Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

Sınırları belirli bir toprak parçasına sahip olmak, devlet yapısının çok önemli özellikleri arasında yer alır. Çevreden gelebilecek saldırılara karşı korunma arzusu, sınırları belirlenmiş bir toprak parçasına sahip olmayı ön plana çıkarmıştır. Bu durum, aynı zamanda siyasal bağımsızlığın da simgesi olarak kabul edilmiştir. Halk, devletin temel unsurlarından ikincisidir çünkü insanlar tarafından oluşturulmuş bir kurum olan devleti, kendisini oluşturan insanlardan ayrı düşünmek doğru değildir. Devleti oluşturan insanlar farklı devlet türlerinde tebaa, reaya, ulus gibi farklı isimler alırlar. 1789 Fransız Devrimi’nden sonra ortaya çıkmış olan ulus devlet, özellikle XX. yüzyıldan sonra dünya üzerinde çok yaygın görülen devlet türüdür. Ulus devleti diğerlerinden ayıran önemli özelliklerinden biri, meşruiyetini ulus kavramından almasıdır.
Ulus, iki temel unsurun birlikteliği ile insanlar tarafından oluşturulan topluluk olarak ifade edilir.
Bunlar;
> Ortaklaşa toplumsal bir tarih veya kültürel mirasa sahip olmaktan ileri gelen aidiyet duygusu,
> Gelecekteki yazgıların ortak olduğu duygusudur. Soyut bir kavram olan devletin somut hâle dönüşmesi, devletin egemenlik yetkisini kullanma hakkına sahip olan hükümetler aracılığıyla gerçekleşir. Hükümetler, devletin iç ve dış politikasını ve bütün resmî görevlerini yürüten örgütlenmiş birimlerdir. Ayrıca yasaların uygulanmasını sağlayarak devletin meşru yaptırım gücünü kullanırlar.

Kimi zaman aynı anlamda kullanılsa da devlet ve hükümet sözcükleri birbirinden ayrı kavramları ifade etmektedir. Devlet kalıcı ve sürekliliği olan bir yapı iken hükümetler belirli bir süre devleti temsil etme yetkisini elinde bulunduran örgütlenmelerdir. Bu örgütlenmeler, devleti temsil etme yetkisini, devletin yönetim şekline bağlı olarak farklı kaynaklardan elde ederler. Devletin bir başka temel unsuru olan egemenlik kavramı, devletle iç içe geçmiş olan karmaşık bir ifadedir. Diğer unsurlar gerçekleşmiş olsa bile egemenliğin olmaması durumunda bir devletten söz etmek mümkün değildir.

Egemenlik, iç ve dış egemenlik olmak üzere iki boyutludur. Bir devletin kendi toprakları üzerinde meşru bir yaptırım gücüne ve yüce bir otoriteye sahip olması, iç egemenliğin en önemli özelliğidir. Bu egemenliğin kaynağı, devletin yönetim şekline göre değişebilir. Dış egemenlikte ise devletin diğer devletler tarafından tanınmış olması önem taşır. Diğer unsurların tamamını taşıyor olsa bile diğer devletler tarafından tanınmayan varlıklar, uluslararası hukuk kişisi ve uluslararası toplumun meşru bir üyesi olarak kabul edilmez (Harita 2.1). Hatta kimi zaman daha önce tanınmış olan bir devlet, yönetimde bulunan hükümetin değişmesiyle birlikte tanınma sorunu ile karşıla- şabilmektedir. Uluslararası ilişkilerin temel aktörleri olan devletler, varlıklarının öteki aktörler tarafından tanınmasıyla birlikte diğerleriyle eşit statüye sahip olurlar. Ancak buradaki eşitliğin, güç anlamında değil, devletlerin birbirleriyle ticari, askerî ve siyasi ilişki kurma hakkı çerçevesinde bir eşitlik olduğunun vurgulanması gerekmektedir. Uluslararası sistemde merkezileşmiş bir üst otoritenin yokluğundan doğan sorunlar, egemen devletlerin bu eşitliğinden kaynaklanmaktadır. Hiçbir devlet diğerleri üzerinde güç kullanma hakkına sahip değildir. Devletlerin birbirlerine karşı güç kullanmaları meşru bir hak olarak kabul edilemez.

Devletin ortaya çıkışı ile ilgili farklı kuramlar bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için Platon’un “Devlet”; Hobbes’un “Leviathan” gibi eserleri ile siyaset kuramları incelenebilir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!