Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Gizem Yayıncılık

Ufacık Tefeciktim Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Ufacık Tefeciktim metni cevapları ve soruları, Gizem Yayıncılık 3. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 155-156-157-158 (Zaman ve Mekan)

Ufacık Tefeciktim Metni Cevapları

1. ETKİNLİK

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 154 Cevabı

Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Kaç yaşındasınız?

  • Cevap: Ben on yaşındayım.

• Aile bireylerinizden hangileri sizden büyük, hangileri sizden küçüktür?

  • Cevap: Aile bireylerinden babam, annem, abim benden büyük, kardeşim ise benden küçük.

• Hangi işleri yaparken büyüklerinizden yardım istiyorsunuz?

  • Cevap: Genellikle taşıyamadığım bir eşya olunca veya tehlikeli bir durum yaratacak bir şey olunca onlardan yardım istiyorum.

2. ETKİNLİK 

Ufacık Tefeciktim” şiirini kurallara uygun bir şekilde, sesimize duygu tonu katarak okuyalım. Okuma sonrasında şiirin eksik bırakılan bölümlerini ezbere yazalım.

  • Cevap: Şiiri kurallara uygun bir şekilde, sesinize duygu tonu katarak okuyabilirsiniz.

UFACIK TEFECİKTİM

…inci mercan,
Yüreğim…kutu.
Yanaklarım al…
…çıtı pıtı.
…anlattığı
Masallar ne…
…söylediği,
Ninniler…
Bilmem kaç…, kaç…
Mışıl mışıl…
…tefeciktim,
Ne de çabuk…

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 155 Cevabı

UFACIK TEFECİKTİM

Gözlerim inci mercan,
Yüreğim elmas kutu.
Yanaklarım al gonca
Ellerim çıtı pıtı.

Ninemin anlattığı
Masallar ne tatlıydı.
Annemin söylediği,
Ninniler kanatlıydı.

Bilmem kaç gün, kaç gece
Mışıl mışıl uyudum.
Ufacık tefeciktim,
Ne de çabuk büyüdüm.

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 156 Cevabı

a. Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını verilen resimlerden yararlanarak tahmin edelim. Sonra Türkçe Sözlükten bularak yazalım.

  • Cevap:

inci

  • Tahminim: Bir çeşit takı.
  • Sözlükteki Anlamı: İstiridye gibi bazı kavkılı deniz hayvanlarının içerisinde oluşan, değerli, küçük, sert, sedef renginde süs tanesi. Mücevher olarak kullanılan, saydam, değerli taş.

elmas

  • Tahminim: Değerli bir taş.
  • Sözlükteki Anlamı: Yerin derinliklerinde bulunan, billurlaşmış arı karbon. Mücevher olarak kullanılan, saydam, değerli taş.

b. Aşağıdaki noktalı yerlere “inci” ve “elmas” kelimelerinin geçtiği bir paragraf yazalım.

  • Cevap: Annem evlilik yıl dönümünde inci kolyesini  ve elmas yüzüğünü takmıştı. İnci kolye ve elmas babamın anneme hediyesiydi. İnci kolye ve elmas anneme o kadar yakışıyordu ki annem adeta ışıl ışıl parlıyordu. Babam o gün anneme bir demet çiçek getirdi. Birlikte güzel bir akşam yemeği eşliğinde annemin ve babamın evlilik yıl dönümlerini kutladık.

4. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki soruların şiire göre cevaplarını söyleyelim.

1) Çocuğun gözleri neye benziyormuş?

  • Cevap: Çocuğun gözleri neye inci mercana benziyormuş.

2) Çocuğun yüreği, yanakları ve elleri nasılmış?

  • Cevap: Çocuğun yüreği elmas kutu, yanakları al gonca ve elleri çıtı pıtıymış.

3) Çocuğun ninesi ne anlatıyormuş?

  • Cevap: Çocuğun ninesi masallar anlatıyormuş.

4) Çocuğun annesinin söylediği ninniler nasılmış?

  • Cevap: Çocuğun annesinin söylediği ninniler kanatlıymış.

5) Çocuk büyümek için neler yapmış?

  • Cevap: Çocuk büyümek için uyumuş.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 157 Cevabı

b. Şiirin konusunu ve ana duygusunu yazalım. Şiire farklı bir başlık önerelim.

  • Cevap:

Şiirin Konusu: Küçük bir çocuğun ninesinin anlattığı masallarla, annesinin söylediği ninnilerle büyümesi.
Ana Duygusu: Çocukluk ve büyümek.
Şiire Önerdiğim Başlık: Ben Ufak Bir Çocuğum

c. Küçükken yapamadığımız ancak şimdi yapabildiğimiz işlere örnekler yazalım.

  • Cevap:

Küçükken Yapamadıklarım: Daha önce tek başıma banyo yapamıyordum, yemeğimi tek başıma yiyemiyor ve dişlerimi fırçalayamıyordum.

Şimdi Yapabildiklerim: Şu an tek başıma banyo yapabiliyorum, yemek yiyebiliyorum, dişlerimi fırçalayabiliyorum, tırnaklarımı kesebiliyorum, kişisel temizliğimi yapabiliyorum.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki altı çizili kelimelerin başına onların niteliklerini belirtecek kelimeler yazarak cümleleri tamamlayalım.

  • Cevap:

• Kardeşimin mavi gözleri var.
• Anneme bahçeden kırmızı güller topladım.
Yeşil elbise nineme çok yakışıyor.
• Kardeşim minik ellerini bana uzattı.

6. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 158 Cevabı

Büyüyüp yetişkin bir insan olduğumuzda neler yapmak istediğimizi arkadaşlarımıza anlatalım.

Konuşurken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:

• Konuşurken kelimeleri yerinde ve anlamına uygun kullanalım.
• Olayların gerçekleşme sırasına dikkat edelim.
• Konu dışına çıkmadan, akıcı konuşalım.

  • Cevap: Büyüyüp yetişkin bir insan olduğumda tek başıma dışarı çıkmayı, yemek yemeyi ve  sinemaya gitmeyi istiyorum. Daha sonra arkadaşlarımla dışarda güzel bir yerde oturup gece geç vakte kadar doyasıya sohbet etmek istiyorum.

7. ETKİNLİK 

Görsellerdeki canlıların büyümek için nelere ihtiyaç duyduğunu yazalım.

Yazarken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:
• Yazımızda kelimeleri yerinde ve anlamına uygun kullanalım.
• Olayların oluş sırasına dikkat edelim.

  • Cevap:

Bebek: Bebekler büyümek için süte, suya ve besine ihtiyaç duyarlar.
Kedi: Kediler büyümek için süte, suya ve besine ihtiyaç duyarlar.
Bitki: Bitkiler büyümek için toprak, hava ve suya ihtiyaç duyarlar.

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Sizce büyümek nasıl bir duygudur?

  • Cevap: Bence büyümek heyecan verici ve güzel bir duygudur.

• Büyüdükçe görevleriniz ve sorumluluklarınız artıyor mu, azalıyor mu?

  • Cevap: Büyüdükçe görevleriniz ve sorumluluklarınız artıyor.

• Görev ve sorumluluklarınızın artması size neler hissettiriyor?

  • Cevap: Görev ve sorumluluklarımın artması bende sorumluluk bilincinin daha iyi bir şekilde oluşmasını sağlıyor. Görev ve sorumluluklarımın artmasıyla belki de daha çok iş yapıyorum ama bu beni mutlu ediyor.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Zaman ve Mekan Sayfa 155-156-157-158 Ufacık Tefeciktim Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!