Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 232

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 232 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 232

A) Aşağıda boş bırakılan yerlere uygun olan sözcükleri yazınız.

  • Cevap:

1. İlk Türk devletlerinde, ölen kişinin mezarına, o kişinin savaşta öldürdüğü düşman sayısı  kadar dikilen taşa Balbal denilirdi.
2. İlk Türk devletleri ile Türk İslam devletleri arasında kültür aktarımı noktasında köprü vazifesi gören devlet Karahanlılardır.
3. Osmanlı sanatı üslup yönünden Erken Dönem, Klasik Dönem ve Geç Dönem olmak üzere üç kısma ayrılmıştır.
4. Osmanlı Devleti’nde askerî musikide 4. mehter ön plana çıkmıştır.
5. Cumhuriyet Dönemi’nde 1930’lu yıllara kadar mimarlık anlayışında I. Ulusal Mimarlık akımı etkili olmuştur.

B) Aşağıdaki soruların cevaplarını ilgili alana yazınız.

6. kurgan
7. rabaz
8. Mimar Sinan
9. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası

6. İlk Türk devletlerinde oda şeklinde yapılan mezarlara verilen isim nedir?

  • Cevap: kurgan.

7. İlk Türk İslam devletlerinde şehirlerin kenarlarında ticaret yapılmak amacıyla kurulan yerlere ne ad verilirdi?

  • Cevap: rabaz.

8. Süleymaniye ve Selimiye camilerinin mimarı kimdir?

  • Cevap: Mimar Sinan.

9. II. Mahmut Dönemi’nde açılan Mızıkayı Hümâyun’un Cumhuriyet Dönemi’ndeki ismi nedir?

  • Cevap: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası.

C) Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

10. İlk Türk devletlerindeki resim sanatı anlayışlarından olan hayvan üslubu ve bitki üslubu hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Resim sanatında binek ve güçlü hayvanların öküz, inek ve at olarak ortaya çıkması, incelik ve zarafet olarak da ceylan gibi figürlerin ortaya çıkması söz konusu olmuştur. Aslan, kurt de bilgelik, liderlik gibi etkileri anlatmaktadır. Bitki üslubu olarak da çiçeklerin işlenmesi hoşgörü, adalet, sevgi ve saygı ifadelerinin işlenmesi anlamına gelmiştir.

11. Türklerin İslamiyet’i kabulüyle mimari anlayışlarında ne gibi değişiklikler olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Türklerin İslamiyet’i kabulüyle mimari anlayışlarındaki değişimler kubbeli, minareli yapılar, harem ve selamlık olan evler, bahçeli ve kiler olan evlerin olması gibi mimari değişimler olmuştur. Bu nedenle İslamiyet’in kültür etkisi mimari açıdan da barınma ve korunma ihtiyaçlarının karşılanmasında uygulanmaya başlanmıştır. Türk mimarisi dünyaca meşhurdur.

12. Osmanlı sanatının kendine has özelliklerini açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı sanatının kendine has özellikleri, kavisli olması, detaycı olması, ince fikirli olması, mimari eserlerde kubbenin tercih edilmesi, evlerin cumbalı olması gibi özelliklerdir. Osmanlı sanatı deyince perde perde yükselme ve alçalma, kavisli çizgiler, taş ve ahşap yapılar akla gelmektedir. Osmanlı’da sanat anlayışı sürekli olarak gelişim göstermiştir. Sanat faaliyetleri hep devam etmiştir.

13. Osmanlı Devleti’nde günlük hayatın geçtiği evlerin işlevselliği hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde günlük hayatın geçtiği evlerin işlevsel özellikleri, çok odalı olmaları, harem ve selamlık bölümlerinin olması, bahçesinin ve yaşam alanının olması, yüksek tavanlı ve cumbalı olması yönüyle geniş aileye uygun, kolay ısınan, serin olan ve misafir ağırlamaya uygun olması işlevsellik açısından oldukça değerlidir. Osmanlı evleri günümüzde de bazı semtlerde bulunmaktadır.

14. Kültürel mirasın korunmasının önemini açıklayınız.

  • Cevap: Kültürel mirasın korunması için bireylere ve devletlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Devletlerin sorumluluğunda olan kültürel mirasların korunması için kanunlar çıkarılması ve resmi koruma görevlendirilmesinin yapılmasıdır. Bireysel sorumluluklar bakımından da eserlerin korunması için bireylerin kendini görevli saymasıdır. Eserlere zarar vermemesi ve gelecek nesillere tevarüs etmesini sağlamasıdır.

Ç) Aşağıdaki metni okuyarak 15, 16 ve 17. soruları cevaplandırınız.

“Türk milletinin tarihi vasıflarından biri de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Bunun içindir ki milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, fıtri zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini ve millî birlik duygusunu mütemadiyen her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek millî ülkümüzdür. Bir millet ki resim yapmaz, heykel yapmaz, bilimin gerektirdiği şeyleri yapmaz. İtiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Oysa bizim ulusumuz gerçek nitelikleriyle uygarlığa erişmeye layıktır. Uygarlığa erişecektir ve ilerleyecektir.”

Mustafa Kemal Atatürk

15. Sanat faaliyetleri millî birlik ve beraberliğin oluşmasına nasıl katkı sağlar? Bu konudaki düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Milleti oluşturan bireyleri birbirine yaklaştırır. Böylece ülkede millî birliğin güçlenmesine katkıda bulunur.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 232 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!