyor.
35-Ölçtüğünüz zaman tam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu hem daha hayırlıdır ve sonuç itibariyle de daha güzeldir.
36-Bir de hiç bilmediğin bir şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz, gönül, bunların her biri yaptıklarından sorumludurlar.
37-Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin.
38-Kötü olan bütün bu yasaklar, Rabbinizin sevmediği şeylerdir.
39-İşte bunlar, Rabbinin sana vahyettiği hikmetlerdendir. Sakın Allah’la beraber başka bir ilâh uydurma. Aksi halde kötülenmiş ve Allah’-ın rahmetinden uzaklaştırılmış olarak cehenneme atılırsın.

Bunlar sonucunda bir çıkarımda bulunacak olursak: Akraba anne babaya karşı saygı ve yardım ile birlikte insanları öldürmemek gerektiği ve zinadan uzak durulması gerektiği anlatılıyor. Diğer Müslümana haram olan şeylerden bahsediliyor ve bunlara el sürülmemesi gerektiği belirtiliyor. Bu yasakların Allah’ın sevmediği şeyler olduğu belirtiliyor. Tüm yasaklara karşı çok dikkatli hareket etmemiz gerektiği söyleniyor.

2. Ahlak, terbiye, marifet, ubudiyet ve takva kavramlarını sözlükten bularak defterinize yazınız.

  • Cevap:

Ahlak: Arapça, hulk’un çoğuludur. Huylar demektir. Ahlak, insanın manevi seciyesini temyiz eden hususiyetlere denir.
Terbiye: Eğitim, görgü.
Marifet: Allah ve O’nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında manevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.
Ubudiyet: Sözlükte; kulluk, kölelik, aşırı bağlılık, itaat anlamlarına gelmektedir.
Takva: Allah korkusu, dinin yasak ettiği şeylerden veya haram olduğu şüphesi olan şeylerden kendini uzak tutmak, Allah’ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınmaktır.

3. İslam dininin temel kaynaklarının neler olduğunu araştırarak defterinize yazınız.

  • Cevap: Dinimizde temel kaynaklarımız kitap(Kuran’ı Kerim) ve sünnettir. Son ilahi kitap olan Kur’an-ı Kerim ve onu bizzat yaşayarak insanlara tebliğ eden Peygamber Efendimizin sünneti, Müslüman’lar için itikat, ibadet, ahlak, muamelat, hukuk, siyaset gibi hayatın tüm alanlarında ilk başvurulacak kaynaklardır. Bunun yanında İcma ve kıyas’ta İslam dininin temel kaynakları arasındadır.

4. Bir Müslümanın diğer insanlara karşı temel vazifeleri nelerdir? Fikirlerinizi defterinize yazınız.

  • Cevap: Müslüman, diğer Müslüman kardeşini en az kendisi kadar düşünür. Kendisine yapılmasını uygun görmediği şeylerin başkalarına da yapılmamasını ister. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kendisi için sevdiğini, din kardeşi için sevmeyen kâmil mümin olamaz.) [Buhari]

Bir Müslüman diğer insanlara karşı hoşgörülü olmalıdır. Ayrımcılık yapmamalı ve yardımsever olmalıdır.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
2
unlike
1
clap
1
confused
0
happy
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!