Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78

2. Siyasi Örgütler
Hükümetler arası uluslararası örgüt türü olarak siyasi örgütlerin sınıflandırılması konusunda farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu örgütlerin siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik yönlerinin de bulunduğu göz ardı edilmemelidir.

BM (Birleşmiş Milletler)
BM (Birleşmiş Milletler), bağımsız devletlerin büyük bir bölümünün üye olduğu bir örgüttür. BM’nin kurulması yönündeki ilk adım, II. Dünya Savaşı sırasında atılmıştır. Savaşın ağır sonuçlarını gören ülkeler, sorunları barışçıl yollarla çözmek ve savaşlara engel olmak amacıyla evrensel bir örgüt kurmak için çalışmalar başlattılar. Bu örgüt; ülkeler arasında çıkabilecek siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik her tür iç sorunu çözmek için insan haklarını temel almıştır (Görsel 5.7). 25 Nisan 1945’te Almanya ile Japonya’ya savaş açan devletler, San Fransisco Konferansı’nda toplanarak 111 maddelik Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı oy birliği ile kabul etmişlerdir. BM Anayasası 24 Ekim 1945’te yürürlüğe girmiştir. BM’nin statüsünde iki tür üyelik vardır: Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 51 kurucu devlete “asıl üyeler”; 1945’ten sonra üye olan devletlere “yeni üyeler” denmektedir. BM’nin yönetim merkezi ABD’nin New York kentindedir. BM’nin altı temel organı bulunmaktadır: Genel Kurul, Genel Sekreterlik, Vesayet Konseyi, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey ile Uluslararası Adalet Divanı’dır.
BM’nin asıl yürütme organı Güvenlik Konseyi’dir. Askerî ve siyasi birçok önemli konu burada tartışılıp karara bağlanmaktadır. Bu konseyin toplam 15 üyesi bulunmaktadır. Bunlardan 5’i daimî üyedir. 10’u diğer üye ülkeler arasından dönüşümlü olarak iki yıllığına belirlenir. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’den oluşan daimî üye devletler, Güvenlik Konseyinde görüşülen karar tasarılarını “veto” edebilme hakkına sahiptir. Genel Kuruldan Güvenlik Konseyine taşınan konuların karara bağlanması sürecinde üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekmektedir. Ancak daimî üyelerden birinin veto hakkını kullanması durumunda o karar kabul edilmez. Oylamaya katılmamak ya da çekimser kalmak, olumsuz oy olarak kabul edilmemektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!