
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51


“Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51
Bir de tüm bunların dışında, kanunlardan doğan borç ilişkileri mevcuttur. Boşanan eşlerden birinin boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek eşine nafaka ödemesi buna örnek olarak verilebilir. Bu durumda taraflar arasında sözleşme, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme bulunmamaktadır. Buradaki borç ilişkisi doğrudan Türk Medeni Kanunu’ndan doğmaktadır.
1.9.1. Sözleşmeler
Borcun kaynağı olarak sözleşmeler, Türk Borçlar Kanunu’nun birinci bölümünün birinci ayrımında “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Ancak bilimsel görüşlerde sadece sözleşme kavramının tek başına yeterli olamayacağı yönünde fikir birliği mevcuttur. Çünkü iki taraflı irade beyanları dışında tek taraflı irade beyanları da borç ilişkisinin kaynağı olabilmektedir. Bu nedenle bilimsel sınıflandırmalarda sözleşme yerine daha çok hukuki işlemler tabiri kullanılmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu’na göre sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe hiçbir şekle bağlı değildir (Türk Borçlar Kanunu m.12). Yani taraflar bazı hâllerde iradelerini sözlü olarak açıklayabilirler. Kanun bir sözleşmenin nasıl yapılacağını belirtmişse belirtilen usul kanuni usuldür. Öngörülen şekle uyulmadan kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.
Sözleşmeler yazılı şekilde yapıldığında borç altına girenlerin imzalarının bulunması zorunludur. İmza, mutlaka borç altına giren kişi tarafından el yazısıyla atılmalıdır. Tarafların güvenli elektronik imzası (e-imza) varsa o da bütün hukuki sonuçları doğurur.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.
Kişiler günlük hayatlarında farkında olmadan birçok borç ilişkisine taraf olurlar. Bu borç ilişkileri genellikle sözleşmeler yoluyla ortaya çıkar. Gerçekten, bakkaldan ekmek alırken satış sözleşmesine, nişanlımıza yüzük hediye ederken bağışlama sözleşmesine, başkasının dairesini para karşılığında kullandığımızda kira sözleşmesine, arkadaşımızdan borç para aldığımızda tüketim ödüncü (karz) sözleşmesine, saçımızı kestirdiğimizde eser sözleşmesine, diplomamızı alması için yetki verdiğimiz arkadaşımız bunu kabul ettiğinde vekalet sözleşmesine, işyerinde çalıştığımızda belirli ücret karşılığında iş görmeyi tahhüt ettiğimizde hizmet sözleşmesine taraf olduğumuzun farkında olmayız. Zira bu işlemleri çoğu zaman hukuki yanını düşünmeden hayatın olağan akışı içerisinde gerçekleştiririz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.