
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69


“Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69
2.1.1. Cumhuriyet Başsavcılığı
Türk hukukunda savcı; suçtan haberdar olur olmaz adil bir yargılamanın yapılabilmesi ve maddi gerçeğin bulunabilmesi için kamu adına, şüpheli veya sanığın, lehine ve aleyhine olarak da araştırma ve soruşturma işlemlerine girişmek, delil toplamak, şüphelinin haklarını kavramak, suç şüpheleri yeterli yoğunluğa ulaştığında iddianame düzenlemek, düzenlediği iddianamenin iade edilmemesi hâlinde açılmış olan kamu davasına katılmak, mahkemelerin ve hâkimliklerin hüküm ve kararlarına karşı yasal yollara başvurmak ve nihai mahkemenin verdiği kararları yerine getirmek gibi görevleri olan kamu görevlisidir.
Mahkeme kuruluşu bulunan her il merkezi ve ilçede o il veya ilçenin adı ile anılan bir cumhuriyet başsavcılığı kurulur. Cumhuriyet başsavcılığında, bir cumhuriyet başsavcısı ve yeteri kadar cumhuriyet savcısı bulunur. Gerekli görülen yerlerde Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararıyla bir veya birden fazla cumhuriyet başsavcı vekili atanır.
Cumhuriyet Başsavcılığının görevleri
► Kamu davasının açılmasına yer olup olmadığına karar vermek üzere soruşturma yapmak veya yaptırmak,
► Kanun hükümlerine göre, yargılama faaliyetlerini kamu adına izlemek, bunlara katılmak, gerektiğinde kanun yollarına başvurmak,
► Kesinleşen mahkeme kararlarının yerine getirilmesi ile ilgili işlemleri yapmak ve izlemek,
► Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmektir.
2.1.2. İcra Daireleri
Hukuka göre hiç kimse hakkını zor kullanarak alamaz. Hukuk devletinde birinin hakkını başkasından zorla almak yetki ve görevi sadece devlete aittir. Devlet bu yetki ve görevleri yerine getirmek için yargı organları bünyesinde icra teşkilatını kurmuştur. İcra teşkilatının en önemli organı olan icra daireleri, özel hukuktan doğan alacakların takibini yapar. İcra takibinin başlatılabilmesi için icra dairesine takip talebinde bulunulması gerekir. İcra daireleri, yine icra dairesinde yer alan icra müdürlükleri tarafından takibi yapılan alacaklıyı, borçlunun mal varlığından alacağına kavuşturma amacıyla hareket eder. Bu müdürlüklerin yapmış olduğu işlemler adli olup tutanak altına alınır. Bu tutanaklar aksi ispat edilinceye kadar delil niteliğinde olup ispat gücüne sahiptir.
ARAŞTIR-YORUM
Soru: Türkiye’deki mahkemeler, cumhuriyet başsavcılıkları, icra daireleri, kamu denetçiliği, TBMM dilekçe komisyonu, CİMER ve tüketici hakem heyetlerinin kuruluş, işleyiş ve görev alanlarıyla ilgili araştırma yapınız. Yapmış olduğunuz araştırmaların sonucunu sınıf ortamında paylaşınız.
Uygulama Aşamaları
1. Dörderli veya beşerli gruplar oluşturunuz.
2. Adli merci alanına giren kurum ve kuruluşların işleyişi ile ilgili görüşme formu hazırlayınız.
3. Adli merci alanına giren kurum ve kuruluşları ziyaret edip hazırlamış olduğunuz görüşme formunu göz önünde bulundurarak yetkililerden kurumun işleyişi ile ilgili bilgi alınız.
4. Hazırladığınız gazete, dergi, broşürü, kurum ve kuruluşlardan edinilen bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.