Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149

3. Türkiye-ABD İlişkileri

Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye ve ABD, Kafkasya, Balkanlar ve Orta Asya’da iş birliğine yönelirken Orta Doğu konusunda birtakım uyuşmazlıklar yaşamıştır. Türkiye, Kosova, Bosna ve Makedonya sorunlarında ABD’nin politikasını desteklemiş, hatta NATO’nun Bosna ve Kosova’ya düzenlediği operasyonlara, etkin bir şekilde katılmıştır. ABD Hükümeti de Hazar petrollerinin dünya piyasalarına akışını sağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi’nde Türkiye’ye büyük destek vermiştir. Türkiye-ABD ilişkileri açısından bu dönemin ilk önemli olayı I. Körfez Savaşı sırasında yaşanmıştır. Türkiye, 1991’de ABD’nin Irak’a düzenleyeceği saldırılarda topraklarındaki üslerin kullanılmasına izin vermiştir. Türk Hükümeti, ABD’ye verdiği bu destek sayesinde Türkiye’nin Soğuk Savaş sonrasında azalan stratejik önemini yeniden kazanacağını düşünmüştür. Türkiye-ABD ilişkileri, Kafkaslar ve Orta Asya’daki özel durum nedeniyle gelişmeye devam etmiştir. ABD’nin IMF aracılığıyla Türkiye’ye ekonomik destek sağlaması, Türk Hükûmeti’nin de 11 Eylül 2001’de gerçekleştirilen terör eylemleri sonrasında ABD’nin yanında yer alması, ilişkilerin gelişmesinde etkili olmuştur. ABD, 2003’teki Irak işgali sırasında Türkiye’den bazı taleplerde bulunmuştur. Bunun üzerine hazırlanan tezkereye TBMM, 1 Mart 2003’te onay vermemiş, bu durum iki ülke arasında büyük bir sorun yaratmıştır. Öte yandan ABD’nin Irak’ın kuzeyindeki Kürt oluşumuna karşı izlediği siyaset de Türkiye- ABD ilişkilerini olumsuz etkilemiştir.

4. Türkiye-Orta Doğu İlişkileri

Türkiye’nin Orta Doğu’ya yönelik politikaları, Soğuk Savaş sonrası dönemde köklü değişimler geçirmiştir. Terör nedeniyle güvenlik eksenli bir dış politika izleyen Türkiye, Orta Doğu ülkeleriyle sorunlar yaşamıştır. Bölücü terör örgütü, Irak’ın kuzeyinde (36. Paralelin kuzeyi) ABD tarafından oluşturulan güvenlikli bölgeyi eylemleri için bir üs olarak kullanmaya başlamış, ayrıca Kürt gruplar arasındaki mücadeleden yararlanarak güç kazanmıştır. Terör sorunu, komşu ülkelerle ilişkilerde de belirleyici faktörlerden biri olmuştur. Suriye ve İran, bölgede bağımsız bir Kürt devletine karşı olmalarına rağmen terör örgütünü Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullanmışlardır. Türkiye’nin uyguladığı baskı politikası karşısında geri adım atmak zorunda kalan Suriye, PKK terör örgütü elebaşını Ekim 1998’de ülkesinden sınır dışı etmiştir.

Türkiye, hem uluslararası platformda yalnız kalmamak hem de Suriye’yi baskı altında tutmak amacıyla İsrail’le yakınlaşmaya başlamıştır. Türkiye-İsrail ilişkileri bu dönemde imzalanan antlaşmalarla daha üst seviyeye ulaşmıştır. Bunun sonucunda İsrail 1997 yılında terör örgütünü kınayan ilk resmî açıklamasını yapmıştır. Türkiye’nin bu dönemde izlediği politika Orta Doğu’da etkisinin artmasını sağlamıştır. Terör örgütü elebaşısının yakalanmasıyla birlikte bu ülkelerle ilişkiler, düzelme sürecine girmiştir. ABD’nin Irak’ı işgal sürecinde (Görsel 7.43) sergilenen tutum ve TBMM’nin 1 Mart 2003 Tezkeresi’ne onay vermemesi, Orta Doğu ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. “Irak’a Komşu Ülkeler” toplantılarına öncülük etmek de Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini artırmıştır. 2000’li yıllarda Türkiye’nin Orta Doğu ülkeleriyle ilişkileri gelişme gösterirken Türkiye-İsrail ilişkileri gerilemeye başlamıştır. Orta Doğu barış sürecinin İsrail tarafından kesilmesi ve İsrail ordusunun Filistin’de uyguladığı sindirme politikası, gerginliklere neden olmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!