Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

Çoğulcu yaklaşımı savunanların uluslararası ilişkileri açıklamakta kullandıkları temel kavramlar, devletler arasındaki iş birliği ile karşılıklı bağımlılık ve etkileşimdir. İktisadi bütünleşmeler, küreselleşme ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşması gibi gelişmelerle devletlerin sınırları önemini yitirmeye başlamıştır. Devletlerin iç politikalarının, dış politika üzerindeki ağırlığının artması anlamına gelen bu durum, karşılıklı bağımlılık çerçevesinde şekillenen tartışmaların konusunu oluşturmaktadır. Uluslararası ilişkilerdeki bu karşılıklı bağımlılığın oynadığı önemli rol, bilim insanlarının güvenliğe ek olarak ekonomik konulara; devlete ek olarak da uluslararası örgüt ya da şirketlere yönelmelerine neden olmuştur. Egemen devletler arasında gerçekleşen ilişkilerin yanı sıra bu devletlerin her birinde yer alan ve hatta sınırlar ötesinde gerçekleşen ekonomik, siyasal veya toplumsal ilişkileri ve diğer aktörlerin tamamını dikkate almak gerekir. Bu bakış açısında dış politika karar vericilerinin yanlış algılamaları ve bürokratik sorunların ön plana çıkartılması, pek çok uluslararası çatışmanın kaynağı olarak görülmektedir. Devletler arasında mükemmel bir iletişim olması durumunda sorunların çözüleceği ve çatışmaların engelleneceği iddia edilmektedir.

Çoğulcular, uluslararası siyasetteki güvenlik sorunlarını ve uluslararası sistemde yer alan anarşik yapıyı fazla ihmal etmiş olmakla eleştirilmişlerdir. Buna göre çoğulcu yaklaşımın iddia ettiği gibi devletler arası iş birliğinin sadece karar vericilerin iradesine bağlı olmadığı iddia edilmiştir. Uluslararası ilişkileri devletler arasındaki bir güç mücadelesine indirgeyen realizm, çoğulcu bakış açısının, uluslararası sistemin anarşik yapısının devletlerin çatışmacı davranışlarını belirlemedeki rolünü göz ardı ettiği eleştirisinde bulunmaktadır. İdealizm, realizm ve plüralizm; uluslararası ilişkiler alanındaki temel yaklaşımlar olarak kabul görmekle birlikte neorealizm, davranışsalcılık, globalizm, yapısalcılık, feminist uluslararası ilişkiler ve eleştirel kuram gibi pek çok farklı kuramsal yaklaşımın da var olduğu unutulmamalıdır.

Aşağıdaki tabloyu inceleyiniz. İdealist, realist ve plüralist yaklaşımın tabloda belirtilen alanlardaki etkilerini günümüz dünyası açısından değerlendiriniz.

  • Cevap:

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!