Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Termit Kolonisi Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Termit Kolonisi metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 156-157-158-159-160 (Doğa ve Evren)

Termit Kolonisi Metni Cevapları 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 156 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Karıncaların ve termitlerin özellikleri hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap:  Termitler (Isoptera), termit ya da akkarınca, beyaz karınca adını alırlar. Termitler; kördür, koloniye düzenli hava ve şaşılacak bir sabitlikte ısı ve nem sağlamasıdır. Karıncaların özellikleri; Karıncalar yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı, mavi ve hatta morun tonlarında olabilirler. Bir karınca kendi ağırlığının 20 katını kaldırabilir. Yetişkin bir karınca katı yiyecekleri yutamaz; yiyeceklerin suyunu emerek beslenir. Karıncalar sadece dokunmak değil, koku almak için de antenlerini kullanırlar.

2. Necip Fazıl Kısakürek’in “Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım.” sözünden ne anladığınızı açıklayınız.

  • Cevap: Bir insanın üstün başarılar elde etmesi ve büyük işlere imza atması için çok çalışması lazımdır. Büyük başarıya sahip insanlar her zaman çok çalışan ve gittiği yola emek eden insanlardır. Yerinde oturan insanlar başarıya ulaşamazlar. Alın teri dökmek ve mücadele etmeden başarı elde edilemez.

Metni, soru sorarak okuyunuz.

TERMİT KOLONİSİ

Karıncaya benzer minik böcekler olan termitler, koloni evi yapmakta çok başarılıdır. Termitler; çamur, toprak, dal parçaları ve tükürükle çok yüksek yapılar inşa ederler. Termit topluluğu üyeleri “kast” adı verilen gruplara ayrılır. Her kast, koloni içinde bir göreve sahiptir.
Yumurtaları kraliçe yumurtlar. Bazen günde yirmi binden fazla yumurta yumurtlar! Kraliçe, kolonideki diğer termitlerden çok daha büyüktür. Asker termitler, yuvayı korur ve saldırılar karşısında geniş çenelerini silah olarak kullanır. İşçi termitlerin görevi yiyecek bulup depolamak, yavrularla ve onların bakımıyla ilgilenmektir. Kolonideki en büyük grup budur. İşçiler, aynı zamanda yapının inşasından ve bakımından sorumludur. Yiyecek deposu Bitki yetiştirme alanı Tüneller Bakım odaları Su kaynağı Termit kolonileri çok iyi örgütlenmiş topluluklardır. Milyonlarca sakini olan bir koloni olarak başka seçenekleri de yoktur zaten. Termitler hep birlikte dev bir tüneller ağında yaşarlar. Burada besin yetiştirmek ve depolamak için alanlar, yeni bırakılan yumurtalar ve yavrular için bakım odaları, hepsinin altında da yuvayı serin tutan bir su kaynağı bulunur.

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 157 Cevabı

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu kelimeleri sözlükten bulup tahminlerinizin doğruluğunu kontrol ediniz.

  • Cevap:

koloni

  • Tahminim: Herhangi bir coğrafyada beraber çalışan topluluk grup.
  • Anlamı: Göçmen topluluğu ya da böyle bir topluluğun yerleştiği yer.

kast

  • Tahminim: Belirli bir yönetim sistemi.
  • Anlamı: Bugün Uzakdoğu toplumlarında, en koyu biçimiyle de Hindistan’da görülen, ayrıcalıklar yönünden yukarıdan aşağıya doğru kesin ölçülerle sıralanmış bulunan, hemen hemen tümüyle birbirine kapalı toplumsal sınıfların her biri

tünel

  • Tahminim: İçinden geçilen dağlar arasında ya da deniz altında bulunan geçit.
  • Anlamı: Bir yandan öbür yana geçebilmek için yerin altında, genellikle dağların içinde açılan yol.

örgütlenmek

  • Tahminim: Belli amaç için bir araya gelmek.
  • Anlamı: Örgütlemek eylemine konu olmak, örgütlü duruma gelmek.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Termitler hangi konuda çok başarılıymış?

  • Cevap: Termitler, koloni evi yapmakta çok başarılıdır.

2. Termit toplulukları kaç kasttan oluşurmuş? Bunlar hangileriymiş?

  • Cevap: Kraliçe, asker termitler , işçi termitler olarak üç kasttan oluşur.

3. Termit kastlarının görevleri nelermiş?

  • Cevap: Her kast, koloni içinde bir göreve sahiptir. Kraliçenin görevi yumurtlamak, işçilerin görevi; yiyecek bulup depolamak, yavrularla ve onların bakımıyla ilgilenmek , askerlerin görevi ise yuvayı korumaktır.

4. Termitler nasıl yuvalar inşa ederlermiş? Bu yuvalar hangi bölümlerden oluşurmuş?

  • Cevap: Termitler; çamur, toprak, dal parçaları ve tükürükle çok yüksek yapılar inşa ederler.

3. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 158 Cevabı

Metne göre aşağıdaki cümleleri verilen kelimelerden uygun olanı yazarak tamamlayınız.

toprak bakım odaları kolonileri tüneller kast su kaynağı

  • Cevap:

Termit topluluğu üyeleri  kast  adı verilen gruplara ayrılır.
• Termit  kolonileri çok iyi örgütlenmiş topluluklardır.
• Termit toplulukları hep birlikte dev bir  tüneller  ağında yaşarlar.
• Termit yuvalarında besin yetiştirmek ve depolamak için alanlar, yeni bırakılan yumurtalar için  ve yavrular için bakım
odaları ve içeriyi serin tutan bir  su kaynağı  bulunur.

4. ETKİNLİK 

a. Metnin türü, bu türdeki metinleri oluşturan ögeler hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Metin türü; bilgilendirici metindir. Bu türdeki metinler; bilgi amacı güderler ve bilgi verirler.

b. Aşağıya, metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.

  • Cevap: EN ÇALIŞKAN CANLILAR: KARINCALAR

c. Aşağıya termitlerle ilgili derlediğiniz görselleri yapıştırınız. Görsellerle metni ilişkilendirip çıkarımlar yapınız.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 159 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerden hareketle büyük harflerin ve bazı noktalama işaretlerinin kullanımıyla ilgili kurallar yazınız.

• Dünya’da, Venüs ve Mars gibi gezegenlerin aksine canlılar yaşar.

  • Cevap: “Dünya’da” kelimesinde başlangıç büyük harfle yazılmış ve kesme işareti ile gelen ek ayrılmıştır. Diğer özel ad olan gezegen isimleri büyük yazılmış ve cümle sonuna nokta konulmuştur.

• “Termit Kolonisi” başlıklı metin, “Hayvanların Evleri” adlı kitaptan alınmıştır.

  • Cevap: “Termit Kolonisi” metin ismi olduğu için ve açıklama yapılacağı için tırnak içine alınmıştır.

• Saranne Taylor’a göre termitler, karıncaya benzer minik böceklerdir.

  • Cevap: Burada cümle büyük harfle başlamıştır. Aynı zamanda özel isim olduğu için soyadı da büyük harfle yazılmıştır. Sonuna nokta konmuştur.

6. ETKİNLİK 

Eğik çizginin (/) kullanımıyla ilgili aşağıdaki kurallar için ikişer örnek cümle yazınız.

• Adres yazarken apartman numarası ile daire numarası arasına ve semt ile şehir adı arasına konur.

  • Cevap: Devrim Apartmanı 99/A İstanbul/Fatih’ te oturuyorum.    Şarkkonak Mah. Kumluçeşme Cad. EYÜP/İSTANBUL.

• Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için kullanılır.

  • Cevap: Ben 21/09/2016 doğumluyum.   29/10/1923 Türkiye’nin doğumudur.

• Genel ağ adreslerinde kullanılır.

  • Cevap: https://www.evvelcevap.com

• Dizeler yan yana yazıldığında aralarına konur.

  • Cevap:  Bakakalırım giden geminin ardından / Erkeklik var ağlayamam.  Sen ve ben birer hayal/ Gözlerime perde iner.

7. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 160 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin eş anlamlılarını yazınız.

• Termitler, karıncaya benzer minik böceklerdir.

  • Cevap: ufak

Yiyecek bulup depolamak işçi termitlerin görevlerindendir.

  • Cevap: besin

• İşçi termitler görevlerini yerine getirirken zahmet çekerler.

  • Cevap: emek

• Kraliçe, kolonideki diğer termitlerden çok daha büyüktür.

  • Cevap: iri

• Termitlerin koloni hâlinde yaşamaktan başka seçenekleri yoktur.

  • Cevap: tercih

8. ETKİNLİK 

Termitler hakkında yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileri, görsellerdeki termitlerin ağzından anlatır gibi yazınız.

  • Cevap: Merhaba, ben Termit. Ben ak karınca olarak da bilinirim. Doğa için çok önemli bir canlıyım. Koloniler halinde yaşamaktayım. Kraliçe termitimiz vardır. Doğada çok güçlü bir ayrıştıcıyızdır. Kendi ağırlığımın 20 katını taşıyabilmekteyim.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. “Kırmızı Başlıklı Kız” masalını okuyunuz.

  • Cevap:   Küçük bir köyde yaşayan küçük bir kız bir gün hasta olan anneannesi için yemekler hazırlayıp anneannesine gitmeye karar verir, bu küçük kız üstüne koyduğu kırmızı şal yüzünden kırmızı başlıklı kız olarak biliniyordu, anneannesine gidecekken önüne bir kurt çıkıyor ve ona nereye gittiğini sorar kırmızı başlıklı kız da anneannesine gideceğini ancak yolu unuttuğunu söyler, kurt ise onu daha uzun bir yola yönlendirir, küçük kız anneannesine gidene kadar kurt daha hızlı oraya gider ve anneanneyi yutar sonra küçük kız oraya vardığı zaman anneannesinin kulaklarının ve vücudun un büyüdüğünü fark eder sonra kurt kızı da yutar, civarlarda yaşayan bir avcı onları görür ve olayları anlar ve kurda saldırır ve karnını makasla keser ve nineyi ve kızı çıkarır, sonra nine ve kızın getirdiği yiyecekleri yerler avcı ile ve avcıya teşekkür ederler.

2. Hayvanların korunmasına yönelik çalışmalar hakkında gazete, dergi gibi kaynaklardan haberler derleyiniz.

  • Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Doğa ve Evren} Sayfa 156-157-158-159-160 Termit Kolonisi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!