Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Türkiye’de Futbolun Çocukluğu Serbest Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Türkiye’de Futbolun Çocukluğu Serbest metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 231-232 (Sağlık ve Spor)

Türkiye’de Futbolun Çocukluğu Serbest Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 231 Cevabı

TÜRKİYE’DE FUTBOLUN ÇOCUKLUĞU

Türkiye’de futbolun geçmişi Cumhuriyet’ten daha önceki zamanlara uzanır. İngiltere’den gelen subay ve işçiler sayesinde Türkler arasında yayılan futbol, Türklerin kendi takımlarını kurarak mücadele etme isteğiyle beraber kulüpleşme safhasına geldi. 1903’te Beşiktaş Jimnastik Kulübünün ardından amacı “yabancı takımları yenmek” olan Galatasaray 1905’te kuruldu, iki yıl sonra da Fenerbahçe, Anadolu Yakası’nın futbola olan hasretini resmiyete dökerek bitirdi.

Kulüplerin kuruldukları yılların hemen ardından, ilk önce Balkan Savaşları başladı, daha sonra Birinci Dünya Savaşı patlak verdi. (…) Bu savaşlarda tüm kulüplerin futbolcuları en ön saflarda mücadele etti, bazı futbolcular Çanakkale Savaşı’nda şehit oldu, birçok futbolcu da Kurtuluş Savaşı’nda yer aldı. (…)

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından futbol kulüpleri tekrar faaliyetlerine başladı. (…) Türk millî takımının geçmişi Türkiye Cumhuriyeti’nden eskiydi. Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyeti, Ali Sami Yen’in öncülüğünde kurulduktan sonra 1923 yılında Türk Futbol Federasyonu adını aldı. Ardından FIFA’ya (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) başvuruldu ve Türkiye, 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA’nın 26. üyesi oldu. (…) Henüz Türkiye genelini kapsayan bir lig kurulmamıştı. FIFA’ya kabul edilen Türkiye’nin millî takım teknik direktörlüğüne Galatasaray’ın da kurucusu olan ve başkanlığını yürüten Ali Sami Yen getirildi.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 232 Cevabı

1886’da doğan Ali Sami Yen, Galatasaray’ın bir numaralı kurucu üyesiydi. Hem futbolcu hem de yönetici olarak Galatasaray tarihine geçen, A Millî Takımı çalıştıran ilk teknik direktörümüzdü.
Türkiye ilk maçını Romanya ile yaptı. Cumhuriyet’in kuruluşundan 3 gün önce yapılan maç İstanbul’da Taksim Stadı’nda oynandı. Türkiye’nin ilk 11’i şu isimlerden oluşuyordu:
• Nedim Kaleci (Altınordu)
• Hasan Kamil Sporel (Fenerbahçe)
• Cafer Çağatay (Fenerbahçe)
• İsmet Uluğ (Fenerbahçe)
• Nihat Bekdik (Galatasaray)
• Baron Fevzi (Altınordu)
• Emin Bey (Altınordu)
• Alaaddin Baydar (Fenerbahçe)
• Zeki Rıza Sporel (Fenerbahçe)
• Sabih Arca (Fenerbahçe)
• Bedri Gürsoy (Fenerbahçe)
Tarihinde ilk golü Romanya’dan yiyen A Millî Takım, ilk golünü de 32. dakikada Zeki’nin ayağından attı, yine Zeki’nin 50. dakikada attığı golle öne geçti. Romanya ise bu golden sonra ataklarını çoğalttı ve 67. dakikada Triç’in attığı golle maçı 2-2 tamamladı.
Türkiye’de futbol zamanla tüm ülkeye yayıldı; şehir şehir, kasaba kasaba futbol kulüpleri kurulmaya başladı. Oynamak için iki kale direği, bir top ve oynayanların azminin yettiği futbol, zamanla Türkiye’de bir sevdaya, milyonları peşinden sürükleyen; karda, yağmurda, çamurda takımların peşinden deplasmanlara götüren bir spora dönüştü. Futbol sadece Türkiye ile tanışmakla kalmadı, bu topraklarda “bağlılığı” tattı.

Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Sağlık ve Spor} Sayfa 231-232 Türkiye’de Futbolun Çocukluğu Serbest Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
21
angry
5
clap
5
unlike
3
love
2
happy
2
sad
1
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!