Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

Türkiye Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Türkiye metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. Sınıf Türkçe Çalışma kitabı sayfa 48, 49, 50, 51 (4. Tema Milli Kültür)

Türkiye Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 48 Cevabı

1. METİN

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yandaki görsellerin kullanıldığı bir metnin konusu ne olabilir? Sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Türk kültürü ve geleneklerimiz. Bizlerin müzikten giyime yemekten halk oyunlarına var olan kültürel değerlerimiz hakkında yazılmış bir yazıdır.

2. Millî kültür denildiğinde aklınıza gelenleri aşağıdaki yazma alanlarına yazınız.

  • Cevap: Giyim, yemekler, türküler, şiirler, çocuk oyunları, atasözleri, spor oyunları, aile içindeki kimi geleneksel törenler gibi her şey aklımıza gelmektedir.

Bir toplumu millet yapan, onun birlik ve beraberliğini sağlayan, millî kültürdür.
Millî kültür;
Bir millete ortak kimlik kazandırır.
O milletin diğer milletlerden farklı olan yönlerini belirler.

MİLLİ KÜLTÜR

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 49 Cevabı

Aşağıdaki şiiri vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek sesli okuyunuz. Daha sonra metinle ilgili çalışmaları yapınız.

TÜRKİYE

Türkiye bir sıcak ülke
Güneşi kocaman bir nar.

Dağı dağ, denizi deniz
İnsanı insanca bakar.

Ayca konuşur, yıldızca
Bozkırda telli kavaklar.

Türkiye sonsuz mu sonsuz
İçimdeki özlem kadar.

Türkiye bir uzak pınar
Her gece uykuma akar.

Tahsin SARAÇ

1. ÇALIŞMA

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup belirtilen yerlere yazınız. Daha sonra bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

bozkır: Kurakçıl otsu bitkilerle seyrek bodur ağaçlardan oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerde geniş alanlar kaplayan doğal bölge

Cümlem: Bozkırda açan çiçekler çok güzeldi.

  • Cevap:

Pınar: Yerden kaynayarak çıkan su, kaynak.

Cümlem: Pınardan akan su buz gibiydi.

2. ÇALIŞMA 

Aşağıdaki soruları “Türkiye” adlı metne göre cevaplayınız.

• Şairin Türkiye’ye özlem duyduğunu hangi dizelerden anlıyoruz? Yazınız.

  • Cevap: Şu dizelerden anlayabiliriz:Türkiye sonsuz mu sonsuz
    İçimdeki özlem kadar.

    Türkiye bir uzak pınar
    Her gece uykuma akar.

• Şaire göre Türkiye hangi özelliklere sahiptir? Size göre Türkiye’nin özellikleri nelerdir? Aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.

  • Cevap:

Şaire göre Türkiye sıcak bir ülke, dağı dağ, denizi dağ bir ülke özelliklerine sahiptir.
Bana göre Türkiye hem doğa hem de tarih hem de insanlık bakımından çok güzel özelliklere sahiptir.

• Şiirin ana duygusu nedir? Yazınız.

  • Cevap: Türkiye sevgisi.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 50 Cevabı

3. ÇALIŞMA 

Aşağıdaki görselde verilen çocuklar, “Türkiye” şiiri ile ilgili bildiklerini anlatmaktadır. Çocukların şiirle ilgili söylediklerinden doğru olanları belirleyerek aşağıya yazınız.

Şair, bu şiirde ülkesine karşı hissettiği duyguları anlatmaktadır. Şiirde Türkiye’nin özellikleri verilmiştir. Türkiye, şair tarafından kocaman bir nara benzetilmiştir.
Bu şiir, Tahsin Saraç’a aittir. Şair, bize Türkiye hakkında bilgi vermektedir. Şiirin başlığını okuyan biri, konusunu rahatlıkla tahmin edebilir.

  • Cevap: Şair, bu şiirde ülkesine karşı hissettiği duyguları anlatmaktadır. Şiirde Türkiye’nin özellikleri verilmiştir. Türkiye, şair tarafından kocaman bir nara benzetilmiştir.

4. ÇALIŞMA 

Şiirde aşağıdaki sözcüklerden hangisinin karşıt (zıt) anlamlısı yoktur? İşaretleyiniz.
A) Soğuk
B) Kuru
C) Yakın

  • Cevap: B

5. ÇALIŞMA 

Aşağıdaki yönergeleri sırasıyla uygulayınız.

Kâğıt ve kalem hazırlayınız.
Arama motorundan https://www.ktb.gov.tr/TR-96688/tanitim- filmleri.html adresine giriniz.
Sayfadaki “Türkiye Tanıtım Filmleri” yazısının üzerine tıklayınız.
Açılan sayfadaki tanıtım filmlerinden birini seçip izleyiniz.
Tanıtım filmini izlerken filmin konusuna, verdiği bilgilere, dikkatinizi çeken noktalara yönelik notlar alınız.
İzlediğiniz tanıtım filmini ailenizden veya arkadaşlarınızdan seçtiğiniz bir kişiye ana hatlarıyla anlatmak üzere hazırlık yapınız.
Filmi anlatıp daha sonra bu filmle ilgili görüşlerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Rize’deki çay üretimi ile ilgili çekilen tanıtım filmini izledim. Hem doğal güzellikleri çok güzel anlatılmış bunun yanında da çay üretenin de zorluğu anlatılmaktadır.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 51 Cevabı

6. ÇALIŞMA 

Aşağıdaki görsellerin hangi açıklamaya ait olduğunu verilen harfleri kullanarak belirtiniz.

  • Cevap:

(A) AFİŞ: Bir şeyi duyurmak veya tanıtmak için hazırlanan, kalabalığın görebileceği yere asılmış, genellikle duvar ilanı, ası.
(B) HARİTA: Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı.
(C) BROŞÜR: Tanıtım amaçlı kitapçık (az sayfalı küçük kitap).

7. ÇALIŞMA 

Âdem, kendisini ziyaret edecek olan arkadaşına ev adresini bir e-posta göndererek bildiriyor. Ancak adreste bazı yazım yanlışları yapıyor. Aşağıdaki e-posta alanına, yazılması gerekenleri ve Âdem’in adresini doğru bir şekilde yazınız.

ADRES: ergazi mahallesi, cumhuriyet caddesi, başak sokak, Dostlar sitesi, 3. Blok 8. daire batıkent – BURSA

Yer adları büyük harfle yazılır. Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar.

Yeni Mesaj: Ergazi Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, Başak Sokak, Dostlar Sitesi, 3. Blok 8. Daire Batıkent – BURSA
Konu: Adres tanımlama ile ilgili.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 52 Cevabı

8. ÇALIŞMA 

A) Yandaki krokiyi inceleyiniz. Krokide boş bırakılan noktalı yerleri, 7. çalışmada verilen ev adresine uygun olarak doldurunuz.

B) Aşağıda, Adem’in evinin krokisiyle ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden doğru olanlara “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız.

  • Cevap:

(D) Oturduğu site, iki sokak arasındadır.
(D) Sitede 6 blok bulunmaktadır.
(D) Sitelerinin bahçesinde bir kreş vardır.
(Y) Okul, park, cami ve Dostlar Sitesi, caddenin aynı tarafındadır.
(D) Okul, AVM ve Dostlar Sitesi caddenin aynı tarafındadır.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Milli Kültür Sayfa 48, 49, 50, 51 Türkiye Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
50
28
10
20
29
18
110

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!