Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ortaokul Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126
“Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ortaokul 5-6-7-8. Sınıf Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ortaokul Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126
Konuya Başlarken
Soru: Aşağıdaki soruların cevaplarıyla ilgili düşüncelerinizi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Soru: 1) Sizce "Bugünkü işi yarına bırakma." atasözü hangi konuda öğüt vermektedir?
- Cevap:
Soru: 2) Bir işi vaktinde yapmanın insana ne gibi faydaları olur?
- Cevap:
Soru: 3) Sorumluluklarını geciktiren bir kişi hangi güçlüklerle karşılaşabilir?
- Cevap:
insan; düşünebilen, karar verebilen ve yaptığı davranışları seçebilen bir varlıktır. Hayatı boyunca birçok konuda tercih yapar. Bir işi yapıp yapmamaya, bir sözü söyleyip söylememeye, doğru olanı seçip seçmemeye kendisi karar verir. İşte insanın düşünüp karar verebilmesine irade denir.1 irade, önümüzdeki seçeneklerden birini bilinçli biçimde tercih etmemizi sağlayan önemli bir özelliktir.
Yüce Allah, insanı akıl ve irade sahibi olarak yaratmıştır. Bu sayede insan doğru ile yanlışı ayırt edebilir, davranışlarının sonucunu düşünebilir ve yaptığı seçimlerden sorumlu olur. Kur'an-ı Kerim’de bu durum şöyle bildirilir: "Şüphesiz biz ona yolu gösterdik ister şükredici olur ister nankör.”2 Bu ayet, Rabbimizin insana doğru yolu gösterdiğini ve tercihi ona bıraktığını anlatmaktadır. İnsan bu nedenle yaptıklarından sorumludur. Müslüman da bu sorumluluğun farkında olan kişidir. O, neyi neden yaptığını düşünür ve hayatını gelişigüzel değil bilinçli biçimde yaşamaya çalışır.
Müslüman'ın iradesi, günlük hayatta yaptığı tercihlerde görülür. İradesine sahip çıkan Müslüman; ödevlerini vaktinde yapar, öfkesini kontrol eder, arkadaşlarına karşı nazik olur, zamanını iyi değerlendirir ve sorumluluklarını yerine getirir, insan bazen kolayına geleni veya hoşuna gideni seçmek isteyebilir. Ancak Müslüman, böyle anlarda her istediğini hemen yapmaz. Kendini kontrol eder ve doğru olanı seçmeye çalışır. Böylece hayatını anlık isteklerine göre değil değerlerine göre yönlendirir.
Temel Dini Bilgiler (İslam-1) Ortaokul 5-6-7-8. Sınıf Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.