Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97

Günümüzde uluslararası ilişkilerde yenilenemeyen enerji kaynaklarından olan kömür, özellikle doğal gaz ve petrol rezervleri ön plana çıkmıştır. Bu rezervlerin yakın bir dönemde tükenecek olması, birçok uluslararası sorunu ortaya çıkaracaktır. Petrol ve doğal gazın öneminin giderek artacağı ancak alternatif enerji kaynakları olarak yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerjiye ağırlık verileceği tahmin edilmektedir.

Petrol rezervine sahip ülkeler ile petrole ihtiyaç duyan ülkelerin farklı olması, petrol sorununun ortaya çıkmasının nedenidir. Mevcut enerji kaynaklarının üretimi yanında yeni rezervlerin bulunması ve paylaşımı da uluslararası ilişkiler ile dengeleri etkilemektedir. Bazı kaynakların nispeten azalması ve bunların ülkeler arasındaki paylaşımı, anlaşmazlıklara sebep olmakta ve güvenliği tehdit etmektedir. Ancak devletlerin iş birliği yaparak azalan kaynakları verimli kullanmaya çalıştıkları girişimlerin sayısı da oldukça fazladır.

Enerji kadar hatta belki ondan daha önemli bir konu da su kaynaklarıdır. Birleşmiş Milletlerin yaptığı araştırmalara göre dünya nüfusunun 2/7’si su kıtlığı ile karşı karşıya bulunmakta ve iyimser bir tahminle 2050 yılında her dört kişiden birinin yeterli içme suyuna ulaşamayacağı tahmin edilmektedir. Su kıtlığı, beraberinde pek çok başka sorunu getirdiğinden su kaynaklarının paylaşımı sorunu, dış politika karar vericileri için öncelikli bir konu hâline gelmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin yüzde 60’ının yaşadığı su kıtlığı, küresel çözüm bekleyen acil uluslararası sorunların başında gelmektedir.

KUZEY KUTBU İÇİN KIYASIYA REKABET
Kuzey Kutup Denizi’ne kıyısı olan Rusya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka ve Norveç, Moskova’da düzenlenen konferansta bölge üzerindeki işletme haklarını görüşüyor. Bölgenin çekiciliğini ise kutuptaki petrol ve doğal gaz rezervleri artırıyor. Buzulların erimesiyle birlikte doğal gaz ve petrol arama çıkarma maliyetlerinin azalacak olması, bölgeyi daha çekici bir hâle getiriyor. Bugüne kadar çalışmalara milyarlarca dolar harcayan bu ülkeler, bölgenin işletme haklarını almak için kıyasıya rekabet ediyor. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, ülkelerin sınırları etrafındaki 200 millik deniz alanında araştırma, avlanma ve maden işletme gibi çalışmalar yürütebilmesine imkân sağlıyor.

Ülkelere, araştırma faaliyetleri yürütecekleri deniz alanının kendi ana karalarına bağlı olduğunu ispat etmeleri hâlinde de bu alanı aşma olanağı tanınıyor. Ancak bir milyon kilometrekareden büyük bir alana yayılan deniz yatağının nasıl paylaşılacağı konusunda uzlaşamayan bu 5 ülkenin temsilcileri, Moskova’daki toplantıda da henüz bir anlaşma sağlayamadılar.

b. Açlık ve Yoksullukla İlgili Sorunlar
Açlık, bir canlının hayatını devam ettirmek için gerekli olan gıdayı alamaması, yaşam fonksiyonlarının tehlikeye girmesi ve yaşamını kaybedecek duruma gelmesini ifade etmektedir. Açlığın sebepleri;
> Doğal afetler sonucu ortaya çıkan sebepler,
> Üretim ve tüketim eşitsizliği,
> Savaşlar ve iç karışıklıklar,

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!