Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

B. HÜKÜMET DIŞI ULUSLARARASI ÖRGÜTLER (SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ )
Hükümet dışı uluslararası örgütlerin günümüzde gittikçe daha etkili hâle gelen en yaygın grubu, sivil toplum örgütleridir (STÖ). Bu aktörlerin uluslararası örgütlerden en önemli farkı, üyelerinin devletlerden değil bireylerden oluşmasıdır. Bunlar kâr amacı taşımayan gönüllü insanların oluşturduğu, herhangi bir devletle resmî bağı bulunmadan belirli hedefler doğrultusunda uluslararası düzeyde faaliyet gösteren özel kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri, insanların örgütlenme ihtiyacının ve kendilerini daha iyi imkânlara taşıma isteğinin sonucunda ortaya çıkmış kuruluş- Görsel 5.25 Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, dünyanın herye- lardır (Görsel 5.25). rindeki, yardıma muhtaç insanlara sağlık hizmeti götürmeye çalışır.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra insan hakları sorunları ve savaşın siviller üzerinde oluşturduğu yıkımın bir sonucu olarak hükümetler dışı örgütlerin sayısı artmıştır. Sivil toplum örgütleri ile ilgili düzenlemeler 1945’te Birleşmiş Milletler Şartı’na girmiştir. Sivil toplum örgütleri; insan hakları, çevre ve nüfus sorunlarına yönelik çalışmalar yapmıştır. Sivil toplum örgütleri, Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte uluslararası alanda daha etkin bir konuma gelmiştir. Bunun yanı sıra, teknolojik devrim ve küreselleşme süreci, uluslararası nitelikteki bu örgütlerin sayısındaki artışta etkili olmuştur.

Küreselleşme süreci, ulus devletin uluslararası alandaki gücünü sınırlamıştır. Böylece çok uluslu şirketlerin, hükümet dışı örgütlerin, araştırma ve düşünce kuruluşları ile medyanın bu alandaki gücü artmıştır. Bu süreç ile birlikte sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları da uluslararası ilişkilerde daha aktif rol oynamaya başlamışlardır. Uluslararası hükümet dışı örgütler, gözlem ve denetim rolü ile varlıklarını gösterirler. Örneğin, çevre örgütleri, ozon tabakasına zarar veren gazların kontrolü konusunu; Uluslararası Af Örgütü ise insan hakları ihlallerini sürekli gündemde tutmaktadır.

Sivil toplum örgütlerinin kullandıkları yöntemler ve çalışma alanları şunlardır:
1. Geniş halk kitlelerini bilgilendirme ve harekete geçirme
2. Belirli alanda ihtiyaç gruplarına doğrudan yardım malzemesi ve hizmet götürme
3. Ülkelerin imzaladıkları uluslararası sözleşmelere uyumlarını gözlem altına alma
4. Bir çatışmanın tarafları arasında uzlaşma sağlanmasına yönelik faaliyet gösterme
5. Herhangi bir konuyu uluslararası toplumun gündemine getirme ve bu alanda hukuki düzenleme yapılmasına öncülük etme
6. Uluslararası kuruluşlara çalışmalarında katkıda bulunma, araştırma yapma ve uzmanlık hizmeti verme

Günümüzde uluslararası alanda etkili olan çok sayıda hükümet dışı örgüt bulunmaktadır. Bunların önde gelenleri şunlardır:
Uluslararası Af Örgütü, Yeşil Barış Örgütü (Greenpeace), Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Dünya Yazarlar Birliği, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Dünya İşçi Konfederasyonu, Uluslararası Sivil Hava Taşımacılığı Birliği, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Dünya Sendikalar Federasyonu, Sosyalist Enternasyonel, Avrupa Demokratlar Birliği.

Yukarıdaki sivil toplum örgütlerinden seçeceğiniz birinin amaçlarını, üyelik koşullarını ve çalışmalarını araştırınız. Bu örgütün uluslararası ilişkiler alanına etkisini sınıfta değerlendiriniz.

  • Cevap:

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 87 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!