Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60

öngörülen çeşitli dış politika uygulamaları bakanlıklar arasındaki koordinasyona bağlıdır. Başka ülkelere yapılacak ekonomik yardımlar maliye bakanlığının, asker gönderme ve askerî yardımlar millî savunma bakanlığının yetki alanına girdiğinden söz konusu konularda dış işleri bakanlığı pek çok bakanlıkla eş güdümlü çalışmak zorundadır. Her bakanlık, ülke menfaatleri açısından en gerçekçi kararı almaya çalışsa da genel devlet politikasını temsil eden bürokratlarla bazen uzlaşma zorluğu yaşamaktadır. Karar vericilerin, ulusal çıkarlar açısından neyin daha yararlı olduğunu kararlaştırmaları sürecinde bürokrasinin etkisini çokça hissetmelerinin nedeni budur.

c. Kamuoyu
Devletlerin dış politikasını etkileyen etkenlerden biri de kamuoyudur. Kamuoyu, bir konuyla ilgili olarak halkın genel düşünce ve kabulüdür. Ulusal kamuoyunun dış politika yapım ve uygulama sürecine etkisi, halkın isteklerinin karar alıcılar tarafından dikkate alınması anlamına gelmektedir. Dış politikada kamuoyu ancak XX. yüzyılda gündeme gelmiş, siyasal katılımın artması ve ülkelerin demokratikleşmesi ile gelişmiştir. Demokratik olmayan bir ülkede dış politika konularında etkili bir kamuoyundan bahsedilemez. Demokratik ülkelerde halk, izlenen yanlış politikalara tepkilerini seçimlerde oylarıyla veya diğer zamanlarda sivil toplum örgütleri vb. yoluyla gösterebilmektedir.

Demokratik ülkelerde de kamuoyunun dış politikaya ilgisi az olabilir. Ancak gündelik hayatı etkileyen uluslararası olaylarda dış politikayla ilgilenme ve bilgilenme artmakta, konunun çeşitli yönleriyle tartışılması gündeme gelmekte, konu irdelenmekte ve çatışmadan iş birliğine doğru yönelmeler olmaktadır (Görsel 4.21). Ani gelişen olaylarda ise kamuoyunun oluşması zaman alacağından risk, tamamen karar alıcıların üzerinde olmaktadır.

Kamuoyu oluşumunun ilk basamağı, fikirlerin özgürce açıklanabilmesidir. İkinci basamakta bu fikirlerin açıklanıp başkalarına iletilebilmesi gelir. Edinilen bilgi ve fikirler, üçüncü basamakta algılanarak yorumlanır. Genellikle fikirlerin iletilmesinde medyadan faydalanılır.
Bilim insanları, dış politikayla ilgili kamuoyu oluşumunda başlıca üç temel grup olduğunu ortaya koymuşlardır. Bunlar pasif halk, aktif halk ve kamuoyu oluşturan halktır.

“Pasif halk” ya da “genel halk yığını”, dış politikaya ilgi duymayan ve dış politikayla ilgili bilgisi olmayan kişilerden oluşur. Bu kitle, bazı özel durumlarda beklenmedik tepkiler verebilir ancak nadiren siyasi süreci etkileyebilir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!