Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 212 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212

Karahanlılar Dönemi’nde Sanat
Karahanlılar Dönemi’nde Türk kültürü ile İslam kültürü kaynaştırılmış, bu kaynaşma sonucunda birçok sanat eseri ortaya çıkmıştır. Özellikle mimari yapılarıyla ön plana çıkan Karahanlılar Dönemi’nde Türk İslam mimarisinin ilk örnekleri verilmiştir. Mimari alandaki ilk binalar kerpiçten yapılmış, daha sonraları kerpiç ve tuğla birlikte kullanılmış, sonlara doğru ise kerpiç malzemeye geri dönülmüştür. Karahanlılar Dönemi’nde yapılan binaların süslemeleri oldukça sade bir şekilde yapılmış, Hazara (Degaron) ve Talhatan Baba (Görsel 6.24) camileri bu dönemde yapılan camilerin en önemlileri arasında yer almıştır. Karahanlılar tarafından yapılan camiler, Mimar Sinan’ın yaptığı merkezi planlı büyük camilerin ilk örnekleri olarak değerlendirilmiştir. Karahanlılar Dönemi’nden kalan en eski mimari eser Arap Ata Türbesi’dir. Bunların dışında Ayşe Bibi ve Balacı Hatun türbeleri de önemli yapılardır. Bu döneme ait olan ve kervansaray yapımına zemin hazırlayan ribatlar, Büyük Selçuklu Devleti ve Türkiye Selçukluları Dönemi’nde gelişmiş ancak bu yapıların yerini zamanla kervansaraylar almıştır.
Görsel 6.24: Talhatan Camisi (Türkmenistan)

Büyük Selçuklular Dönemi’nde Sanat
Orta Asya dan gelerek Horasan a yerleşen Oğuzların kurduğu Selçuklu Devleti kısa sürede büyüyerek İran, Azerbaycan, Anadolu, Suriye ve Mezopotamya’ya hâkim olmuştur. Selçuklular İslam dini ve medeniyeti sayesinde çok büyük bir güce kavuşurken eski kültür unsurlarını İslam kültürüne ekleyerek muazzam bir sentez ortaya çıkarmıştır. Büyük Selçuklular Dönemi mimarisinin en Görsel 6.25: Mescid-i Cuma (İsfahan-İran) önemli özelliği, dört eyvanlı ve avlulu planın yeni yapılan camilere uygulanmasıdır. İsfahan’daki Mescid-i Cuma (Görsel 6.25), bu camilerin en önemlileri arasında yer almakta ve o dönemdeki camilerin en büyüğü ve en güzeli sıfatını taşımaktadır. Bu dönemde dikkat çeken diğer Selçuklu camileri ise Zevvare Mescid-i Cuması, Ardistan Mescid-i Cuması ve Damgan Mescid-i Cuması’dır. Selçuklular ince, uzun ve silindirik minareler ile zengin tuğla işçiliğini birleştirerek çok güzel minareler yapmıştır. Bu minarelerden bilinen en eskisi, süslemesinde ilk kez çini de kullanılan Damgan Camisi’ndeki minaredir. Büyük Selçuklular ise genelde dört köşeli, çokgen veya yuvarlak planda yapılan türbe ve kümbet mimarisi alanında önemli eserler vermiştir. Karahanlılar ve Gaznelilerde görülen kervansaray mimarisi, Selçuklular Dönemi’nde geliştirilerek birer anıtsal yapıya dönüştürülmüştür. Bu dönemde kervansaraylar ribat adıyla anılmaya devam etmiş, Ribat-ı Şerif ise bu dönemde yapılan kervansarayların en önemlileri arasında yer almıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 212 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!