Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

Uluslararası güvenlik ve barışın sağlanmasında önemli olan “silahsızlanma” çalışmaları, silahlanmaya göre daha yavaş ilerlemektedir. Silahsızlanma, geniş anlamda savaş araçlarının sınırlandırılması, denetime açılması, azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Devletler, gönüllü olarak anlaşmalarla her türlü silahın denetimi, üretiminin sınırlandırılması ya da üretilmiş bazı silahların imha edilmesi konusunda önemli adımlar atmıştır. Bu girişimlerin temel hedefi, topyekûn savaş olasılığını azaltmak ya da kitle imha silahlarının ortaya çıkardığı riskleri sınırlandırmaktır. Ülkelerin askerî güçlerini azaltma çabaları, saldırı ve savunma silahlarının üretimi ile üretim teknolojisinin geliştirilmesini en aza indirmeyi amaçlamaktadır.

Silahsızlanma konusunda yapılan antlaşmalar ikili ya da çok taraflı olabilmektedir. Çok taraflı silahsızlanma antlaşmaları genellikle Birleşmiş Milletler çatısı altında imzalanmaktadır. 1946 yılında atom enerjisinin barışçıl amaçlar dışında kullanılmaması ve atom silahlarının kontrolü için BM bünyesinde Atom Enerjisi Komisyonu kurulmuştur. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) ise 1970 yılında yürürlüğe girmiş ve antlaşma 11 Mayıs 1995’te süresiz olarak uzatılmıştır (Görsel 6.4). Bu antlaşma ile nükleer silahlara sahip olan ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa’nın bu silahları başka ülkelere vermesi yasaklanmıştır. Diğer ülkelerin de bu silahlara sahip olması ve bunları geliştirmesi engellenmiştir.

b. Terörizm
Terör eylemlerinde binlerce insanın hayatını kaybetmesi ve maddi kayıplar, terörizmle mücadeleyi öncelikli bir güvenlik konusu hâline getirmiştir.
Terör, halk arasında şiddet ve kargaşa yaratmak yoluyla siyasi amaçlara ulaşma yöntemidir. Günümüzde terörün iki türü ön plana çıkmaktadır. Bunlar, ulusal terör ve uluslararası terördür.
Terör daha çok ideolojik, ekonomik, sosyokltürel, psikolojik, etnik ve jeopolitik gibi çok çeşitli nedenle olabilmektedir. Terörizmin amacı; devletlerin ve halkların akılcı düünmesini engellemektir. Terörist grupların ulaşmak istedikleri hedefler; yıpratmak, korkutmak, kışkırtmak, yıkmak, zarar vermek, rejimi değiştirmek, toprak ele geçirmek, politika değişikliği yaptırmak, sosyal kontrolü ele geçirmek, statikonun devamını sağlamaktır. Halklar üzerinde korku ve panik havası oluşturarak sürekli saldırıya uğrayabilecekleri endişesi taşımasına yol açmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!