Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

İlk Türk devletlerinin yaşam biçimleri onların eğitim anlayışlarını da etkilemiş, bu nedenle çevre, aile ve törenin etkin olduğu bir eğitim anlayışı benimsenmiştir. Bu dönemde kültürün sonraki nesillere aktarılmasında destanlar, şiirler ve atasözleri önemli rol oynamıştır.
İlk Türk devletlerinin erken dönemlerinde örgün eğitim kurumlarının olduğuna dair kesin bir bilgi olmasa da uygarlık ve kültür düzeyindeki gelişmişlik, ilk Türklerde güçlü bir eğitim sistemi olduğunu gösterir. Bilim alanında da önemli çalışmalar yapılan ilk Türk- lerde, otaçı ve emçi denilen hekimlerin olduğu ve bu hekimlerin bitki ve mineral kaynaklı ilaçlar kullandıkları bilinmektedir.

Matematikte erken tarihlerden itibaren on tabanlı (desimal) sistemi kullanan ilk Türk- lerde 12 Hayvanlı Türk Takvimi’nin kullanılmış olması, onların astronomi alanında da çalışmalar yaptıklarının kanıtıdır. Türkler İslamiyet’i kabul ettikten sonra, İslam’ın eğitim ve bilime verdiği önemin de etkisiyle yeni eğitim kurumları açarak eğitim ve bilim alanındaki çalışmalarına devam etmiştir. İslamiyet’in kabulünden sonra açılan yeni eğitim kurumlarının başında da medreseler yer almıştır. Türk İslam devletlerinde yetişen bilim insanları, Türk İslam Medeniyeti’nin yanında dünya medeniyetine de önemli katkılar sağlamıştır. Bu bilim insanlarından İbni Sina’nın tıp alanında yazdığı kitap, beş yüz yıla yakın Avrupa’daki okullarda okutulmuştur. Farabî ise Aristo Mantığı’nı Avrupa’ya en iyi anlatan kişi olarak Avrupalılarca “Muallim-i Sâni” olarak anılmıştır.

Osmanlı’da eğitim öğretim kurumlarının ilk basamağı sıbyan mektepleriydi. Beş altı yaşlarındaki çocuklar, okuma yazmayı burada öğrendikten sonra eğitimlerine medreselerde devam ederdi. Klasik Dönem Osmanlı eğitim sisteminde, medreseler en güçlü örgün eğitim kurum- larıydı. İlk medrese Orhan Bey zamanında açılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Sahn-ı Seman Medreseleri ile bu okulların önemi artmış ve bu okullara verilen değer artarak devam etmiştir. Medreselerden mezun olan kişiler başarılarına göre müderris, kadı, müftü, tabip, imam, müezzin ve bürokrat olabilirdi. Osmanlı’da Enderun bir saray mektebiydi ve devletin yüksek dereceli memurları burada yetişiyordu. Harem ise tıpkı Enderun mektebi gibi sarayın bir bölümünü oluştururdu ve burada saraydaki kadınlar eğitim alırdı.

Osmanlı Devleti’nde bilimsel çalışmalara önem verilmiş, Lagari Hasan Çelebi, Hezarfen Ahmet Çelebi ve Sabuncuoğlu Şerafeddin gibi değerli bilim insanları Osmanlı Devleti bünyesinde yetişmiştir. Cumhuriyet Dönemi’ndeki eğitim Atatürk’ün koyduğu hedefler doğrultusunda gelişmiştir. Atatürk, eğitimin temel hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve hedefe ulaşacak eğitim politikalarının tespit edilmesi için 1924-1934 yılları arasında altı defa rapor hazırlatmıştır. Bu raporlar doğrultusunda eğitimin çağdaş ilkeleri ortaya çıkarılmaya çalışılmış, eğitimin yaşanılan çağa uygun, laik, akılcı, bilimsel, karma, disiplinli ve işe yarar olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde Atatürk öncülüğünde bilimsel çalışmaların önü açılmış, bu dönemde yetişen birçok değerli bilim insanı ülkenin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!