
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52


“Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52
1.9.2. Haksız Fiiller
Hukuka aykırı olarak bir kişinin mevcudiyetine veya mal varlığına zarar getiren eylemlerdir. Haksız fiiller Türk Borçlar Kanunu’nun 49 ve 76. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu maddelere göre haksız fiilden bahsedebilmek için,
► hukuka aykırı bir fiilin olması,
► bu fiil sonucunda bir zarar oluşması,
► hukuka aykırı fiil ile zarar arasında bir illiyet bağı (nedensellik bağı) olması,
► tüm bu süreçte kişinin kusurlu olması şartı aranmıştır.
B nin kullandığı otomobil, kara yolunda giderken Karayolları İşletmesinin onarmadığı ve bir uyarı işareti ile belirtmediği çukur yüzünden Z’ye ait yol kenarındaki bahçenin çitlerine çarparak çitlerin kırılmasına neden olmuştur.
Bu iki olayda hukuksuz bir biçimde Z’nin bahçesinin çitlerine zarar verilmiştir. Ancak ilk örnekte bu zarar B’nin kusurundan kaynaklanırken ikinci olayda B’den kaynaklanmayan bir sebepten oluşmuştur.
Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de bu zararı gidermekle yükümlüdür. (TBK m.49)
1.9.3. Sebepsiz Zenginleşme
Türk Borçlar Kanunu’nun 77. maddesinde “Haklı bir sebep olmaksızın bir başkasının mal varlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür.” şeklinde tanımlanmıştır. Örneğin arkadaşına borcunu ödemek isteyen kişinin, IBAN numarasını yanlış girerek parayı bir başkasının hesabına yatırması durumunda, hesabına yanlışlıkla para yatırılan kişi ile parayı yatıran arasında sebepsiz zenginleşme nedeniyle bir borç ilişkisi kurulur.
Sebepsiz zenginleşmede dava süresi, sebepsiz zenginleşmenin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, sebepsiz zenginleşmenin gerçekleşmesinden itibaren 10 yıldır.
Sebepsiz zenginleşmeden bahsedilebilmesi için şu dört unsurun gerçekleşmesi gerekir:
► Bir tarafın zenginleşmesi gerekir.
► Bu zenginleşmenin bir başka kişinin malvarlığından azalmaya yol açması gerekir.
► Zenginleşme-malvarlığı azalması arasında bir illiyet (nedensellik) bağı olmalıdır.
► Zenginleşme haklı bir nedene dayanmaması gerekir (yanlış IBAN numarasına para göndermek).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.