Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60

Anayasanın uygulanmasını ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını cumhurbaşkanı temin eder. Cumhurbaşkanı, gerektiğinde yetkilerinin bir kısmını yetki sınırlarını yazılı olarak belirterek aslarına devredebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir milletvekili seçimiyle birlikte yapılır. Hükümeti kurmakla görevli olan cumhurbaşkanı, Meclis’e ve millete karşı sorumludur. Kendisine bir veya daha fazla yardımcı seçme hakkına da sahip olan cumhurbaşkanına; cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların dışında cumhurbaşkanına bağlı ofis ve kurullar da yardımcı olmaktadır. %50’den fazla oy ile doğrudan halk tarafından seçilen cumhurbaşkanının her türlü iş ve eylemlerinden dolayı cezai sorumluluğu vardır. En fazla iki dönem seçilebilen Cumhurbaşkanı, Genel Bütçe Kanunu dışında yasa hazırlayamaz. Cumhurbaşkanı, üst düzey kamu görevlilerini kararname ile atayıp görevden alabilir.

Başbakan
Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan üç anayasada da başbakan meclise karşı sorumlu tutulmuştur. Başbakanın görevi, bakanlar kurulunun başı olarak bakanlıklar arasında işbirliğini sağlamak ve hükümetin genel siyasi politikalarını uygulamaktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Siste- mi’ne geçilmesi ile birlikte başbakanlık makamı kaldırılmıştır.

Bakanlar Kurulu
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk açıldığı zamandan Cumhuriyetin ilan edildiği zamana kadar geçen sürede Meclis Hükümeti Sistemi vardı. Bakanlık görevine getirilecek olan mebuslar TBMM üyeleri arasından tek tek seçilir, meclis başkanı da seçilen bu vekiller heyetinin başkanı olurdu. 1924 Anayasası’nda ise cumhurbaşkanı meclis üyeleri arasından başvekili seçer, başvekilde meclis üyeleri arasından bakanlar kurulunu oluşturarak cumhurbaşkanının onayına sunardı. Cumhurbaşkanı oluşturulan bakanlar kurulunu onayladıktan sonra kurulan yeni hükümet için Meclis’te güven oylaması yapılır, Meclis’ten güvenoyu alan hükümet görevine başlardı. 1982 Anayasası’na göre ise hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan başbakan, TBMM üyeleri arasından cumhurbaşkanı tarafından belirlenir, başbakan da meclisten veya meclis dışından vekil seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından bakanlar kurulunu oluştururdu. Cumhurbaşkanı, oluşturulan bakanların atamasını yaptıktan sonra, yeni kurulan hükümet, programını TBMM’de okurdu. Okunan hükümet programı güvenoyuna sunulur, güvenoyu alan hükümet de görevine başlardı. Bakanlar kurulu, devletin ekonomik, siyasi, kültürel ve askerî işlerinin yürütülmesinde cumhurbaşkanı ve başbakana yardımcı olurdu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesi ile birlikte daha önce bakanlar kurulunda olan kararname çıkarma yetkisi cumhurbaşkanına devredilmiştir. Cumhurbaşkanının, bakanları Meclis içinden veya dışından atama yetkisi de vardır.

Bakanlıklar
Bakanlar, parlamenter sistemde başbakana karşı sorumluyken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesi ile birlikte cumhurbaşkanına karşı sorumlu hale gelmiştir. Önceki dönemde başbakana yardımcı olmak, bakanlar kuruluna katılmak ve genel siyasetin yürütülmesini sağlamak gibi görevleri olan bakanlar, kendi yetkisindeki işler ile emri altındaki kişilerin eylem ve görevlerinden sorumluydu. Yeni düzenlemeye göre bakanlık sayısı 25’ten 16’ya indirilmiş, Meclis içinden bakan olarak atananların milletvekilliğinin düşmesi kararlaştırılmıştır.

Merkezin Taşra Teşkilatı
Anayasa’nın 126. Maddesi’ne göre Türkiye, merkezî idare kuruluşu bakımından coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır. İllerin altındaki bölünmeler ilçeler ve bucaklardır. İl, ilçe ve bucaklarda merkezî yönetimin taşra teşkilatı bulunur. İllerin yönetiminden vali, ilçelerin yönetiminden kaymakam, bucakların yönetiminden de bucak müdürü sorumludur. Ancak, 2014 yılında yayınlanan “5747 Sayılı Büyükşehir Belediyeleri İle İlgili Kanun” gereği bucaklar taşra teşkilatı olmaktan çıkarılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!